Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

«Υποπτα» για εθισμό τα Google Glass - Αμερικανός νοσηλεύτηκε με συμπτώματα εξάρτησης


Διαταραχή εθισμού στο Διαδίκτυο, η οποία χαρακτηρίζεται από υπερβολική χρήση βιντεοπαιχνιδιών, έξυπνων κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών υπολογιστών εκδήλωσε ένας 31χρονος αμερικανός κάτοχος των ψηφιακών γυαλιών της Google.

Πρόκειται για το πρώτο ύποπτο κρούσμα διαταραχής εθισμού στα Google Glass, η γνωστοποίηση του οποίου εγείρει ανησυχίες για τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορούν να προκληθούν από την υπερβολική χρήση των γυαλιών της Google.

Αν και δεν πρόκειται για επίσημη ψυχιατρική διάγνωση, η κατάσταση χαρακτηρίζεται από σοβαρές συναισθηματικές, κοινωνικές και διανοητικές δυσλειτουργίες, λόγω της προβληματικής χρήσης της τεχνολογίας.

Ο ασθενής είχε επίσης ιστορικό διαταραχής διάθεσης με χαρακτηριστική κοινωνική φοβία και εμμονή, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και σοβαρή εξάρτηση από το τσιγάρο και το αλκοόλ.

Ο 31χρονος, ο οποίος υπηρετεί στο αμερικανικό Ναυτικό, εισήχθη το περασμένο καλοκαίρι στη Μονάδα Κατάχρησης Ουσιών του Ναυτικού Νοσοκομείου στο Σαν Ντιέγκο.

Οπως έγινε γνωστό, ο ασθενής φορούσε τα γυαλιά έως και 18 ώρες την ημέρα και τα αφαιρούσε μόνο όταν κοιμόταν ή όταν πλενόταν.

Οταν δεν φορούσε τα γυαλιά του αισθανόταν έντονη απογοήτευση και γινόταν οξύθυμος. Επιπλέον, νόμιζε ότι τα όνειρα που έβλεπε στον ύπνο του ήταν εικόνες που είχε δει στη συσκευή, ενώ είχε συλλάβει πολλές φορές τον εαυτό του να αγγίζει ασυναίσθητα τον κρόταφό του (κίνηση που έκανε όταν φορούσε τη συσκευή προκειμένου να την ενεργοποιήσει).

Το περιστατικό έγινε γνωστό την Τρίτη, όταν δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Addictive Behaviours.

Αρχικά ο πάσχων είχε εισαχθεί σε κλινική για την αντιμετώπιση του αλκοολισμού του, αλλά αργότερα οι γιατροί διαπίστωσαν ότι τα συμπτώματά του παρέπεμπαν σε «προβληματική χρήση των Google Glass».

Ο ασθενής ακολούθησε πρόγραμμα θεραπείας 35 ημερών και τα συμπτώματά του σταδιακά υποχώρησαν.

Τα Google Glass μοιάζουν με κανονικά γυαλιά, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια ηλεκτρονική συσκευή που επιτρέπει σε όποιον τη φορά να έχει μια οθόνη υπολογιστή κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια του.

Η Google δεν έχει σχολιάσει το περιστατικό.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου