Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Αμφίπολη: Ο 4ος θάλαμος είναι υπόγειος - Αγωνία για το τι κρύβει μέσα του


Τέταρτη κατά σειρά πύλη, που οδηγεί σε τέταρτο κατά σειρά θάλαμο φάινεται πως έφεραν στο φως οι ανασκαφές στο λόφο Κάστα, δηιουργώντας έτσι επιπλέον αγωνία στον πλανήτη καθώς ακόμα δεν έχει βρεθεί η λύση του μυστηρίου. H Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, υποστηρίζει πώς: «Υπάρχει δουλειά ακόμα να γίνει» και απέφυγε να κάνει προβλέψεις για τον ένοικο του τάφου.

Κάθε ημέρα και μια καινούρια έκπληξη για την ομάδα της κ. Περιστέρη, η οποία φέρνει στο «φως» μοναδικά ευρήματα.

Οι Καρυάτιδες μπορεί να έχουν τραβήξει όλα τα βλέμματα πάνω τους, καθώς είναι λαμπερές και μεγαλειώδεις, ωστόσο η συζήτηση στρέφεται πια στο ενδεχόμενο ο τέταρτος θάλαμος να είναι υπόγειος.

Οι τελευταίες πληροφορίες, από το Υπουργείο Πολιτισμού, αναφέρουν ότι στον τρίτο θάλαμο υπάρχουν επιχωματώσεις 4,5 μέτρων, ύψος το οποίο θα δυσχεράνει το έργο των αρχαιολόγων, οι οποίοι κάνουν λόγο για μία «βαριά» ανασκαφή.


Αυτό που προκαλεί όμως, ιδιαίτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι οι δημιουργοί του τάφου δεν κατασκεύασαν μια μεγαλοπρεπή είσοδο για το επόμενο τμήμα, αλλά μια μικρή είσοδο χωρίς επιβλητικά αγάλματα, όπως στους προηγούμενους θαλάμους.

Η τέταρτη κατά σειρά πύλη έχει σχεδόν το μισό ύψος απ' όλες τις προηγούμενες, λίγο κάτω από ένα μέτρο, ενώ όλες οι άλλες είναι 1,68μ.

Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι μπορεί να κρύβεται πίσω από την τέταρτη μαρμάρινη πύλη, καθώς τα χώματα ακόμα δεν έχουν αφαιρεθεί και είναι δύσκολη η οποιαδήποτε πρόβλεψη.




Υπάρχει πιθανότητα ο τέταρτος θάλαμος να είναι κατηφορικός

Μια νέα θεωρία διατυπώθηκε σήμερα, μετά και τις δηλώσεις της κυρίας Μενδώνη, της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών.


Η πύλη αυτή μπορεί να οδηγεί είτε σε τέταρτο θάλαμο, μπορεί όμως να είναι και η αρχή ενός κατηφορικού διαδρόμου.

Να πρόκειται δηλαδή για μια είσοδο προς ένα υπόγειο τμήμα του τάφου.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών η κ. Μενδώνη άφησε να εννοηθεί ότι ο επόμενος θάλαμος μπορεί να είναι υπόγειος: «Αυτό το οποίο μπορούμε να πούμε με τα δεδομένα που έχουμε είναι ότι υπάρχει ένα μαρμάρινο θύρωμα» είπε αρχικά.



Στη συνέχει η κυρία Μενδώνη πρόσθεσε «Πρέπει να προηγηθεί η αποχωμάτωση του τρίτου θαλάμου για να πούμε περισσότερα. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι κατεβαίνει προς τα κάτω.

Αυτό φαίνεται. Φαίνεται ότι είναι σε χαμηλότερο επίπεδο», είπε η κ. Μενδώνη, που τόνισε ότι πριν προχωρήσει η ανασκαφή «οτιδήποτε άλλο σας πω είναι σκέψεις και σενάρια που γίνονται από το ανασκαφικό επιτελείο. Υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα να γίνει».

Εκατοστό - εκατοστό οι αρχαιολόγοι ψάχνουν να βρουν το νεκρικό θάλαμο αντιμετωπίζοντας πρωτόγνωρες καταστάσεις, και μιλούν για μια «βαριά ανασκαφή» που πρέπει να αντιμετωπιστεί αναλόγως!




Τι λέει ο Υπουργός Πολιτισμού για τον Μέγα Αλέξανδρο

Το πρωί, ο υπουργός Πολιτισμού έβαλε φρένο στη φημολογία για τον «ένοικο» του τάφου λέγοντας ότι ναι μεν πρόκειται για κάτι πολύ σπουδαίο, ωστόσο, θεωρεί απίθανο να βρίσκεται εκεί ο Μέγας Αλέξανδρος.

Λίγο αργότερα, όμως ο Κ. Τασούλας τόνισε ότι «δεν υπάρχουν γραπτά στοιχεία για το πού είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος, αυτό είπα κι όχι ότι ο τάφος δεν ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο».
  Προσπάθησε έτσι να ξεκαθαρίσει την κατάσταση μετά το σάλο που προκλήθηκε από τις πρωινές δηλώσεις του.

«Δεν απογοήτευσα κανέναν, ούτε ενθουσιάζω κανέναν. Η αρχαιολογική σκαπάνη θα πει ποιος είναι θαμμένος στον Τύμβο της Αμφίπολης κι όχι ο υπουργός Πολιτισμού», σημείωσε ο κ. Τασούλας, και δήλωσε ότι συμφωνεί απόλυτα με την άποψη της Γ.Γ. Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη, η οποία δήλωσε ότι «κανείς δεν πρέπει να μιλάει για την ταυτότητα του νεκρού».



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου