Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Γ.Αραφάτ ενημέρωσε το Ισραήλ για τον πόλεμο το 1973;


Δεν ήταν ο βασιλιάς της Ιορδανίας Χουσεΐν που προειδοποίησε έστω την τελευταία στιγμή τους Ισραηλινούς ότι η συνδυασμένη επίθεση των αραβικών στρατών της Αιγύπτου, της Συρίας και της Ιορδανίας ήταν επικείμενη στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973, αλλά ο ηγέτης των Παλαιστινίων ο Γιασέρ Αραφάτ δήλωσε ο πρώην ηγέτης της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ λίγο πριν αφεθεί ελεύθερος με απόφαση του αιγυπτικού δικαστηρίου.

Το είχε κάνει γιατί ποντάριζε σε μια μετέπειτα συννενόηση με το Ισραήλ προς την κατεύθυνση δημιουργίας παλαισιτνιακού κράτους, κάτι που καθυστέρησε σχεδόν 25 χρόνια με την συμφωνία του Οσλο, να γίνει.

Στη δήλωσή του, ο Μουμπάρακ αναφέρει, ότι ήταν ο πρώτος που επιτέθηκε στις ισραηλινές δυνάμεις, εξαπολύοντας με το μαχητικό του αεροσκάφος επίθεση κατά προκεχωρημένης τηλεπικοινωνιακής βάσης.

Η επίθεσή του εκδηλώθηκε έξι μόλις λεπτά πριν την έναρξη του πολέμου. Η αποστολή ήταν άκρως απόρρητη και την γνώριζαν μόνο τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Ανουάρ Αλ Σαντάτ.

Ο αποχαρακτηρισμός ισραηλινού εγγράφου που περιγράφει τη συνάντηση της Μέιρ στο Τελ Αβίβ με τον Ιορδανό μονάρχη όπου φέρεται να προειδοποιήθηκε για το ενδεχόμενο πολέμου σε δύο μέτωπα στο Γκολάν από τους Σύρους και στο Σινά από τους Αιγύπτιους, έγινε πριν λίγες μέρες, μόνο που το συγκεκριμένο σημείο παραλείπεται για το αν την ειδοποίησε ο Χουσεΐν, παραμένει διαβαθμισμένο.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου