Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Ρίτσαρντ Ντόκινς: «Οι εξωγήινοι έχουν θρησκείες και δεν κάνουν σεξ»


Νέες θεωρίες για την εξέλιξη της ζωής στη Γη αλλά και έξω από αυτήν από τον διάσημο επιστήμονα και συγγραφέα


Για πολλοστή φορά ο διάσημος εξελικτικός βιολόγος και συγγραφέας Ρίτσαρντ Ντόκινς συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας με τις απόψεις του. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Daily Mail ο βρετανός επιστήμονας διατυπώνει ένα νέο «πακέτο» θεωριών που αφορά την εξέλιξη της ζωής υποστηρίζοντας ότι το σεξ είναι πιθανώς μια γήινη «εφεύρεση» για την αναπαραγωγή.

Ο Ρίτσαρντ Ντόκινς τα τελευταία 30 χρόνια διατυπώνει μέσα από τα βιβλία και τις ομιλίες του μια σειρά από ενδιαφέρουσες, εναλλακτικές, επαναστατικές αλλά και αμφιλεγόμενες θεωρίες τόσο για την εξέλιξη της ζωής και του ανθρώπου όσο και για ηθικά, πνευματικά και άλλα ζητήματα. Η θεωρία που τον έκανε διάσημο, όχι μόνο στην επιστημονική κοινότητα αλλά στο ευρύ κοινό, είναι εκείνη στην οποία διατυπώνει την άποψη ότι δεν υπάρχει ένας υπερφυσικός δημιουργός και ότι η θρησκευτική πίστη μπορεί να χαρακτηριστεί ως ψευδαίσθηση, ως μία ψευδής εμμονή και πεποίθηση. Το βιβλίο του «Η περί Θεού αυταπάτη» έγινε παγκόσμιο μπεστ σέλερ και προκάλεσε,όπως ήταν αναμενόμενο, θύελλα αντιδράσεων.


Σεξ και θρησκεία

Ο Ντόκινς αναρωτιέται στη συνέντευξή του για τη χρησιμότητα του σεξ αναφέροντας ότι η ύπαρξή του είναι «προβληματική» από εξελικτική σκοπιά - για αυτό μάλιστα εκτιμά ότι οι εξωγήινοι πιθανώς δεν χρησιμοποιούν το σεξ για να αναπαράγονται. Οπως μάλιστα αναφέρει ο Ντόκινς, ανάμεσα στα πολλά άλλα πράγματα που θα μάθουμε όταν έρθουμε σε επαφή με εξωγήινους είναι και το γιατί εμφανίσθηκε στη Γη το σεξ.

Ο Ντόκινς βρίσκει επίσης, αν όχι προβληματικό, πάντως περιοριστικό το γεγονός ότι η ζωή στη Γη χωρίστηκε σε δύο φύλα και υποστηρίζει ότι στους εξωγήινους κόσμους δεν θα υπάρχουν μόνο αρσενικά και θηλυκά. Μια ακόμη ενδιαφέρουσα εικασία του είναι ότι οι νοήμονες εξωγήινοι πολιτισμοί είναι πιθανό να έχουν αναπτύξει θρησκευτική συνείδηση.

«Δεν νομίζω ότι θα είναι έκπληξη αν έρθουμε σε επαφή με εξωγήινους και μάθουμε ότι έχουν θρησκείες. Οι ανθρωπολόγοι έχουν διαπιστώσει την παρουσία θρησκευτικών αντιλήψεων και συμπεριφορών σε όλους τους ανθρώπινους πολιτισμούς που γνωρίζουμε. Υποθέτω ότι κάθε εξωγήινος πολιτισμός που έγινε τόσο προηγμένος τεχνολογικά ώστε να καταφέρει να φτάσει μέχρι εδώ ή να επικοινωνήσει μαζί μας όταν βρισκόταν στα αρχικά στάδια της ύπαρξής του θα πέρασε τη φάση της αβεβαιότητας για τον κόσμο που τον περιβάλλει και γενικότερα για αυτό που ονομάζουμε με μια λέξη ‘άγνωστο’. Πριν λοιπόν κατανοήσουν τους νόμους της φύσης και του σύμπαντος είναι λογικό, προκειμένου να εξηγήσουν αυτό το άγνωστο, να βρήκαν καταφύγιο σε κάποια θρησκεία» αναφέρει.




Η εμφάνιση

Η συνέντευξη δόθηκε στο περιθώριο της ομιλίας του Ντόκινς στο μεγάλο φεστιβάλ επιστήμης Starmus που διεξάγεται τα τελευταία χρόνια στην Τενερίφη. Στην ομιλία του ο βρετανός επιστήμονας επικεντρώθηκε στο πώς θα μπορούσαν να μοιάζουν οι εξωγήινοι και κρίνει ότι δεν θα έχουν σημαντικές διαφορές από τις μορφές ζωής που συναντούμε στη Γη.

Ο Ντόκινς έφερε το παράδειγμα της όρασης υποστηρίζοντας ότι σε έναν κόσμο με άπλετο φως (όπως η Γη) τα μάτια των τοπικών μορφών ζωής θα εξελίχθηκαν με τρόπο παρόμοιο με εκείνον των μορφών ζωής στον πλανήτη μας. Οπως και πολλοί άλλοι πιστεύει ότι το τεράστιο πλήθος πλανητικών συστημάτων στο Σύμπαν καθιστά πρακτικά αδύνατον να είναι η Γη ο μόνος κόσμος στον οποίο αναπτύχθηκε ζωή. Ετσι καλεί τους συναδέλφους του να μην αναζητούν την αρχή της ζωής εντός του πλανήτη μας διότι πιθανότατα αυτή ξεκίνησε κάπου αλλού και μόνο με την επικοινωνία με εξωγήινους μπορεί να «ξετυλίξουμε» το νήμα της.  




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου