Η αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Συρίας έχει τον κίνδυνο να προκαλέσει μία πυρηνική καταστροφή για ολόκληρη την περιοχή.
Κατά τη διάρκεια ενός χτυπήματος στη Δαμασκό μπορεί να υποστεί ζημιά ένας πυρηνικός αντιδραστήρας που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Ακόμα κι αν η ίδια η εγκατάσταση δεν υποστεί ζημιά, η ήττα των κυβερνητικών δυνάμεων θα επιτρέψει σε εξτρεμιστές να αρπάξουν ραδιενεργά υλικά.
Έξω από τη Δαμασκό βρίσκεται ένας μικρών διαστάσεων αντιδραστήρας κινεζικής κατασκευής. Ο κινεζικός προμηθευτής κάποτε είχε παραδώσει στη Συρία σχεδόν ένα χιλιόγραμμο οπλικού ουρανίου μαζί με τα καύσιμα για τον αντιδραστήρα.
Γι’ αυτό η πρόκληση βλάβης σε αυτήν την εγκατάσταση θα γίνει μία πραγματική καταστροφή, προειδοποίησε ο επίσημος εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ρωσίας Αλεξάντρ Λουκασέβιτς:
Σε περίπτωση πτώσης μιας βόμβας στο μικρών διαστάσεων αντιδραστήρα – πηγή νετρονίων, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι, κυριολεκτικά, καταστροφικές.
Πρόκειται για μία πιθανή μόλυνση των γειτονικών περιοχών από υψηλά εμπλουτισμένο ουράνιο και τα προϊόντα της διάσπασής του. Επίσης, θα είναι και η ουσιαστική αδυναμία εξασφάλισης του μετέπειτα ελέγχου και της ασφάλειας του πυρηνικού υλικού που βρίσκεται σε αυτήν την εγκατάσταση.
Ένας ακόμα κίνδυνος είναι, ότι μετά από ένα χτύπημα κατά της Συρίας οι κυβερνητικές δυνάμεις μπορεί να χάσουν τον έλεγχο των πυρηνικών εγκαταστάσεων.
Σε αυτήν την περίπτωση τα ραδιενεργά υλικά μπορεί να βρεθούν στα χέρια εξτρεμιστών.
Παρά το γεγονός ότι αυτοί δεν θα μπορέσουν να φτιάξουν μία ολοκληρωμένη πυρηνική βόμβα, οι συνέπειες θα είναι πολύ επικίνδυνες, σημειώνει ο Ρώσος ειδικός Ιγκόρ Χοχλόφ:
Το θέμα είναι ότι αυτός ο αντιδραστήρας, που βρίσκεται τώρα στη Συρία, δεν διαθέτει τεχνολογίες, που να επιτρέπουν την κατασκευή μιας πυρηνικής βόμβας. Αλλά στη βάση του μπορεί να κατασκευαστεί η λεγόμενη βρώμικη βόμβα. Και το κυριότερο είναι ότι σε αυτήν την περίπτωση κανένας έλεγχος αυτών των πυρηνικών υλικών δεν θα μπορεί πλέον να εφαρμοστεί.
Λαμβάνοντας υπόψη την τεταμένη κατάσταση στην ίδια την Ευρώπη, σε εξτρεμιστικές μουσουλμανικές κοινότητες, αυτή η βρώμικη βόμβα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί, πρώτα απ’ όλα, εναντίον των ίδιων των Ευρωπαίων. Ειδικότερα σε εκείνες τις χώρες, οι οποίες τώρα τάσσονται ενεργά υπέρ της διεξαγωγής στρατιωτικής επιχείρησης. Για παράδειγμα, στην ίδια τη Γαλλία.
Για να αποφευχθούν οι καταστροφικές συνέπειες ενός χτυπήματος στη Δαμασκό, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επιστήσει την προσοχή σε αυτό το πρόβλημα, σημείωσε ο Αλεξάντρ Λουκασέβιτς.
Αξίζει να προστεθεί, ότι εκτός από τις άμεσες απειλές στην πυρηνική ασφάλεια, ένα χτύπημα κατά της Συρίας μπορεί να έχει και έμμεσες απειλές. Αν ο Μπασάρ Άσαντ ανατραπεί με τη βοήθεια των ΗΠΑ, το Ιράν, προφανώς, θα είναι η επόμενη χώρα για υποχρεωτικό «εκδημοκρατισμό». Για να αποφύγουν παρόμοια τύχη, οι αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας θα προσπαθήσουν να προστατευθούν με τη βοήθεια δικής τους πυρηνικής βόμβας.
Αν αυτό συμβεί, τότε το πιθανότερο είναι ότι το ίδιο θα κάνουν και οι γειτονές του, για παράδειγμα η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες που βρίσκονται στο «κατώφλι». Ως αποτέλεσμα, το καθεστώς της μη διάδοσης πυρηνικών όπλων θα υποστεί μία ανεπανόρθωτη ζημιά.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου