Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Στα σκουπίδια καταλήγει το 20% των τροφίμων της Αυστραλίας


Μία στις πέντε σακούλες τροφίμων που αγοράζονται κάθε εβδομάδα από τα σουπερμάρκετ, καταλήγουν τελικώς στα... σκουπίδια. Σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατης έρευνας, λοιπόν, το κάθε νοικοκυριό της Αυστραλίας πετάει κατά μέσο όρο κάθε χρόνο στον σκουπιδοτενεκέ τρόφιμα συνολικής αξίας 800 έως 1.000 δολαρίων.

Πρώτα στη σχετική λίστα των τροφίμων που πετιούνται είναι το γάλα, τα μαρούλια, το ψωμί, το γιαούρτι, οι ντομάτες και κάποια άλλα φρέσκα λαχανικά.

Αιτία του κακού, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ο κακός υπολογισμός-προγραμματισμός που κάνουν οι καταναλωτές για το πόσα τρόφιμα χρειάζονται στην πραγματικότητα, ο τρόπος που τα αποθηκεύουν, το γεγονός ότι δεν λαμβάνουν υπόψη τις ημερομηνίες λήξης ορισμένων προϊόντων και, πάνω απ' όλα, το γεγονός ότι αγοράζουν περισσότερα προϊόντα, ειδικά όταν αυτά βρίσκονται σε προσφορά στα ράφια.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο εκπρόσωπος του οργανισμού «Do Something», Jon Dee, δήλωσε ότι πολλά άτομα κάποιας ηλικίας δεν μπορούν να πιστέψουν ότι οι νεότερες γενιές πετούν στα σκουπίδια το 20% των τροφίμων που αγοράζουν. «Θα πρέπει να ντρεπόμαστε για τις ποσότητες των τροφίμων που πετάμε στα σκουπίδια κάθε βδομάδα, τη στιγμή που πάνω από 300.000 άτομα στη Βικτώρια δεν δύνανται να αγοράσουν τα τρόφιμα που χρειάζονται», προσέθεσε ο εκπρόσωπος του οργανισμού που προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τους καταναλωτές γύρω από το θέμα.

Οι καταναλωτές της πολιτείας της Βικτώρια δαπανούν περίπου 2 δισεκατομμύρια τον χρόνο σε τρόφιμα, ενώ σε ολόκληρη τη χώρα δαπανούνται πάνω από 8 δισεκατομμύρια. Σημειώνεται ότι εκατοντάδες τόνοι αγροτικών προϊόντων καταλήγουν στα σκουπίδια πριν καν φτάσουν στα σουπερμάρκετ, αφού τα τελευταία δεν τα αγοράζουν γιατί δεν είναι «ευπαρουσίαστα» και δεν έχουν το… κατάλληλο μέγεθος. Αρκετοί, μάλιστα, καταναλωτές ξεγελιούνται από τις επιγραφές που τοποθετούν πάνω σε μια σειρά από προϊόντα οι παραγωγοί και τα σουπερμάρκετ, οι οποίοι και συστήνουν μέχρι πότε πρέπει να καταναλωθούν τα συγκεκριμένα προϊόντα.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου