Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Έμπολα: Παγκόσμιος συναγερμός - Σε επιφυλακή και η Ελλάδα


«Χάνουμε τη μάχη», λένε οι επιστήμονες που βλέπουν τον φονικό ιό να εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς στις χώρες της δυτικής Αφρικής - Κρούσματα στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη - Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται σήμερα στο υπουργείο Υγείας της χώρα μας, με τη συμμετοχή επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ προκειμένου να συζητηθεί η εξάπλωση του ιού


Τη στιγμή που περισσότεροι από 3.860 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό Έμπολα, κρούσματα ή πιθανά κρούσματα του ιού έκαναν τις τελευταίες ώρες την εμφάνισή του στην Ισπανία, στην ΠΓΔΜ, στην Τουρκία, αλλά και στα Σκόπια, κάτι που προκαλεί την ανησυχία των επιστημόνων.

Ειδική μονάδα αντιμετώπισης του ιού του Εμπολα αν υπάρξει κρούσμα στην Ελλάδα έχει διαμορφωθεί σε χώρο του Νοσοκομείου Αμαλία Φλέμιγκ, ενώ προετοιμάζεται άσκηση ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού, με τη συμμετοχή και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στα σημεία εισόδου της χώρας έχουν ήδη σταλεί οδηγίες για τον τρόπο που πρέπει να αντιδράσουν οι υπεύθυνοι στην περίπτωση εμφάνισης πιθανού κρούσματος.

Σε ό,τι αφορά το περιστατικό στα Σκόπια όπου ένας Βρετανός που είχε εμφανίσει πιθανά συμπτώματα του ιού έχασε τη ζωή του, η επίσημη ενημέρωση είναι ότι δεν είχε ταξιδέψει σε κάποια χώρα της «ζώνης» του Έμπολα, όμως αναμένονται τα αποτελέσματα της νεκροψίας και των εργαστηριακών αναλύσεων προκειμένου να δοθούν απαντήσεις.

Πανικός προκλήθηκε νωρίτερα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο όταν φοιτητής από το Τόγκο παρουσιάστηκε σε νοσοκομείο με υψηλό πυρετό και θεωρήθηκε ύποπτο κρούσμα του ιού Έμπολα. Ο 26χρονος φοιτητής αρχικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, ενώ μετά κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του στην ειδική μονάδα απομόνωσης που δημιουργήθηκε σε νοσοκομείο στη Λευκωσία, όπου ο ασθενής μπήκε σε καραντίνα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, ο φοιτητής ενδεχομένως να έχει προσβληθεί από μαλάρια.

Στην Ιταλία ένας γιατρός που νοσηλεύεται προληπτικά στο νοσοκομείο Σπαλαντζάνι της Ρώμης, ο οποίος προσέφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες του στη Σιέρα Λεόνε, ήρθε σε επαφή με συνάδελφό του ο οποίος έχει προσβληθεί από τον ιό Έμπολα και νοσηλεύεται στην Γερμανία.

«Δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας για τον Έμπολα στην Ελλάδα αν είμαστε καλά προετοιμασμένοι» διαβεβαίωσε μέσω του ΣΚΑΪ η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου, η οποία συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη το μεσημέρι της Παρασκευής, με όλους τους συναρμόδιους φορείς για να τεθούν επί τάπητος μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης του ιού.

Πάντως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι ο φονικός ιός έχει «διεισδύσει» πλέον στις κεντρικές πόλεις των τριών χωρών της δυτικής Αφρικής που έχουν χτυπηθεί πιο σκληρά από την επικίνδυνη επιδημία.

Σύμφωνα με τον Bruce Aylward, αναπληρωτή διευθυντή του ΠΟΥ, η αντίδραση του κόσμου δεν μπορεί ως τώρα να ανταπεξέλθει στην ταχύτητα διάδοσης του ιού στη Γουινέα, στη Λιβερία και στη Σιέρα Λεόνε.

Περισσότεροι από 3.860 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι τώρα, κυρίως στη δυτική Αφρική, επισημαίνει το BBC, ενώ τουλάχιστον 200 εξ' αυτών ήταν εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού έχει επιταχυνθεί, τόνισε ο Aylward, ο οποίος είπε ακόμα ότι το 70% των ανθρώπων που προσβάλλονται χάνουν τη ζωή τους.







ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου