Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Είμαστε όλοι εξωγήινοι…


Το μυστήριο της εμφάνισης ζωής στη Γη μπορεί τελικά να απαντηθεί

Πως ξεκίνησε η ζωή στη Γη; Ποια ήταν η αρχικά σπίθα που άναψε τη φωτιά; Ο Κάρολος Δαρβίνος έλυσε το μυστήριο της εκπληκτικής ποικιλομορφίας της ζωής με τη θεωρία του για τη φυσική επιλογή. Αλλά ακόμη και αυτός βρισκόταν σε αμηχανία μπροστά στο έσχατο μυστήριο των μυστηρίων: πως δημιουργήθηκε η ζωή στον πλανήτη μας;

Σε μία προσπάθεια να δοθεί απάντηση στο ερώτημα, οι επιστήμονες στράφηκαν προς τα αστέρια, τους μετεωρίτες και τους κομήτες – τα υπολείμματα από το σχηματισμό του ηλιακού μας συστήματος πριν από πέντε δισεκατομμύρια χρόνια.

Αυτές οι πέτρες του διαστήματος πιστεύεται ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο να εξηγήσουμε γιατί η ζωή άρχισε εδώ στη Γη. Πράγματι, συνεχώς αυξάνονται τα στοιχεία που δείχνουν ότι το διάστημα είναι η πηγή των πρώτων υλών που διαμόρφωσαν τα δομικά στοιχεία της ζωής. Σε μια πρόσφατη έρευνα, η οποία επικεντρώθηκε σε ένα είδος μετεωριτών που βρέθηκαν στους πάγους της Ανταρκτικής, δείχνει ότι η προέλευση της ζωής μπορεί να είναι εξωγήινη.

Η ανάλυση των μετεωριτών αποκάλυψε ότι οι βράχοι αυτοί μπορούν κάτω από υψηλές πιέσεις και θερμοκρασίες, να εκπέμψουν άζωτο – διότι περιέχουν αμμωνία – ένα ζωτικό συστατικό για τα πρώτα αυτοαναπαραγόμενα μόρια που οδηγούν τελικά στο DNA, το μόριο που χαρακτηρίζει τη ζωή.

Αυτοί οι συγκεκριμένοι μετεωρίτες έχουν διατηρηθεί στον πάγο με ελάχιστη γήινη μόλυνση. Αυτό που έχει σημασία είναι η ύπαρξη άφθονης αμμωνίας. Το άζωτο είναι απαραίτητο συστατικό για τη διαμόρφωση του DNA, του RNA και των πρωτεϊνών, από τα οποία εξαρτάται η ζωή. Πειράματα απέδειξαν ότι το άζωτο από την αμμωνία των μετεωριτών συνίσταται από αναλογία ισοτόπων που δείχνει την εξωγήινη προέλευσή του και όχι την μόλυνσή τους από κάποια επίγεια πηγή.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τέτοιοι μετεωρίτες επεσαν στη Γη πριν από 4 δισεκατομμύρια χρόνια και από αυτούς προήλθε το άζωτο που ήταν απαραίτητο στα πρώτα αυτοαναπαραγόμενα μόρια.
Παλαιότερες μελέτες απολιθωμένων μικροβίων σε πετρώματα είχαν δείξει ότι η αρχέγονη ζωή πρέπει να υπήρχε στη Γη τουλάχιστον πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Ωστόσο ελάχιστα είναι γνωστά για το χρόνο που δημιουργήθηκε η ζωή, εκτός του ότι το περιβάλλον τότε πρέπει να ήταν πολύ αφιλόξενο. Ο πλανήτης ήταν λουσμένος από έντονη υπεριώδη ακτινοβολία η οποία καταστρέφει γρήγορα τα οργανικά μόρια και βομβαρδιζόταν από μετεωρίτες στο χρονικό διάστημα πριν από 4,5 δισεκατομμύρια έως 3,8 δισεκατομμύρια χρόνια.

Οι μετεωρίτες αυτοί μπορεί να μετέφεραν και οργανικά μόρια. Προγενέστερες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι περιέχουν διάφορα είδη οργανικών ενώσεων, όπως για παράδειγμα τα αμινοξέα που συνθέτουν τις πρωτείνες, τα δομικά στοιχεία των κυττάρων.

Τώρα όμως είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι ένας μετεωρίτης είναι ικανός να μεταφέρει άφθονο άζωτο - διαμέσου της περιεχόμενης σ’ αυτόν αμμωνίας.

Μετεωρίτης που βρέθηκε στην Ανταρκτική το 1995. Οι αναλύσεις έδειξαν ότι περιέχει αμμωνία

Η αρχέγονη Γη ήταν ένας πολύ βίαιος τόπος. Ήταν θερμή, δεν περιείχε το οξυγόνο που έχει σήμερα, οπότε δεν ευνοούσε την ανάπτυξη των μορίων που είναι απαραίτητα για τη ζωή.Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι κάθε χρόνο πέφτουν στην Γη 40000 με 60000 τόνοι μετεωριτών και άλλων αντικειμένων. Πριν από 4 δισεκατομμύρια χρόνια κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού της αρχέγονης Γης το μέγεθος αυτό ήταν πολύ μεγαλύτερο.



Ο μετεωρίτης Murchison

Ο μεγάλος μετεωρίτης Murchison έπεσε στη Γη στις 28 Σεπτεμβρίου του 1969 κοντά στην πόλη Murchison στη Βικτόρια της Αυστραλίας. Είναι ένας από τους μετεωρίτες που μελετήθηκε περισσότερο και η αξία του έγκειται στο γεγονός ότι βρέθηκε αμέσως μετά την πτώση του. Έτσι περιορίστηκε ο κίνδυνος από την επίγεια μόλυνση που θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση στην χημική του ανάλυση. Εξαντλητικές αναλύσεις έδειξαν ότι περιέχει μια πλούσια ποικιλία από οργανικά μόρια, όπως τα αμινοξέα. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ο μετεωρίτης αυτός αποδεικνύει την εξωγήινη προέλευση των δομικών στοιχείων της ζωής.




Ο μετεωρίτης ALH 84001

Ο μετεωρίτης ALH 84001 βρέθηκε το 1984 σε μια περιοχή της Ανταρκτικής που ονομάζεται Allan Hills. Δεν αμφισβητείται ότι προήλθε από τον Άρη και ότι προσγειώθηκε στη Γη πολλές χιλιάδες χρόνια πριν. Υπάρχει όμως μεγάλη διαμάχη σχετικά με τους ισχυρισμούς το 1996 από επιστήμονες της NASA ότι ο μετεωρίτης παρουσιάζει ενδείξεις απολιθωμένων μορφών ζωής που μπορεί να είχαν δημιουργηθεί στον ερυθρό πλανήτη.

Ο μετεωρίτης στο μέγεθος πατάτας περιέχει ίχνη “μικρο-απολιθωμάτων” που θα μπορούσαν να έχουν προέλθει από εξωγήινα μικρόβια, όπως υποστήριξαν τότε οι επιστήμονες της NASA.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου