Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Το ναζιστικό αρχείο του Μιχ. Χριστοφοράκου με την ουρά φίλων δημοσιογράφων, εκδοτών και τραπεζιτών


Ένα μυστικό καλά κρυμμένο υπήρχε στον σκληρό δίσκο του Μιχάλη Χριστοφοράκου. Ένα ένοχο μυστικό με σκιές του παρελθόντος, που όμως μπορεί να εξηγήσει ακόμα και αυτά που ζούμε σήμερα.



Ο άνθρωπος που με λύσσα έπεσε πάνω στην δημόσια περιουσία εκμαυλίζοντας πολιτικούς και κρατικούς λειτουργούς, σήμερα βρίσκεται στην στοργική αγκαλιά της κυρίας Μέρκελ. Εάν είχε συμβεί το αντίθετο, ένας γερμανός εγκληματίας δηλαδή που ζημιώσε ανεπανόρθωτα την Γερμανία να είχε βρει επίσημα άσυλο στην Ελλάδα, θα προκαλούσε “πολεμικές αντιπαραθέσεις”.


Για τον Χριστοφοράκο όμως, σιωπή. Οι αντιδράσεις του Ελληνικού κράτους υποτονικές και οι προσπάθειες, ανύπαρκτες. Θαρρείς πως πάνω από αυτόν τον τόπο που ποτίστηκε με το αίμα των μαχητών της ελευθερίας, το παγωμένο χαμόγελο του Φον Άλτεμπουργκ δεν έφυγε ποτέ…

Το πρόσωπο της φρίκης πίσω από την μάσκα της σοβαρότητας.



Όλοι γνωρίσαμε τον Μιχάλη Χριστοφοράκο όταν ξέσπασε το σκάνδαλο της Siemens. Μετά από συντονισμένη έρευνα των Αμερικανικών αρχών, αποκαλύφθηκε ένα πολυδαίδαλο δίκτυο διαφθοράς που τα πλοκάμια του είχαν πνίξει την Ελλάδα. Η είδηση έσκασε σαν βόμβα στο Ελληνικό πολιτικό σκηνικό. Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, εκλεκτό μέλος του ΙΟΒΕ και ισχυρός άνδρας της Siemens Ελλάδος, ήταν προνομιακός συζητητής της πολιτικής ελίτ από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας.



Πανάκριβα δείπνα, χορηγίες σε πολιτικές νεολαίες, οικογενειακές σχέσεις, φωτογραφίες σε δεξιώσεις. Μέσα σε κλίμα πολιτικής αντιπαράθεσης οι πολίτες διαπίστωσαν ότι ο Μιχάλης Χριστοφοράκος δεν ήταν καθόλου άγνωστος στις κρατικές δομές και αυτοί που δέχονταν αφειδώς τα δώρα του προσπαθούσαν να υποκριθούν ότι “αγνοούσαν”.

Έτσι, ο Χριστοφοράκος από περιζήτητος συνομιλητής έγινε αποδιοπομπαίος τράγος, υπόδικος που όμως φυγαδεύτηκε σαν κύριος στην χώρα που τόσο πιστά υπηρέτησε: Την Γερμανία.


Και όμως. Εκτός από τα εμβάσματα, τις βαλίτσες, τις κρυφές κάμερες και τις μυστικές συζητήσεις, ο Χριστοφοράκος έχει ένα ακόμα ένοχο μυστικό. Την αγάπη του στον σφαγέα της ανθρωπότητας. Την πίστη του στον Φύρερ, δεκαετίες μετά την πτώση του Βερολίνου.


Η επιμελής διαγραφή των προσωπικών αρχείων του ισχυρού άνδρα της Siemens δεν κατάφερε να κρύψει το ένοχο μυστικό του. Έτσι, όταν ο σκληρός δίσκος κατασχέθηκε και διερευνήθηκε από τις Ελληνικές αρχές, η έκπληξη όλων ήταν εμφανής. Δεκάδες φωτογραφίες, εικόνες από συλλεκτικά αντικείμενα της ναζιστικής φρίκης που παρουσιάζοντο σε διεθνείς πλειστηριασμούς, και σπάνια ντοκουμέντα από τις ημέρες δόξας των σφαγέων. Είναι δεδομένο ότι κάποια από αυτά τα αντικείμενα που απεικονίζονται, οπωσδήποτε θα βρίσκονται στην προσωπική συλλογή του Μιχάλη Χριστοφοράκου που αποδεικνύεται εκτός από παραβατικός, ιδεολογικός εχθρός της Ελλάδας, όπως ο πατέρας του.

Πόσοι άραγε γνωρίζουν το σκοτεινό παρελθόν της οικογένειας Χριστοφοράκου; Ίσως όσοι γνωρίζουν και τις σχέσεις του ιδρυτή της Siemens, Carl Friedrich von Siemens.

Ο Carl Friedrich von Siemens, υπήρξε όπως άλλωστε και πολλοί Γερμανοί βιομήχανοι, από τους βασικούς χορηγούς του Χίτλερ. Κάθε αναφορά όμως στην ναζιστική του δράση έχει επιμελώς απαλειφθεί. Το δημόσιο βιογραφικό του, εξαφανίζει την περίοδο 1936-1945.



Ο Νίκος Χριστοφοράκος όμως, είναι από τις πλέον φρικτές φιγούρες της κατοχικής Ελλάδος. Οι αγωνιστές της αντίστασης μάλιστα του έδιναν το προσωνύμιο “Ο Έλληνας Μένγκελε”, λόγω της ιατρικής του ιδιότητας που έθεσε στην υπηρεσία των βασανιστών της Γκεστάπο.

Νικόλαος Χριστοφοράκος (κέντρο), γνωστός και ως ο Έλληνας Μένγκελε. Πατέρας του Μιχάλη Χριστοφοράκου. Αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών στην δίκη των δοσίλογων παρότι αναγνωρίστηκε από εχθρούς και φίλους. Συνεργαζόταν με την Γερμανική διοίκηση. Κατέδιδε όσους διοχέτευαν φαρμακευτικό υλικό από τον Ερυθρό σταυρό σε αναξιοπαθούντες (τον χειμώνα της γενοκτονίας) και αντάρτες (τα επόμενα χρόνια της κατοχής). Ο δικαστής που τον αθώωσε, βασίστηκε στην μαρτυρία του πολιτικού Πάνου Χατζηπάνου, που μετέπειτα έγινε υπουργός δικαιοσύνης. Μέλος της Γερμανικής τεκτονικής στοάς. Αργότερα, ως υπουργός συνελήφθει και καταδικάστηκε για χρηματισμό. Έτσι εξηγούνται και κάποια ενδιαφέροντα ευρήματα από προσωπικά αρχεία του κυρίου Μιχάλη Χριστοφοράκου που σήμερα φέρνουμε στην δημοσιότητα.

Το μήλο έπεσε κάτω από την μηλιά τόσο στο ηθικό όσο και στο ιδεολογικό κομμάτι. Η πατρίδα μας όμως, εκτός από εξεταστικές και ειδικά δικαστήρια θα πρέπει οπωσδήποτε να αναζητήσει την δική της Νυρεμβέργη.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου