Στην κρατική Ντούμα (Βουλή) προτείνουν να εκδίδονται ενιαίες ηλεκτρονικές κάρτες μόνο κατόπιν θελήσεως των πολιτών, γεγονός που ανταποκρίνεται στις επιθυμίες των ορθόδοξων πιστών.
ΜΟΣΧΑ
Την 1η Απριλίου στη Ντούμα (Βουλή) της Ρωσίας υποβλήθηκε το νομοσχέδιο περί έκδοσης ενιαίων ηλεκτρονικών καρτών (EHK) μόνο κατόπιν αιτήσεως των πολιτών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του πρακτορείου ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ την σχετική πρωτοβουλία εισηγήθηκαν οι εκπρόσωποι του κόμματος «Ενιαία Ρωσία» οι κκ. Βλαδίμιρ Πλιγκίν, Δμίτρι Βιάτκιν και Βλαδίμιρ Πονεβέζσκι. Η πρωτοβουλία αυτή ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των ορθόδοξων πιστών που υποστηρίζουν να μην εκδίδεται η ΕΗΚ υποχρεωτικά.
Οι βουλευτές της «Ενιαίας Ρωσίας» πρότειναν τροποποιήσεις στον νόμο "Περί διοργάνωσης παροχής κρατικών και δημοτικών υπηρεσιών ". Μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2014 η έκδοση των ενιαίων ηλεκτρονικών καρτών θα διεξάγεται μόνο με βάση την αίτηση των πολιτών. Με την πάροδο της ημερομηνίας αυτής, όμως, τέτοιες κάρτες θα λαμβάνουν όλοι οι πολίτες που δεν ενημέρωσαν νωρίτερα με την σχετική αίτηση περί αποδοχής ή μη αποδοχής της κάρτας. Η νομοθεσία ,όμως, δεν προβλέπει την διαδικασία μη αποδοχής της κάρτας.
"Με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων των πολιτών προτείνεται να προβλέπεται η διαδικασία έκδοσης των ΕΗΚ μόνο στους πολίτες οι οποίοι έκαναν την σχετική αίτηση ", αναφέρεται στο υπόμνημα του νομοσχεδίου. Οι εισηγητές των τροποποιήσεων δεν αναφέρουν καθόλου τον θρησκευτικό χαρακτήρα της πρωτοβουλίας τους. Παρόλα αυτά αρκετοί πολιτικοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι αυτή η πρωτοβουλία ανταποκρίνεται στις επιθυμίες και απαιτήσεις του ορθόδοξου κοινού της Ρωσίας το οποίο επιφυλάσσεται ότι η εισαγωγή των ενιαίων ηλεκτρονικών καρτών θα πλησιάσει την εκπλήρωση των προφητειών που εμπεριέχονται στην Αποκάλυψη του Ιωάννη του Θεολόγου.
Η ΕΗΚ δημιουργήθηκε με βάση την Ομοσπονδιακή νομοθεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας από τις 27 Ιουλίου του 2010 «Περί διοργάνωσης της παροχής κρατικών και δημοτικών υπηρεσιών» . Από τον Ιανουάριο του 2013 σε όλες τις περιοχές ξεκίνησε η έκδοση των ενιαίων ηλεκτρονικών καρτών κατόπιν αιτήσεων των πολιτών. Την παρούσα στιγμή η ΕΗΚ περιέχει τα δεδομένα του πολίτη και την ηλεκτρονική υπογραφή του, καθώς και το τραπεζικό πρόγραμμα.
Η ΕΗΚ επιτρέπει την γρήγορη και εύκολη πρόσβαση στην αίτηση, πληρωμή και παραλαβή κοινωνικών, κρατικών και εμπορικών υπηρεσιών, με άλλα λόγια είναι και ταυτότητα και κάρτα πληρωμής μαζί. Ταυτόχρονα, η κάρτα μπορεί να χρησιμοποιείται αντί για την κάρτα της υποχρεωτικής ιατρικής ασφάλισης και το ασφαλιστικό πιστοποιητικό της υποχρεωτικής συνταξιοδοτικής ασφάλισης. Η διάρκεια της ισχύος της είναι πέντε χρόνια. Ο Δμίτρι Μεδβέδεβ ,ο Πρόεδρος της χώρας εξέφρασε την θέληση να αντικαταστήσει η ΕΗΚ πολύ σύντομα όλα τα έγγραφα του πολίτη της χώρας.
Ακριβώς αυτή η αντικατάσταση προκαλεί τις ανησυχίες των ορθόδοξων πιστών. Ιδιαίτερα ανησυχητικό τους φαίνεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η ΕΗΚ θα χορηγείται στους πολίτες στην ουσία χωρίς τη θέλησή τους από την 1η Ιανουαρίου του 2014, εάν οι πολίτες δεν έχουν αρνηθεί με νόμιμο τρόπο, παρόλο που η διαδικασία της μη αποδοχής της κάρτας δεν ορίζεται πουθενά. Παρόλα αυτά ανησυχώντας για την κατάσταση που δημιουργήθηκε χιλιάδες ορθόδοξοι πιστοί στέλνουν γράμματα με την άρνηση για την αποδοχή της ΕΗΚ στην ΑΕ «ΕΗΚ », η οποία με την διαταγή της κυβέρνησης ορίστηκε ως ομοσπονδιακό αρμόδιο όργανο που διευθύνει την όλη διοργάνωση παροχής κρατικών και δημοτικών υπηρεσιών με την χρήση της ΕΗΚ. Την παρούσα στιγμή σε όλες τις αιτήσεις τέτοιου είδους η ΑΕ «ΕΗΚ» απαντάει με τυπικές άνευ ουσίας επιστολές.
Οι τροποποιήσεις στη νομοθεσία θα επιτρέψουν να υπολογιστούν τα συμφέροντα των πολιτών σε ό, τι αφορά στην αποδοχή της ΕΗΚ καθώς και θα διευκολύνουν την διαδικασία έκδοσης των καρτών, όπως ισχυρίζονται οι βουλευτές.
Η Αρχιερατική Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που διεξήχθη τον Φεβρουάριου του 2013 εξέφρασε την άποψή της σχετικά με την ανάπτυξη των τεχνολογιών υπολογισμού και επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων. Ως ιδιαίτερα σημαντική η Σύνοδος κρίνει την τήρησης της αρχής του εθελοντισμού κατά την αποδοχή οποιωνδήποτε εγγράφων ταυτοποίησης, η οποία προβλέπει την δυνατότητα επιλογής παραδοσιακών μεθόδων ταυτοποίησης προσώπου. Η Σύνοδος ορίζει στις κυβερνήσεις των κρατών του χώρου της Εκκλησίας μας να τηρηθεί η αρχή αυτή. Ταυτόχρονα, όπως υπογράμμισαν οι ιεράρχες της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας, πρέπει να σέβονται τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών και να μην υποβαθμίζονται εκείνοι που αρνούνται να παραλάβουν τις ηλεκτρονικές κάρτες ταυτοποίησης.
Στα πρακτικά της Συνόδου αναφέρεται ότι «στην κοινωνία διαδίδεται ένα βάσιμος κίνδυνος ότι η χρήση του δια βίου προσωπικού ψηφιακού εγγράφου ταυτοποίησης σε μορφή κάρτας, τσιπ ή παρομοίου είδους μπορεί να γίνει υποχρεωτικός όρος πρόσβασης του καθενός σε όλα τα ανεξαιρέτως ζωτικής σημασίας υλικά και κοινωνικά αγαθά. Η χρήση του εγγράφου αυτού μαζί με τεχνικά μέσα θα επιτρέψει να υπάρχει ολοκληρωτικός έλεγχος του ανθρώπου χωρίς τη θέλησή του και θα παρακολουθούνται μετακινήσεις του, αγορές, πληρωμές, παρακολούθηση κάποιων θεραπειών, παραλαβή κοινωνικής βοήθειας και άλλες κοινωνικά σημαντικές πράξεις και ενέργειές του, καθώς και η προσωπική του ζωή».
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου