Τρίτη 23 Απριλίου 2013

«Ξανθό γένος» δεν υπάρχει μόνο στην Ανατολή αλλά και στην Δύση


του Κίμωνα Γεωργακάκη*

Πριν τρία χρόνια όσοι προσπαθούσαν να προειδοποιήσουν ως προς το καλοστημένο σχέδιο προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ της παγκόσμιας διαπλοκής, ήταν οι γραφικοί της υπόθεσης. Μέχρι και πολίτες θεωρούσαν πως η προσφυγή στον συγκεκριμένο μηχανισμό στήριξης ήταν μονόδρομος για την σωτηρία της χώρας, μολονότι καταδίκαζαν την απόφαση. Η αναπαραγωγή της δυτικής προπαγάνδας από τα «μεγάλο-κανάλια» μπέρδευε και μπερδεύει την κρίση των Ελλήνων. «Δυστυχώς ναι» ήταν το σύνθημα το 2010, «δυστυχώς ναι» είναι το σύνθημα και σήμερα.

Στην Ελλάδα τόσα χρόνια με «μνημόνια» ζούμε. Κάθε δάνειο έφερνε μαζί του και μία συμφωνία με ρυθμίσεις που υποχρεώνουν την χώρα να τις εφαρμόσει. Ιδέες-προτάσεις απόδρασης από την μονόχνοτη πολιτική, η οποία ακολουθείται μέχρι σήμερα, απορρίπτονται βαπτιζόμενες αντί-ρεαλιστικές. Μόδα στα χείλια «αναλυτών» και «πολιτικών» έχει γίνει η φράση «ξανθό γένος» προς δικαίωση υποτίθεται της παγιωμένης αντίληψης ότι οι Ρώσοι αφήνουν την Ελλάδα στις δύσκολες στιγμές αβοήθητη, λες και είναι ο καθένας υποχρεωμένος να δίνει ελεημοσύνη χωρίς ανταλλάγματα.

Κανείς όμως δεν βγαίνει να ειρωνευτεί σε σχέση με το «ξανθό γένος» της Δύσης, χωρίς την απόλυτη στήριξή του οποίου, αδυνατούμε, σύμφωνα με «ειδικούς», να επιβιώσουμε στην γεωστρατηγική σκακιέρα. Επομένως τώρα κάποιοι περιμένουν τους απελευθερωτές Αμερικανούς να βγάλουν την Ελλάδα από την κηδεμονία της Μέρκελ. Οι Αμερικανοί πάντα μας βοηθούσαν χωρίς ανταλλάγματα· έτσι δεν είναι; Όσο για στήριξη ας θυμηθούμε την Κύπρο το 1974 ή ακόμα την δήλωση του Ομπάμα στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, όπου συνεχάρη του Τούρκους για το 1919 και την νίκη έναντι των Ελλήνων.

Άρα λοιπόν στην Ελλάδα οι περισσότεροι περιμένουν «ξανθά γένη» είτε από την Ανατολή είτε από την Δύση. Αυτό συμβαίνει γιατί στην χώρα ιθύνοντες, σύμβουλοι και αναλυτές αρνούνται να κατανοήσουν ότι τα πάντα στην πολιτική έχουν να κάνουν με συμφέροντα. Όταν δίνεις παίρνεις είτε απέναντί σου έχεις την Ρωσία είτε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Εκείνοι που από την αναπαυτική τους θέση περιορίζουν τις αναλύσεις τους σε «ξανθό γένος» και «Ορλοφικά», είναι οι ίδιοι που υπερτονίζουν το «ανήκωμεν (μόνο) εις την Δύσιν». Οι υπόλοιποι είναι απλά θύματα της προπαγάνδας, αφού μην ξεχνάμε στην Ελλάδα ακούμε πάντα μόνο την μία πλευρά.

«Οι καιροί ου μενετοί», έλεγε ο Θουκιδίδης. Οι περιστάσεις δεν επιτρέπουν άλλη αναβλητικότητα και αδράνεια, πόσο μάλλον εμμονές σε δόγματα για σωτήρες είτε από Ανατολή είτε από Δύση. Ο πλανήτης έχει εισέλθει σε κρίσιμη περίοδο και στην περιοχή μας υπάρχει έντονη κινητικότητα. Η Ελλάδα, βασιζόμενη πάνω απ’ όλα στις όποιες δυνάμεις διαθέτει αυτήν την στιγμή, οφείλει να κινηθεί πολυδιάστατα βάσει της αρχής των αμοιβαίων συμφερόντων. Για παράδειγμα οι παρούσες ιδιωτικοποιήσεις θα ήταν καλό να περιλαμβάνουν και χώρες εκτός της Δύσης.

Όσα περισσότερα συμφέροντα εμπλέκονται στην ελληνική επικράτεια, τόσο το καλύτερο αφενός για την αποφυγή μονόπλευρου ξεπουλήματος, αφετέρου για την περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να αμφισβητήσει έμπρακτα κυριαρχικά δικαιώματα του Ελληνισμού, με τα βλέμματα στραμμένα κυρίως σε Καστελόριζο και Κύπρο.




* Ο Κίμων Γεωργακάκης έχει σπουδάσει στην Πανεπιστήμιο της Βόννης στην Γερμανία Πολιτική Επιστήμη, Φιλοσοφία και Νεότερη Ιστορία, κατέχοντας τον τίτλο Magister Artium.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου