Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Aπό την Αραβική Άνοιξη στον ισλαμικό χειμώνα


Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου από την ημέρα που ξεκίνησε η εξέγερση των Αιγύπτιων η οποία οδήγησε στον «εκθρονισμό» του Χόσνι Μουμπάρακ από το ανώτατο αξίωμα της Αιγύπτου.

Ωστόσο, αντίθετα με τις προσδοκίες πολλοί υποστηρίζουν, και όχι άδικα, ότι πράγματα είναι χειρότερα από ό,τι πριν...


Από τις 25 Ιανουαρίου ως και τις 11 Φεβρουαρίου του 2011, οι Αιγύπτιοι, με πηγή έμπνευσης τα γεγονότα της Τυνησίας που οδήγησαν στην παραίτηση του προέδρου, Ζίνε Ελ Αμπεντίνε Μπεν Άλι και την αποχώρηση του από τη χώρα, διοργάνωσαν εκδηλώσεις διαδηλώσεις με κύριο αίτημα την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και συνθήματα κατά της φτώχειας, της διαφθοράς, της ακρίβειας, ειδικά στα τρόφιμα, της ανεργίας και της αστυνομικής βίας...

Την πρώτη ημέρα των διαδηλώσεων στην Αίγυπτο, γνωστή και ως  Ημέρα Οργής, σε συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία, σκοτώθηκαν ένας αστυνομικός στο Κάιρο και δύο διαδηλωτές στο Σουέζ.

Τις επόμενες ημέρες οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και οδήγησαν σε ισχυρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.

Για να ελέγξει την κατάσταση ο Αιγύπτιος πρόεδρος διέταξε να βγει στους δρόμους ο στρατός και ανακοίνωσε απαγόρευση της κυκλοφορίας, οι διαδηλωτές όμως αψήφησαν την απαγόρευση.

Εκατοντάδες ήταν οι νεκροί (γύρω στους 800), χωρίς ωστόσο να υπάρξουν επίσημα και επιβεβαιωμένα στοιχεία ενώ κανείς δεν τιμωρήθηκε από την δικαιοσύνη, μέχρι και σήμερα.

Στις 11 Φεβρουαρίου ο Αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν ανακοίνωσε την παραίτηση του Xόσνι Μουμπάρακ και την ανάληψη της εξουσίας από το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Μουμπάρακ υπήρξε Πρόεδρος της Αιγύπου για σχεδόν 30 χρόνια.

Ωστόσο σήμερα η κατάσταση δεν φαίνεται να έχει βελτιωθεί...

Ο τουρισμός, τόσο ζωτικός για την αιγυπτιακή οικονομία έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Δύο χρόνια πολιτικών αναταραχών, μετά την πτώση του Μουμπάρακ και με την πλατεία Ταχρίρ να συνεχίζει να αποτελεί σκηνικό διαδηλώσεων και συγκρούσεων, η οικονομία μοιάζει να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Μετά την ευφορία της επανάστασης, οι Αιγύπτιοι βρέθηκαν απογοητευμένοι από τους ισλαμιστές που ψήφισαν: κατηγορούν τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι ότι απέτυχε να εκπληρώσει τους στόχους της επανάστασης: ψωμί, ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Την εβδομάδα που πέρασε η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε την αδράνεια της αιγυπτιακής δικαιοσύνης τονίζοντας ότι «εξασφαλίζοντας ότι οι δράστες παραμένουν ατιμώρητοι, ο πρόεδρος Μόρσι κάνει ελάχιστα να αποστασιοποιηθεί από δεκαετίες κατάχρησης εξουσίας».

Δύο χρόνια μετά την πτώση της κυριαρχίας του Χόσνι Μουμπάρακ, η Αίγυπτος βρίσκεται αντιμέτωπη με βαθιά πολιτική κρίση και πολιτική αναταραχή. Η απόπειρα του Μόρσι να επικυρώσει άρον-άρον το αμφιλεγόμενο Σύνταγμα το Δεκέμβριο πυροδότησε κύμα διαδηλώσεων και επιβάρυνε την αιγυπτιακή οικονομία. Παρόλο που τελικώς εγκρίθηκε σε δημοψήφισμα, το Σύνταγμα εξακολουθεί να αποτελεί «κόκκινο πανί».

Υποστηρικτές του κοσμικού κράτους και φιλελεύθεροι κατηγορούν την Μουσουλμανική Αδελφότητα ότι επιδιώκει να «υποτάξει» τη χώρα. Καταγγέλλουν το Σύνταγμα για ελλιπή προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προνόμια και υπερεξουσίες στον πρόεδρο και διατήρηση της εξουσίας του στρατιωτικού κατεστημένου.

Η πολιτική αβεβαιότητα αντανακλάται και στην οικονομία. Ο τουρισμός καταρρέει και η αιγυπτιακή λίρα χάνει ολοένα την αξία της. Ξένοι επενδυτές απέσυραν πέντε δισεκατομμύρια δολάρια από την Αίγυπτο μόνο τους τελευταίους έξι μήνες.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση προσπαθεί παράλληλα να διαπραγματευτεί ένα δάνειο ύψους 4,8 δισ. δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ η ισλαμική κυβέρνηση δεν φαίνεται να γνωρίζει τον δρόμο προς την ανάκαμψη της οικονομίας.

«Δεν είναι γιορτή», δηλώνει για την ημέρα ο Αχμέντ Μάχερ, ιδρυτής της ομάδας 6η Απριλίου που συνέβαλε στην εξάπλωση της εξέγερσης μέσω κοινωνικών δικτύων. «Θα υπάρξει ένα νέο κύμα επανάστασης που θα δείξει στη Μουσουλμανική Αδελφότητα ότι δεν είναι η μόνη. Υπάρχουν και άλλες δυνάμεις που μπορούν να σταθούν απέναντί της».

Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον γίνεται λόγος από διεθνή ΜΜΕ πως η χώρα πέρασε από την Αραβική Ανοιξη στον ισλαμικό χειμώνα.







ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου