Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Οι Ισλαμιστές και τα σενάρια «συνωμοσιολογίας» για την 15η Απριλίου


Και επισήμως από χτές το απόγευμα, ως πράξη τρομοκρατίας χαρακτήρισε το FBI τις εκρήξεις που αιματοκύλισαν τον Μαραθώνιο της Βοστώνης. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενώπιον των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο, επισημαίνοντας ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι δίδυμες εκρήξεις αποτελούν έργο εγχώριας, διεθνούς ομάδας ή μεμονωμένου προσώπου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν γνωρίζουν ακόμη τα κίνητρα, ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα καλώντας τους Αμερικανούς να επαγρυπνούν και να απευθυνθούν στις Αρχές εάν διακρίνουν οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα. «Κάθε φορά που χρησιμοποιούνται βόμβες με στόχο αθώους πολίτες, πρόκειται για τρομοκρατική πράξη» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα από την Αίθουσα Τύπου του Λευκού Οίκου, χαρακτηρίζοντας τις βομβιστικές επιθέσεις «ειδεχθή και δειλή ενέργεια».

Έχουμε λοιπόν να κάνουμε με μία τρομοκρατική επίθεση, στην ενδοχώρα της Αμερικής, για μία ακόμη φορά. Μία τρομοκρατική επίθεση που “σόκαρε” τους Αμερικανούς, όχι τόσο για την... ζημιά που έκανε, καθώς ο αριθμός των θυμάτων είναι κατά πολύ μικρότερος από αυτόν των διάφορων επεισοδίων με τους ψυχοπαθείς που εισβάλλουν σε σχολεία και κινηματογράφους, αλλά περισσότερο λόγω του εντελώς “τυφλού” της χαρακτήρα.



Η κατάσταση στην Βοστώνη

Πριν από την τρομοκρατική επίθεση δεν υπήρξαν απειλές, κάτι που επίσης προκαλεί ερωτήματα. Οι αρχές ζητούν από τους πολίτες να επικοινωνήσουν με την αστυνομία αν έχουν δει κάτι ύποπτο.
Η Βοστόνη αστυνομοκρατείται και δεν είναι η μοναδική πόλη, αυξημένα μέτρα ασφαλείας υπάρχουν σε Σαν Φρανσίσκο, Νέα Υόρκη, Ουάσινγκτον κι αλλού. Ο τρόμος έχει επιστρέψει πάνω που οι Αμερικανοί πίστεψαν ότι 12 χρόνια μια, μπορούν να νιώσουν ασφαλείς. Παντού στην πόλη έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις της Εθνοφρουράς και τα τοπικά νοσοκομεία φρουρούνται από ένοπλους αστυνομικούς.

Οι πολίτες, ντόπιοι και τουρίστες, ενημερώθηκαν πως καλό θα ήταν να μην συγκεντρώνονται σε υπαίθριους χώρους αλλά να παραμείνουν σε κλειστούς.

Από τα τραύματα των τραυματιών, οι γιατροί έβγαλαν κομμάτια από ρουλεμάν. Ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας που μετέχει στις έρευνες δήλωσε στο CNN πως αυτό δείχνει ότι η βόμβα είχε σχεδιαστεί για να μετατραπεί σε οβίδα.

Σύμφωνα με τον Δρ Ρον Γουάλις, τα θραύσματα που βρέθηκαν στα τραύματα των θυμάτων προέρχονται από υλικά που μπορεί παρασύρθηκαν από την έκρηξη αλλά δεν ήταν υλικά που θα μπορούσαν να είχαν προστεθεί στον εκρηκτικό μηχανισμό για να προκληθούν περισσότερα θύματα.



Το σενάριο των ισλαμιστών

Κατά την άποψη του γράφοντος πρόκειται για μία γνήσια τρομοκρατική ενέργεια, αφού καταφέρνει καλά να πετύχει τον σκοπό της, να τρομοκρατήσει δηλαδή τους πολίτες. Το τυφλό αυτό χτύπημα, που σκότωσε παιδιά και άφησε “μισούς” πολλούς ακόμη ανθρώπους, δεν έχει ακόμη γίνει αντικείμενο παραδοχής της ευθύνης από καμία οργάνωση, αλλά τα στοιχεία αρχικά δείχνουν προς ισλαμιστές εξτρεμιστές. Με αφενός μέν την εμπλοκή ενός υπηκόου της Σαουδικής Αραβίας στις έρευνες αλλά και αφετέρου με την ίδια την φύση του κτυπήματος που δεν είχε κανέναν συμβολικό στόχο, προκειμένου να συνδεθεί με κάποια εγχώρια πολιτική ομάδα ή κάποιον εξτρεμιστικό θύλακα.

Το βασικό στοιχείο υπέρ αυτής της θεωρίας, λένε αξιωματούχοι, είναι οι ομοιότητες ανάμεσα σ' αυτά που είναι αυτή τη στιγμή γνωστά για τις επιθέσεις, για παράδειγμα, το γεγονός ότι πρόκειται για δύο ταυτόχρονες εκρήξεις κοντά η μία στην άλλη σ΄ ένα περίβλεπτο γεγονός, με τα μοντέλα των επιθέσεων που προτείνονται από το περιοδικό Inspire. Το Inspire είναι μια έκδοση που κυκλοφορεί στο Ίντερνετ από την οργάνωση Αλ-Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο, η οποία έχει την έδρα της στην Υεμένη.

Το περιοδικό δημοσιεύει αγγλόφωνες παραινέσεις προς επίδοξους δυτικούς τζιχαντιστές να πραγματοποιήσουν επιθέσεις με οποιαδήποτε μέσα έχουν στη διάθεσή τους, όσο φτωχά κι αν είναι. Το περιοδικό δημοσίευσε επίσης πρόσφατα ένα μακροσκελές ένθετο με λεπτομερείς οδηγίες για την πραγματοποίηση διαφόρων επιθέσεων και την κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών. Υπάρχει λοιπόν το ενδεχόμενο να πρόκειται και για κάποιον μεμονωμένο ισλαμιστή, ο οποίος αποφάσισε να δράσει, χωρίς να έχει δεσμούς με κάποια οργάνωση.



Ντόπιοι οι δράστες

Ο Γιόζεφ Βιπλ, πρώην αναλυτής της CIA και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, επιχειρεί μια πρώτη εκτίμηση του προχθεσινού φρικτού τρομοκρατικού κτυπήματος στην Βοστόνη θεωρώντας ότι δεν πρόκειται για "επαγγελματική" δουλειά μεγάλης τρομοκρατικής ομάδας, αλλά για έναν πυρήνα "ερασιτεχνών", μάλλον Αμερικανών.
Σε συνέντευξή του προς το γερμανικό πρόγραμμα της Deutsche Welle δηλώνει ικανοποιημένος από τον τρόπο που αντέδρασε η αμερικανική αστυνομία και σημειώνει ότι η κλίμακα του κτυπήματος δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό της 11ης Σεπτεμβρίου ή με αυτό στο σιδηροδρομικό σταθμό της Μαδρίτης το 2004 ή στο Λονδίνο το 2005.

«Αυτός είναι ο λόγος που με κάνει να πιστεύω πως επρόκειτο για μερικούς ντόπιους δράστες. Και εκτός αυτού με τόσους πολλούς στόχους που υπάρχουν στις ΗΠΑ, δεν μπορεί ποτέ κανείς να είναι σίγουρος».

Ο Βιπλ δεν αποκλείει να υπάρχουν διασυνδέσεις με το εξωτερικό και να πρόκειται για κάποιο διεθνές δίκτυο ωστόσο επιμένει πως δεν πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει χιλιάδες θύματα.

Εναλλακτικά φυσικά υπάρχει και το σενάριο ενός μεμονωμένου ατόμου, του οποίο φυσικά τα κίνητρα δεν μπορούν να αναλυθούν σε αυτό το χρονικό σημείο, παρά μόνον μετά από κάποια τυχόν σύλληψή του.



Διάφορα σενάρια βλέπουν το φώς της δημοσιότητας
Μία ακόμη θεωρία που έχει δεί το φώς της δημοσιότητας βασίζεται εν μέρει στη χρονική συγκυρία των βομβιστικών επιθέσεων και ήταν τόσο η ημέρα που κατατίθενται οι φορολογικές δηλώσεις όσο και το ότι η ημέρα του Μαραθωνίου της Βοστόνης, συμπίπτει παραδοσιακά με την Ημέρα των Πατριωτών. Όσοι διακινούν αυτή την θεωρία αφήνουν να εννοηθεί ότι πίσω από τις επιθέσεις μπορεί να βρίσκονται εξτρεμιστές όπως ακτιβιστές κατά της κυβέρνησης και της φορολογίας.

Όπως όμως η μέχρι τώρα ιστορία έχει δείξει, αυτού του είδους οι ομάδες συνήθως επιλέγουν κάποιον συμβολικό στόχο. Ο Τίμοθυ Μακβέυ παραδείγματος χάριν είχε επιτεθεί σε ομοσπονδιακό κτήριο. Μία διοργάνωση που λαμβάνουν μέρος απλοί πολίτες είναι ένα πολύ δύσκολο χτύπημα για κάποιον που τελικά θέλει να πάρει τους απλούς πολίτες μαζί του. Όταν δηλαδή υπάρχει πολιτική ατζέντα πίσω από το χτύπημα.



O Alex Jones και ο χρυσός

Ένας από τους διασημότερους συνωμοσιολόγους του κόσμου είναι ο Alex Jones. Αυτός στην εκπομπή του χτές το απόγευμα έκανε την εικασία ότι η επίθεση μπορεί να έχει να κάνει με την απότομη πτώση της τιμής του χρυσού, ένα από τα αγαπημένα αγαθά των “παρανοϊκών” παντού.

"Με το χρυσό να βυθίζεται, τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό;" ρώτησε ρητορικά. Σημείωσε επίσης ότι η Βοστώνη έχει ιδιαίτερη σημασία στην αμερικανική πρόσφατη ιστορία, επειδή είναι ένα από τα σημεία όπου απογειώθηκε ένα από τα αεροπλάνα που χρησιμοποιήθηκαν από τους τρομοκράτες στην επίθεση κατά των Δίδυμων πύργων το 2001. Μετά λοιπόν από κάθε τρομοκρατική επίθεση, ή κάθε άλλου είδους γεγονός που προκαλεί ... νευρικότητα, η τιμή του χρυσού ανεβαίνει!



Η 15η Απριλίου

Για κάποιους άλλους όμως η λύση βρίσκεται στους αριθμούς. Και συγκεκριμένα στην ημερομηνία. Καθώς όπως λένε το μυστικό κρύβεται πίσω από την ημερομηνία του τραγικού περιστατικού που είναι η 15η Απριλίου.

Την ίδια ημέρα σύμφωνα με τους λάτρεις των αριθμών, βυθίστηκε ο Τιτανικός και δολοφονήθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Αβραάμ Λίνκολν.




Δημήτρης Παπαγεωργίου


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου