Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Έρχεται νέα κατάρρευση τύπου Lehman Brothers;




  •     Πέντε χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers οι αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου
  •     Οι αρχές δεν ελέγχουν το ρίσκο που αναλαμβάνουν οι μεγάλες τράπεζες
  •     Ανησυχητικά σημάδια από τις αναδυόμενες οικονομίες

Καθώς πλησιάζει η επέτειος από την εκκωφαντική κατάρρευση της Lehman Brothers, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος μιας άλλης κρίσης είναι υπαρκτός, στην περίπτωση που οι ρυθμιστικές αρχές αποτύχουν αν ελέγξουν τις μεγάλες τράπεζες.

Την ίδια ώρα, όλο και περισσότεροι αναλυτές προειδοποιούν για τα ανησυχητικά σημάδια από τις αναδυόμενες οικονομίες, από όπου ενδέχεται να ξεσπάσει μία νέα κρίση, η οποία θα συνταράξει το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Όπως σχολιάζει στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ο Dennis Kellerher, πρόεδρος και CEO της Better Markets, πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, «οι πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν» τράπεζες, δεν έχουν τεθεί υπό έλεγχο.

Παράλληλα σημειώνει ότι ενδεχόμενη νέα κρίση είναι απίθανο να έχει την ένταση του 2008, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί σε ορίζοντα 5, 10 ή 15 ετών.

Στις 15 Σπετεμβρίου 2008, η κατάρρευση της Lehman Brothers, η μεγαλύτερη χρεοκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ, οδήγησε τις αγορές παγκοσμίως στη χειρότερη κρίση από το 1929.

Ενώ οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές αρχές έχουν σημειώσει βήματα ώστε να περιορίσουν το μεγάλο ρίσκο που αναλαμβάνουν οι τράπεζες και να εισάγουν νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις, ωστόσο οι ανησυχίες ότι δεν γίνονται αρκετά προς αυτή την κατεύθυνση, παραμένει. Ο Βert Dohmen, πρόεδρος και ιδρυτής του Ινστιτούτου Dohmen Capital Research, εντοπίζει προειδοποιητικά σημάδια στις αναδυόμενες αγορές, τα οποία μοιάζουν με τα σημάδια που προηγήθηκαν της κατάρρευσης της Lehman Brothers.

Οι μαζικές εκροές κεφαλαίων από χώρες όπως η Ινδία και η Ινδονησία οδήγησαν σε πτώση της αναδυόμενες αγορές, καθώς οι επενδυτές ετοιμάζονται για τις αποφάσεις περιορισμού του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου