ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗΣ ΤΟΥ 1984
Πoιο είναι το μυστικό σχεδόν 30 ετών που κρύβει ο αδημοσίευτος εφηβαρχικός νόμος της Αμφίπολης για τον οποίο έκανε λόγο η Αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη; Μπορεί μια επιγραφή να κρύβει το μυστικό του ποιος βρίσκεται στο ταφικό μνημείο του λόφου Καστά επιγραφή η οποία αν και έχει ανακαλυφθεί εντούτοις δεν έχει μελετηθεί.
Η υπόθεση έχει τις ρίζες της στο 1984 όταν στη βόρεια στοά του γυμνασίου της Αμφίπολης αποκαλύφθηκε από τον Δημήτρη Λαζαρίδη ο εφηβαρχικός νόμος.
Σύμφωνα με αρκετούς αρχαιολόγους, θεωρείται ένα από τα πιο σπουδαία ευρήματα του είδους του σ’ όλο τον ελληνικό κόσμο. Μέχρι σήμερα είναι αδημοσίευτος.
Πρόκειται για ένα μοναδικό κείμενο 139 στίχων το οποίο δίνει αρκετές πληροφορίες. Στο πάνω μέρος του εφηβαρχικού νόμου σε λεία και εξέχουσα ταινία είναι χαραγμένη η μακεδονική χρονολόγηση της επιγραφής, που ανήκει στο 21 π.Χ. ή από μεταγενέστερες εκτιμήσεις στο 23-22 π.Χ.
Ο νόμος είναι έργο του εφηβάρχου Αδαίου Ευημέρου και σύμφωνα με αρχαιολόγους δίνει πληροφορίες για την αγωγή των εφήβων, τα ήθη της εποχής, τα αξιώματα, την κοινωνική δομή της πόλης και την τοπογραφία της.
Και εδώ ακριβώς είναι το ερώτημα που διατυπώνεται: Πως γίνεται μια επιγραφή στην οποία γίνεται αναφορά όχι μόνο των τοπωνυμίων όπως αυτά ήταν καταγεγραμμένα το 20 πΧ περίπου αλλά και των σημαντικών κτισμάτων της πόλης.(Μνημεία,δημόσια κτίρια κλπ) να μην έχει μελετηθεί και τα όποια συμπεράσματα να μην έχουν γίνει γνωστά, ούτε καν στους αρχαιολόγους;
Στις 18 Σεπτεμβρίου ο Κ. Περιστέρη σε δηλώσεις της είχε επισημάνει πως ο εφηβαρχικός νόμος είναι αδημοσίευτος και τον μελετάει για πολλά χρόνια η κόρη του Δημήτρη Λαζαρίδη, Καλλιόπη Λαζαρίδου.
Πιο συγκεκριμένα είχε πει: «Έχουμε παραδείγματα, εδώ στο Μουσείο της Αμφίπολης, την επιγραφή του Εφηβαρχικού Νόμου, την οποία μελετά από το 1984 η κόρη του αείμνηστου Δημήτρη Λαζαρίδη, κ. Καλλιόπη Λαζαρίδη, και ακόμη δεν έχει μελετηθεί.
Έρχονται ξένοι συνάδελφοι και ρωτούν τι γίνεται. Κι εγώ ως διευθύντρια του Μουσείου νιώθω άσχημα, διότι η έρευνα πρέπει να προχωρά. Πρέπει αυτά που ξέρουμε να τα δίνουμε στους άλλους, όχι μόνο στους δημοσιογράφους».
Ταυτόχρονα προκαλεί απορία η βεβαιότητα με την οποία η Κ. Περιστέρη σχεδόν προ 3ετίας σε δηλώσεις της, είχε αναφέρει ότι πρόκειται για τον τάφο της Ρωξάνης,
Πολύ πριν όμως ξεσπάσει η υπόθεση Καστά με την έννοια των ανακαλύψεων και της τεράστιας προβολής που έλαβε μια αρχαιολογική ανακάλυψη, που τελικά ίσως αποδειχθεί ότι δεν πρόκειται για «ανακάλυψη» αλλά «επανανακάλυψη»;
Πως και κανείς δεν έχει ασχοληθεί με τον εφηβαρχικό νόμο της Αμφίπολης στο σημείο που θα έπρεπε ακόμη και αν μαθαίναμε ότι δεν περιέχει τελικά κάποια σημαντική πληροφορία σε σχέση με τον Τύμβο Καστά.
Ο μόνος που έχει ασχοληθεί, κατά τα φαινόμενα αρκούντος, η καλύτερα η μόνη είναι η κα. Λαζαρίδη, η κόρη του αρχαιολόγου Δημήτρη Λαζαρίδη η οποία δήλωσε πως στην επιγραφή δεν προκύπτει κάποιο στοιχείο για το σε ποιον μπορεί να ανήκει το ταφικό μνημείο.
Παρόλα αυτά μια τέτοια επιγραφή δεν μπορεί να μελετηθεί επιστημονικά και αρχαιολογικά από ένα και μόνο άτομο. Χρειάζεται μια επιστημονική ομάδα για να βγάλει συμπεράσματα, ομάδα που θα συγκροτούσε το υπουργείο Πολιτισμού. Υπήρξε τέτοια ομάδα; Και αν ναι ποια ήταν το αποτελέσματα της μελέτης; Αν όχι γιατί;
Κάποιος μπορεί να γίνει και «καχύποπτος» από τις συμπτώσεις αφενός, όπως η ανακάλυψη και αποκάλυψη των Καρυάτιδων που συνέπεσαν με την ομιλία του Α. Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη και αφετέρου με δηλώσεις όπως αυτή της Κ. Περιστέρη «ότι σε ένα μήνα θα έχουμε τελειώσει».
Μήπως θα έχουμε κάλπες με «Μέγα Αλέξανδρο»;
Ποια είναι τα επόμενα βήματα
Ο προγραμματισμός για τις επόμενες ημέρες έχει ως εξής:
Τις επόμενες μέρες, η ομάδα των αρχαιολόγων σχεδιάζει να προχωρήσει στο άνοιγμα του τρίτου θυρώματος δια της αφαίρεσης του χώματος. Στη συνέχεια θα επιχειρηθεί η υποστύλωση του τρίτου διαφραγματικού τοίχου και η εισαγωγή των αντιστηρικτικών στοιχείων για την πρώτη φάση υποστήριξης και αντιστήριξης των κατακόρυφων τοίχων.
Για τις εν εξελίξει τεχνικές εργασίες επισημάνθηκε ότι η απομάκρυνση της περίσσιας γεωλογικής ύλης γίνεται με τον ενδεδειγμένο ανασκαφικά τρόπο, ώστε τα στρωματογραφικά δεδομένα να αξιοποιούνται απολύτως.
Ειδικότερα:
1. Απομακρύνθηκε πλήρως η επίχωση από τον πρώτο χώρο. Ετσι αποκαλύφθηκε στο σύνολό του το δάπεδο με τα μικρά τεμάχια μαρμάρου. Το γνωστό “κόκκινο”. Το αποκαλυφθέν δάπεδο σκεπάστηκε με φύλλα ενισχυμένης πολυστερίνης και κόντρα πλακέ, για την προστασία του από την διέλευση των συνεργείων.
2. Ολοκληρώθηκε η τελική προσωρινή υποστύλωση και αντιστήριξη στον πρώτο χώρο, πίσω από τις Σφίγγες.
3. Προχώρησε το χωματουργικό έργο για απάλυνση των πρανών από τη δυτική πλευρά του μνημείου.
4. Tαπεινώθηκε η στάθμη της επίχωσης στο δεύτερο χώρο πίσω από τις Καρυάτιδες, ώστε να δημιουργηθεί κατάλληλο δάπεδο πρόσβασης για τον επόμενο χώρο.
5. Ολοκληρώθηκε η υπολογιστική τεκμηρίωση των μέτρων αντιστήριξης και υποστύλωσης, που θα χρησιμοποιηθούν στο τρίτο χώρο, πίσω από την θύρα. Να σημειωθεί ότι τα μέτρα θα τροποποιούνται αναλόγως των δεδομένων της ανασκαφικής έρευνας.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου