Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Ταξίδι στο χρόνο με το CERN!


Σε μια αρκετά “εξωφρενική” ιδέα προχώρησαν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Βάλντερμπιλτ, οι οποίοι σε ανακοίνωση τους υποστήριξαν πως ο μεγάλος επιταχυντής του CERN θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια μηχανή του χρόνου, στέλνοντας μια ειδική ύλη στο παρελθόν.

Οι επιστήμονες υπέδειξαν έναν τρόπο όπου ο μήκους 27 χιλιομέτρων επιταχυντής θα μπορεί να στείλει το υποθετικό σωματίδιο Higgs πίσω στο χρόνο.

Υπάρχουν όμως πολλά εμπόδια προκειμένου να επιτευχθεί, όπως για παράδειγμα το μεγάλο ερώτημα αν ή όχι το Higgs υπάρχει ή μπορεί να δημιουργηθεί στον επιταχυντή.

“Η θεωρία μας είναι μακρόπνοη, αλλά δεν παραβιάζει τους νόμους τους φυσικής ή τους περιορισμούς των πειραμάτων”, ισχυρίζεται ο φυσικός Tom Weiler.

Αν όμως η θεωρία αποδειχθεί σωστή, οι ερευνητές δηλώνουν πως η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σταλούν μηνύματα στο παρελθόν και στο μέλλον.



Τι είναι το Higgs
Το σωματίδιο Higgs και το ανάλογο πεδίο του υπάρχει μόνο στη θεωρία και σύμφωνα με αυτή προσδίδει επιπλέον μάζα σε όλα τα άλλα σωματίδια.

Η ανακάλυψη του θα μπορούσε να εξηγήσει το εξής βασικό ερώτημα: Γιατί μερικά σωματίδια έχουν περισσότερη μάζα από άλλα;

Το μποζόνιο του Higgs, όπως ονομάζεται, ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που χτίστηκε ο Επιταχυντής  κατ' αρχήν. Ωστόσο, από τη στιγμή που ξεκίνησε η λειτουργία του διασπαστή του ατόμου πέρσι, δεν έχει βρεθεί κάποιο στοιχείο για Higgs.

Το σωματίδιο αυτό μπορεί να έχει τη μοναδική ικανότητα να ξεφεύγει από τις τρεις διαστάσεις του χώρου και τη διάσταση του χρόνου, και να πηγαίνει σε μια κρυφή διάσταση, που σύμφωνα με τις θεωρίες, μπορεί να υπάρχει.

Διασχίζοντας αυτή την κρυφή διάσταση, τα σωματίδια του Higgs θα μπορούσαν να εισέλθουν ξανά στο χωροχρόνο σε άλλο όμως σημείο από το παρόν.



Η καινούρια θεωρία

Η θεωρία που παρουσίασαν οι επιστήμονες του Βάλντερμπιλτ βασίζεται στην γνωστή Θεωρία Μ, ή την “θεωρία των πάντων”, που προσπαθεί να ενώσει τις δυνάμεις της φύσης και περιγράψει τα πάντα σε αυτό το Σύμπαν.

Η Θεωρία Μ βασίζεται στην αλυσιδωτή θεωρία που λέει ότι όλα τα σωματίδια είναι στην ουσία φτιαγμένα από μικροσκοπικές ίνες που πάλλονται και είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους.

Με βάση αυτό, αν τελικά βρεθεί το μποζόνιο του Higgs , τότε θα μπορούμε να το παράγουμε και να το στέλνουμε πίσω στο χρόνο πριν τις εκρήξεις που το γεννούν.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου