Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Τουρκία: Θέλετε να διορίζουμε εμείς τον Πατριάρχη;


Σε νέες απειλές προχώρησε η Άγκυρα, με αφορμή την απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου να διορίζονται από το ελληνικό υπουργείο Παιδείας οι δάσκαλοι σε τζαμιά και σχολεία των Ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης, μέσω του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μπουλέντ Αρίντς.

Ο Μπουλέντ Αρίντς συνέδεσε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με την απόσυρση της ελληνικής απόφασης για τους μουφτήδες της Θράκης. Το «χοντρό παιχνίδι στη Θράκη με τους ιμάμηδες» είχε αποκαλύψει στο newsbomb.gr ο Κώστας Χαρδαβέλλας.


«Μελετούμε το αίτημα επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που είναι κλειστή για περισσότερο από 40 χρόνια, υπό το πρίσμα της Συνθήκης της Λωζάνης και της θρησκευτικής ελευθερίας. Όμως ενώ εργαζόμαστε για τα θρησκευτικά δικαιώματα των μειονοτήτων, αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα μας ξαφνιάζει. Η λέξη 'τουρκικός' στις ονομασίες πολλών οργανώσεων έχει απαγορευθεί, παρά τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», δήλωσε ο Αρίντς.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί η κατά βούληση ερμηνεία της Τουρκίας στη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία αναγνωρίζει ως κριτήριο τη θρησκευτική ταυτότητα των μειονοτήτων. Για το λόγο αυτό αναφέρεται ο όρος «μουσουλμανικός» και όχι «τουρκικός».

Εδώ και καιρό αναφέρεται στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης είναι στο «τραπέζι». Ο Αρίντς, χωρίς να αρνείται την ανάγκη της ελληνικής κοινότητας για περισσότερους κληρικούς, τόνισε τη δυσφορία της τουρκικής κυβέρνησης για τη στάση της Ελλάδας, όσον αφορά στην «τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης».

Σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα για περισσότερους μουφτήδες, δήλωσε ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επρόκειτο να επικοινωνήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό, πριν το ταξίδι του στο Κατάρ.

Ανεβάζοντας δε τους τόνους επικαλέστηκε την προκλητική δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος είχε δηλώσει: «Η Ελλάδα πήρε το δικαίωμα από την τουρκική κοινότητα να διορίζει μουφτήδες και δασκάλους. Θέλετε να διορίζουμε κι εμείς τον Πατριάρχη;», υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια εχθρική κίνηση της Ελλάδας.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου