Ένα γονίδιο του ιού που μπορεί να είναι δηλητηριώδες για τον άνθρωπο διέφυγε της προσοχής, όταν οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες τροφίμων αξιολογούνταν για την ασφάλεια τους.
Οι ΓΤ καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι και η σόγια, τα οποία καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο και
για ανθρώπινη και ζωική κατανάλωση αγροκτήματος, περιλαμβάνουν το γονίδιο.
Μια νέα μελέτη από την επίσημη φύλακα τροφίμων της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ), αποκάλυψε ότι η διεθνής διαδικασία έγκρισης για γενετικώς τροποποιημένες καλλιέργειες παρέλειψε να προσδιορίσει τα γονίδια. Ώs αποτέλεσμα, οι φύλακες δεν διερεύνησαν τις επιπτώσεις του στην ανθρώπινη υγεία και στα ίδια τα φυτά όταν αξιολογήθηκε κατά πόσον ήταν ασφαλή.
Τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα ισχυρά, διότι η εργασία πραγματοποιήθηκε από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, αντί για επικριτές των ΓΤ τροφών.
Επικεφαλής ήταν η Nancy Podevin, η οποία είχε προσληφθεί από την EFSA, και ο Patrick du Jardin, της Μονάδας Βιολογίας Φυτών του Πανεπιστημίου της Λιέγης στο Βέλγιο.
Ανακάλυψαν ότι οι 54 από τις 86 ΓΤ τροφές που έχουν εγκριθεί για εμπορική καλλιέργεια και κατανάλωση στις ΗΠΑ, περιλαμβανομένων του καλαμποκιού και της σόγιας, περιέχουν το ιικό γονίδιο, το οποίο είναι γνωστό ως «Gene VI».
Μια νέα μελέτη που διεξήχθη από την ΕΕ, έχει δείξει ότι στα τυπικά τεστ για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα μπορεί να διαφύγει ένα γονίδιο ενδεχομένως δηλητηριώδες για τον άνθρωπο.
Στη χώρα αυτή, με τις εν λόγω καλλιέργειες συνήθως τρέφονται τα ζώα του αγροκτήματος που παράγουν κρέας, γάλα και αυγά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές της ΕΑΑΤ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η παρουσία τμημάτων του Gene VI «θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακούσιες φαινοτυπικές αλλαγές».
Αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνουν τη δημιουργία των πρωτεϊνών, που είναι τοξικά για τον άνθρωπο. Θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν μεταβολές στις εγκαταστάσεις τους, καθιστώντας τα πιο ευάλωτα στα παράσιτα.
Οι επικριτές λένε ότι οι αποκαλύψεις καθιστούν σαφές ότι η διαδικασία για την έγκριση των ΓΤ τροφών, η οποία έχει τεθεί σε εφαρμογή εδώ και 20 χρόνια, είναι μοιραία ελαττωματική.
Υποστηρίζουν ότι η μόνη σωστή απάντηση είναι να ανακαλέσουμε όλες τις εμπλεκόμενες καλλιέργειες και των προϊόντα διατροφής. Ο Διευθυντής της ομάδας της εκστρατείας, GM Freeze, Pete Riley, δήλωσε ότι η ανακάλυψη του γονιδίου, «υπονομεύει εντελώς τον ισχυρισμό πως η ΓΤ τεχνολογία είναι ασφαλής, ακριβής και προβλέψιμη».
Είπε: «Αυτό είναι μια σαφής προειδοποίηση πως η Γενετική Τροποποίηση δεν έχει γίνει επαρκώς κατανοητή για να θεωρηθεί ασφαλής. «Ή έγκριση για αυτές τις καλλιέργειες πρέπει να ανασταλεί αμέσως, και θα πρέπει να αποσυρθούν από την πώληση, μέχρι την πλήρη και εκτεταμένη ανασκόπηση της ασφάλειας που θα τους πραγματοποιηθεί».
Συνήθως, οι γενετικώς τροποποιημένες καλλιέργειες τροποποιούνται στο εργαστήριο για να τους δώσουν αντίσταση στο να ψεκάζονται με ισχυρά ζιζανιοκτόνα όπως της Monsanto το Round-up.
Αυτό σημαίνει ότι, θεωρητικά, οτι τα χωράφια μπορούν να περιλούζονται με την χημική ουσία, αφανίζοντας έτσι τα ζιζάνια και τα που επιτρέπει στα φυτά-τρόφιμα να ευδοκιμήσουν.
Έχει προηγουμένως υποτεθεί ότι τα γονίδια του ιού δεν είναι παρόντα στα φυτά όταν καλλιεργούνται σε χωράφια και φτάνουν στους καταναλωτές, ωστόσο, είναι πλέον σαφές ότι αυτό δεν είναι η περίπτωση.
Η διαδικασία τροποποίησης περιλαμβάνει την εισαγωγή γονιδίων μέσα στα φυτά χρησιμοποιώντας μια τεχνική που τους επιτρέπει να εισχωρήσουν με ιούς που βρίσκονται συνήθως στο έδαφος και τα φυτά.
Έχει υποτεθεί ότι τα γονίδια του ιού δεν είναι παρόντα στο φυτό μόλις αυτό καλλιεργείται στο χωράφι και φθάνει στους καταναλωτές, ωστόσο, είναι πλέον σαφές ότι αυτό δεν είναι η περίπτωση.
Μια ανασκόπηση της έρευνας στην ΕΑΑΤ Independent Science News δήλωσε ότι η παρουσία του γονιδίου του ιού φαίνεται να έχει διαφύγει από βιοτεχνολογικές εταιρείες, πανεπιστήμια και ρυθμιστικές αρχές της κυβέρνησης.
«Αυτή η κατάσταση αντιπροσωπεύει μια πλήρη και καταστροφική αποτυχία του συστήματος», είπε. «Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι αυτό το γονίδιο του ιού μπορεί να μην είναι ασφαλές για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Επίσης, μπορεί να διαταράξει την ομαλή λειτουργία των καλλιεργειών, συμπεριλαμβανομένης της φυσικής αντοχής των παρασίτων τους.
«Μια εύλογη ανησυχία είναι ότι η πρωτεΐνη που παράγεται από τον Gene VI μπορεί να είναι μια ανθρώπινη τοξίνη." Αυτό είναι ένα θέμα που μπορεί να απαντηθεί μόνο από μελλοντικά πειράματα.
Υποστηρικτές της Βιοτεχνολογίας υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία από χώρες όπως οι ΗΠΑ ότι η κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων τροφίμων προκαλεί καμία βλάβη.
Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει παρακολούθηση της υγείας για τον σκοπό αυτό. Τα ευρήματα θα φέρουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση και τα τρόφιμα και τον Γραμματέα Βιολογικής Γεωργίας, Όουεν Πάτερσον, ο οποίος έχει ξεκινήσει μια άσκηση προπαγάνδας υπέρ των ΓΤ τροφών, σχεδιασμένη να κερδίσει τους σκεπτικιστές καταναλωτές.
Ο κ. Patterson απέρριψε πρόσφατα τις ανησυχίες του κοινού ως «κοροϊδία» και «πλήρεις ανοησίες». Ο Διευθυντής Πολιτικής στο Soil Association, Peter Melchett είπε: «Για χρόνια, οι εταιρείες ΓΤ έχουν κάνει μια σκόπιμη, αποτρεπτική προσπάθεια να σταματήσει ανεξάρτητους επιστήμονες από την εξέταση των προϊόντων τους.
«Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει πλήρης απουσία του ανεξάρτητου ελέγχου των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών. Οι εταιρείες βιοτεχνολογίας αντιπροσωπεύονται από το Συμβούλιο Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας (ABC).
Ο πρόεδρός του, Δρ Julian Little, δήλωσε ότι η μελέτη της ΕΑΑΤ ήταν ένα μικρό μέρος από μια αυστηρή και πολύπλοκη διαδικασία ελέγχου.
Είπε: «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χρηματοδοτήσει περισσότερα από 130 ερευνητικά προγράμματα, στα οποία συμμετείχαν 500 ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες οι οποίες έχουν βρεί πως οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες δεν εγκυμονούν υψηλότερους κινδύνους για το περιβάλλον ή την αλυσίδα τροφίμων απ'ό,τι από τα συμβατικά φυτά και οργανισμοί.
«Επιπλέον, έχουν καταναλωθεί σχεδόν τρία τρισεκατομμύρια γεύματα που περιέχουν γενετικώς τροποποιημένα συστατικά χωρίς ούτε μία τεκμηριωμένη περίπτωση ασθενείας.
Ο συνδυασμός αυτών των δύο γεγονότων μπορεί να δώσει στους καταναλωτές ένα τεράστιο ποσό εμπιστοσύνης στην ασφάλεια των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών.
Πηγή: MailOnline
Μετάφραση για την AllNewz: Τότα Σταθοπούλου
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου