Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

125 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από τη μόλυνση εργοστασίων και ορυχείων


Σε κίνδυνο βρίσκεται η υγεία 125 εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο από τη μόλυνση των εργοστασίων και των ορυχείων. Μάλιστα τις αναπτυσσόμενες χώρες η μόλυνση αυτή είναι εξίσου επικίνδυνη με την ελονοσία ή τη φυματίωση, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χθες από δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις.


Οι ερευνητές που υπογράφουν την έκθεση «Τα Σοβαρότερα Παγκόσμια Προβλήματα από τη Μόλυνση για το 2012» υποστηρίζουν ότι η έκθεσή τους είναι η πρώτη εμπεριστατωμένη απόπειρα εκτίμησης του αριθμού των ανθρώπων που νοσούν ή χάνουν τη ζωή τους σε ολόκληρο τον κόσμο επειδή εργάζονται ή κατοικούν κοντά σε βυρσοδεψεία, εργοστάσια ανακύκλωσης, εργοστάσια χημικών ή ορυχεία, μεταξύ άλλων βιομηχανιών τοξικών προϊόντων.


Όπως είπε ο Στέφαν Ρόμπινσον, ερευνητής στην ελβετική οργάνωση Green Cross, που εκπόνησε την έκθεση σε συνεργασία με την περιβαλλοντική ΜΚΟ Blacksmith Group, η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη, «το συγκλονιστικό γεγονός είναι ότι η διεθνής και εγχώρια κυβερνητική δράση σε σχέση με αυτές τις ασθένειες ξεπερνά κατά πολύ τη σημασία που δίνεται στους τοξικούς χώρους, που όπως φαίνεται και από την έκθεση, συμβάλλουν πολύ στην εξάπλωση των ασθενειών παγκοσμίως».


Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερες από 2.900 βιομηχανικές μονάδες, ενεργές ή εκτός λειτουργίας, σε 49 χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος και εκτίμησαν την επίδραση που έχουν κάποιες ρυπαντικές ουσίες- όπως ο μόλυβδος, ο υδράργυρος ή το χρώμιο- για την υγεία ανθρώπων που διαμένουν κοντά ή εργάζονται σε αυτά τα εργοστάσια, συχνά κατασκευάζοντας προϊόντα ή παρέχοντας υπηρεσίες για τους κατοίκους πλουσιοτέρων χωρών.

Οι μικρότερες εταιρείες, που συχνά παράγουν προϊόντα για τις τοπικές αγορές, τείνουν να έχουν τις περισσότερες αρνητικές επιδράσεις για την ανθρώπινη υγεία, χωρίς ωστόσο στην έκθεση να αναφέρονται ονόματα εταιρειών.

Στις 49 αυτές χώρες οι ερευνητές εκτιμούν ότι περισσότερα από 17 εκατομμύρια χρόνια υγιούς ζωής χάθηκαν εξαιτίας των ρυπαντικών ουσιών που προκάλεσαν οι δέκα βιομηχανίες οι οποίες εξετάστηκαν, σε σχέση με 14 εκατομμύρια από την ελονοσία, 25 εκατομμύρια από τη φυματίωση και περίπου 29 εκατομμύρια από τον ιό του AIDS, HIV.

Είναι ευκολότερο, σύμφωνα με την έκθεση, να διαγνώσεις και να μετρήσεις όσους έχουν προσβληθεί από τον HIV από το να μετρήσεις τον αριθμό των παιδιών, των οποίων η εγκεφαλική ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί εξαιτίας της χρόνιας έκθεσής τους στο μόλυβδο από διάφορες βιομηχανικές πηγές.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου