Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Ψυχολογικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι Γάλλοι στρατιώτες που γυρνούν από το Αφγανιστάν


Εφιάλτες, αϋπνία, παραισθήσεις, αυτοκτονικές τάσεις  αρκετές εκατοντάδες Γάλλοι στρατιώτες επιστρέφουν από το Αφγανιστάν με σοβαρά ψυχικά προβλήματα και σύμφωνα με την Υπηρεσία Υγείας του γαλλικού Στρατού ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί.

Επισήμως, περίπου 400 Γάλλοι στρατιώτες έχουν διαγνωστεί από τους στρατιωτικούς γιατρούς ότι φέρουν ψυχικά τραύματα.


"Ο αριθμός θα αυξηθεί. Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε αυτούς που δεν μιλούν (για αυτό το θέμα) και σε αυτούς που κάποια στιγμή θα αρχίσουν να μιλούν» επισημαίνει ο Πατρίκ Ντεβιλιέρ, επικεφαλής της Ψυχιατρικής Υπηρεσίας του γαλλικού Στρατού.

Για το φαινόμενο αυτό που παρέμενε για πολύ καιρό ταμπού, το υπουργείο Άμυνας οργανώνει στις 25-26 Οκτωβρίου διήμερο συνέδριο με τίτλο «Αντιμετωπίζοντας τα αόρατα τραύματα».

Εκατοντάδες στρατιώτες που έχουν υπηρετήσει στο Αφγανιστάν εμφανίζουν προβλήματα συμπεριφοράς όταν επιστρέφουν σπίτια τους.


Αυτά (τα προβλήματα) είναι πιθανόν να εκδηλώνονται με διάφορες μορφές, όπως «αδιαφορία, επιθετικότητα και οξυθυμία», διευκρίνισε ο Φρανκ ντε Μοντλό επικεφαλής του Ψυχιατρικού Τμήματος του στρατιωτικού νοσοκομείου Περσί ντε Κλαμάρ, κοντά στο Παρίσι. «Δεν έχουν καμιά δραστηριότητα, δεν μιλούν καν στα παιδιά τους», πρόσθεσε.

Οι συμπεριφορές αυτές είναι πολλές φορές καταστροφικές για τις οικογένειες και το περιβάλλον των στρατιωτικών. Εκδηλώνουν κρίσεις πανικού και άγχους, εμφανίζουν το φαινόμενο να ξαναζούν επεισόδια μεγάλου στρες, όπως αυτά που βίωσαν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.
"Οι εφιάλτες μπορεί να είναι τόσο βίαιοι ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μην θέλουν να ξανακοιμηθούν», υπογραμμίζει ο Ντεβιλιέρ.


Οι 400 περιπτώσεις που έχουν διαγνωστεί στη Γαλλία δεν αντιπροσωπεύουν παρά μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των 60.000 γάλλων στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν από το 2001. Όμως οι περισσότεροι διατρέχουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν αυτού του είδους τα προβλήματα.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η περίοδος που είναι πιθανότερο να εμφανιστούν τα προβλήματα αυτά είναι τρεις ως έξι μήνες μετά την επιστροφή των στρατιωτών, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που τα συμπτώματα εμφανίζονται χρόνια αργότερα.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου