Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Ο πρώτος ναός αφιερωμένος στους αρχαίους Θεούς των Βίκινγκς ύστερα από 1000 χρόνια στην Ισλανδία


Οι Ισλανδοί σε λίγο καιρό θα μπορούν να ασκούν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα στο ναό του Όντιν της Φρίγκα και του Θόρ.

Αυτό έγινε γνωστό μετά την ανακοίνωση ότι ξεκινούν αυτό το μήνα οι εργασίες για την ανέγερση του πρώτου ναού λατρείας των Σκανδιναβών Θεών από την εποχή των Βίκινγκς. Η λατρεία των πατρογονικών Θεών στη Σκανδιναβία έδωσε τη θέση της στο Χριστιανισμό πριν από 1000 χρόνια περίπου αλλά μια νέα μοντέρνα έκδοση της αρχαίας λατρείας κερδίζει συνεχώς έδαφος στην Ισλανδία.

«Δεν νομίζω ότι κάποιος πιστεύει πλέον σε ένα μονόφθαλμο ο οποίος βρίσκεται σε ένα άλογο με 8 πόδια» λέει ο ιερέας Hilmar Örn Hilmarsson της ένωσης Ásatrúarfélagið η οποια προωθεί τη λατρεία των Σκανδιναβών Θεών.

«Βλέπουμε αυτές τις ιστορίες ως ποιητικές μεταφορές και ως εκδήλωση των δυνάμεων της φύσης και της ανθρώπινης ψυχολογίας», συμπληρώνει.

Η συμμετοχή στην ένωση Ásatrúarfélagið έχει τριπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία στην Ισλανδία με τουλάχιστον 2400 μέλη το 2014 σε μια χώρα πληθυσμού 330.000.

Ο ναός πρόκειται να είναι κυκλικός και θα κτισμένο σε βάθος 4 μέτρων σε ένα λόφο ο οποίος δεσπόζει στην πρωτεύουσα της χώρας το Ρεκιαβίκ ενώ στην κορυφή του θα έχει θόλο μέσω του οποίου θα μπαίνει το φως.

«Ο Ήλιος αλλάζει με τις εποχές έτσι εμείς κατά κάποιο τρόπο θα έχουμε το φως να μεταβάλει το χώρο μέσα στο ναό», ανέφερε ακόμη ο Hilmarsson.

Στον υπό ανέγερση ναό θα φιλοξενούνται τελετές όπως γάμοι, βαφτίσια  αλλά και κηδείες.

Οι αποκαλούμενοι νέο-παγανιστές της Ισλανδίας γιορτάζουν σήμερα την αρχαία θυσιαστική τελετή του Blot με μουσική, αναγνώσεις βιβλίων, τρώγοντας και πίνοντας αλλά έχουν αποκλείσει το αρχαίο έθιμο της θυσίας ζώων.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου