Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Tο όπλο των πολιτικών για να συγκεντρώσουν περισσότερες ψήφους!


Όσο πιο βαθιά και υποβλητική φωνή έχει ένας πολιτικός, τόσες περισσότερες ψήφους μπορεί να κερδίσει, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη αποδίδει αυτή την υποσυνείδητη τάση των ψηφοφόρων στα έμφυτα ένστικτα που κουβαλάνε οι άνθρωποι από την εποχή των σπηλαίων. Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτή η ενστικτώδης προτίμηση δεν αφορά μόνο τους άνδρες αλλά και τις γυναίκες πολιτικούς, που έχουν βαθιά φωνή.

Η βαθύτερη φωνή μεταφέρει ένα αίσθημα δύναμης και ικανότητας, επηρεάζοντας τους ανθρώπους περισσότερο από ό,τι η σοφία της ηλικίας και η εμπειρία. Άλλωστε, σύμφωνα με τους επιστήμονες, και όχι μόνο, όταν οι πολιτικοί μιλάνε σε ένα ακροατήριο ή στα μέσα ενημέρωσης δεν έχει σημασία μόνο τι λένε, αλλά μετράει εξίσου -και ίσως ακόμη περισσότερο- πώς το λένε. Η χροιά της φωνής, εν προκειμένω, παίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς παραπέμπει στην πανάρχαια τάση των ανθρώπων να θέλουν να έχουν έναν δυνατό ηγέτη, όχι μόνο στο μυαλό αλλά και στο σώμα.

Οι πολιτικοί επιστήμονες και βιολόγοι των πανεπιστημίων του Μαϊάμι της Φλόριντα και του Ντιουκ της Β. Καρολίνα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης Κέισι Κλόφσταντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, πειραματίστηκαν με ομάδες εθελοντών, που κλήθηκαν να διαλέξουν ανάμεσα σε μία ποικιλία ηχογραφημένων φωνών.

Οι άνδρες και γυναίκες με «βαρύτονη» φωνή έχουν γενικά περισσότερη ορμόνη τεστοστερόνη, ενώ συνήθως είναι σωματικά πιο δυνατοί και ψυχολογικά πιο επιθετικοί. Αν και, όπως είπε ο κ. Κλόφσταντ, στη σύγχρονη εποχή η πολιτική διαμάχη ξετυλίγεται γύρω από αντίπαλες ιδεολογίες και τα αντίστοιχα επιχειρήματα, στην πράξη συνεχίζει να λειτουργεί το ένστικτο του «δυνατού ηγέτη».

Το πρώτο πείραμα έδειξε κατ' αρχήν ότι οι άνθρωποι όταν καλούνται να ψηφίσουν ανάμεσα σε διάφορους υποψήφιους ηλικίας 30 έως 70 ετών, τότε το πιθανότερο είναι να προτιμήσουν κάποιον σαραντάρη ή πενηντάρη, δηλαδή ούτε πολύ νέο και άπειρο, ούτε ηλικιωμένο, ώστε να θεωρείται ότι χάνει πλέον τις σωματικές δυνάμεις του.

Το δεύτερο πείραμα αποκάλυψε πάλι ότι όταν οι άνθρωποι πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα σε υποψήφιους, επιλέγουν αυτόν με τη βαθύτερη φωνή σε ποσοστό 60% έως 76%. Συνεπώς ένας πολιτικός 40 έως 50 ετών με πολύ βαθιά φωνή είναι αυτός με το μεγαλύτερο πλεονέκτημα.

Οι ερευνητές υπολόγισαν τον τόνο της φωνής των υποψηφίων στις εκλογές των ΗΠΑ το 2012 και επιβεβαίωσαν ότι τη μεγαλύτερη πιθανότητα να εκλεγούν είχαν, πράγματι, εκείνοι με τη βαθύτερη φωνή. Βέβαια, όπως επεσήμαναν οι επιστήμονες, κατά πόσο, όντως, ένας τέτοιος πολιτικός θα είναι και ο πιο αποτελεσματικός για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα. Μία μελλοντική μελέτη θα προσπαθήσει να εξετάσει ακριβώς αυτό: Σε ποιο βαθμό ένας «βαρύτονος» πολιτικός είναι πράγματι και πιο αποτελεσματικός πολιτικός ηγέτης.

Πάντως, το μήνυμα, κατά τον Κλόφσταντ, είναι πως όσο κι αν οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι παίρνουν συνειδητές ορθολογικές αποφάσεις, δεν παύουν μπροστά στην κάλπη -καλώς ή κακώς- να επηρεάζονται και από υποσυνείδητες τάσεις με ρίζες που χάνονται στις απαρχές της ανθρώπινης εξέλιξης.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου