Ο ιός Έμπολα θα μπορούσε να καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ, ο οποίος μίλησε για «αργή και ανεπαρκή» παγκόσμια αντιμετώπιση της επιδημίας, καθώς και για την ανάγκη «πανστρατιάς». Ο ίδιος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να προχωρήσει άμεσα» στη δημιουργία ενός «μηχανισμού έκτακτης ανάγκης» που θα ανταποκρίνεται σε «μελλοντικές εστίες» εξάπλωσης του ιού και σε παροχή «οικονομικής στήριξης» σε χώρες που θα έχουν ανάγκη να αντιμετωπίσουν την επιδημία.
Ο Τζιμ Γιονγκ Κιμ, μιλώντας σήμερα στην ολομέλεια των διοικητών των κεντρικών τραπεζών, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός των προσπαθειών και συνεργασία Ηνωμένων Εθνών, ΔΝΤ και περιφερειακών αναπτυξιακών τραπεζών, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα «χρηματοδοτικό μέσο» για την αντιμετώπιση του ιού Έμπολα. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για σταματήσουμε τον ιό Έμπολα» τόνισε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, προσθέτοντας ότι «ο σχεδιασμός πρέπει να ξεκινήσει για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η οποία θα μπορούσε να εξαπλωθεί πολύ πιο γρήγορα, ακόμη και να σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους και να καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία».
Στη συνέχεια, εξέφρασε την άποψη ότι «ο κόσμος έχει το ΔΝΤ να συντονίζει και να συνεργάζεται με κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις για να ανταποκρίνονται στις οικονομικές κρίσεις, όταν πρόκειται όμως για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που αφορούν θέματα υγείας, η "θεσμική εργαλειοθήκη" μας είναι άδεια. Δεν υπάρχει ένα τέτοιο κέντρο γνώσεων και συντονισμού για την αντιμετώπιση (τέτοιων καταστάσεων)». Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας προειδοποίησε ότι «εξαντλείται ο χρόνος» για να βρεθούν λύσεις, τόσο για τις απειλές από την κλιματική αλλαγή, όσο και από τον ιό Έμπολα.
Στους 4.033 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών
Την ίδια ώρα, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν πεθάνει στην χειρότερη επιδημία του ιού έχει ανέλθει στους 4.033 από τα 8.399 κρούσματα που είχαν συνολικά καταγραφεί σε 7 χώρες έως την 8η Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Οι 7 πληγείσες χώρες έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες από τον ΠΟΥ. Η πρώτη περιλαμβάνει τη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, τις 3 χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο και η δεύτερη ομάδα τη Νιγηρία, τη Σενεγάλη, την Ισπανία και τις ΗΠΑ.
Στην πρώτη ομάδα η Λιβερία αριθμεί 4.076 κρούσματα εκ των οποίων 2.316 θάνατοι.
Στη Σιέρα Λεόνε ο ΠΟΥ έχει καταγράψει 2.950 κρούσματα και 930 θανάτους.
Στη Γουινέα έχουν καταγραφθεί 1.350 κρούσματα και 778 θάνατοι.
Το ιατρικό προσωπικό συνεχίζει να πληρώνει ένα βαρύ φόρο σε αυτές τις χώρες με 416 κρούσματα περιλαμβανομένων 233 θανάτων.
Στη δεύτερη ομάδα, στη Νιγηρία, ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων έχει παραμείνει σταθερός με 20 κρούσματα και 8 θανάτους.
Στον τελευταίο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας γίνεται λόγος για έναν θάνατο στις ΗΠΑ και ένα κρούσμα στην Ισπανία.
Ο απολογισμός παραμένει σταθερός στη Σενεγάλη με 1 κρούσμα.
Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου έχει ξεσπάσει μια ξεχωριστή επιδημία Έμπολα από εκείνη της Δυτικής Αφρικής, ο ΠΟΥ έχει καταγράψει 71 κρούσματα περιλαμβανομένων 43 θανάτων, σύμφωνα έναν απολογισμό που πραγματοποίησε έως την 7η Οκτωβρίου.
O προηγούμενος συνολικός απολογισμός, με καταληκτική ημερομηνία την 5η Οκτωβρίου, έκανε λόγο για 8.033 κρούσματα, περιλαμβανομένων 3. 865 θανάτων.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου