Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Η χολέρα στην Αϊτή προκλήθηκε «πιθανότατα» από κυανόκρανους


Νέα στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις ότι αιτία της έξαρσης της επιδημίας χολέρας στην Αϊτή, που παρατηρήθηκε πριν από δύο χρόνια και στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 700 ανθρώπους, ήταν οι ανθυγιεινές συνθήκες στο στρατόπεδο των κυανοκράνων του ΟΗΕ.

Στην έκθεση των ερευνητών αναφέρεται ότι ακαθαρσίες από τις τουαλέτες του σώματος κυανοκράνων από το Νεπάλ ενδέχεται να μόλυναν πηγές νερού, που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι του νησιού.

Πριν την πρόσφατη επιδημία, η χολέρα στην Αϊτή είχε να εμφανιστεί πάνω από ένα αιώνα, βρίσκοντας αρχές και κατοίκους απροετοίμαστους. Περίπου 7.500 άνθρωποι έχουν πεθάνει από το τέλος του 2010 και εκατοντάδες κρούσματα καταγράφονται κάθε μήνα, ξεπερνώντας τους αριθμούς ολόκληρης της Αφρικής.


Κατά του ΟΗΕ έχουν ασκηθεί αγωγές συνολικού ύψους πολλών δισεκατομμυρίων (για την ακρίβεια 100.000 δολάρια για κάθε θύμα και 50.000 για τους ασθενείς) για αποζημιώσεις από τις οικογένειες των θυμάτων.

Ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών υπηρεσιών του ΟΗΕ στην Αϊτή αναγνώρισε ότι πρόκειται για νέες πληροφορίες, αρνούμενος όμως να τις σχολιάσει


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου