Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Σε κατάσταση "διεθνούς πολιορκίας" η ελληνική οικονομία


Ασφυκτικές πιέσεις δέχεται η ελληνική κυβέρνηση για τα μέτρα που πρέπει να λάβει για την οικονομία, με τον οίκο Fitch να υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, με παράλληλα αρνητικά δημοσιεύματα στον ξένο τύπο. Δήλωση συμπαράστασης από τον Χοακίν Αλμούνια, που όμως δεν διαψεύδει την τραγικότητα της κατάστασης, ψυχραιμία συνιστά ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.


ΒΒΒ+ από τον Fitch

Οι κραδασμοί που προκάλεσε στο κυβερνητικό στρατόπεδο η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον διεθνή οίκο Fitch, θα συζητηθούν στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης (9/12), με τον υπουργό Οικονομικών να προσπαθεί να ανατρέψει το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Ο Fitch υποβάθμισε την Ελλάδα από την κατηγορία Α- σε ΒΒΒ+, ενώ προειδοποίησε πως αν το δημόσιο χρέος δεν συμμαζευτεί, η χώρα μας κινδυνεύει να υποβαθμιστεί περαιτέρω. Ο διεθνής οίκος στην έκθεση του υποστηρίζει πως οι προοπτικές είναι αρνητικές, οδηγώντας το Χρηματιστήριο Αθηνών σε μια εντυπωσιακή «βουτιά» της τάξης του 6,04%, ενώ σε σύντομο χρόνο έκανα φτερά περί τα 4,5 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, το επιτόκιο δανεισμού του ελληνικού κράτους εκτινάχθηκε στο 2,30% από σχεδόν 2% πριν από δύο ημέρες μόλις, ενώ το spread βρέθηκε στις 232 μονάδες βάσης.

Είναι χαρακτηριστικό πως η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας είναι η μοναδική στις οικονομίες της ευρωζώνης και η χώρα μας είναι η μόνη που βρίσκεται σε κατηγορία B.



«Πυρά» από τον ξένο τύπο    

Παράλληλα με την υποβάθμιση από τον οίκο Fitch, τα ξένα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για απειλή υποβάθμισης του ευρώ από το συνεχώς αυξανόμενο ελληνικό έλλειμμα.

Ιδιαιτέρως σκληρή στάση κρατά το γερμανικό περιοδικό Spiegel το οποίο υποστηρίζει πως η «Ελλάδα μπορεί να υποχρεωθεί να δηλώσει στάση πληρωμών, όπως έκανε το Μεξικό και η Ρωσία δεκαετίες πριν».

Οι Financial Times κάνουν λόγο για «ανεύθυνη συμπεριφορά» της ελληνικής κυβέρνησης.

Μάλιστα, σε άλλο άρθρο τονίζεται πως αν η ΕΕ στηρίξει την Ελλάδα, τότε θα σταλεί αρνητικό μήνυμα και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, όπως την Ιταλία και την Ισπανία που αντιμετωπίζουν την οικονομική κρίση, οι οποίες θα υποστηρίξουν : «Γιατί να κάνουμε οικονομία, αφού άλλοι θα πληρώσουν τελικά τον λογαριασμό;».




Παρέμβαση Αλμούνια

Μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup Χοακίν Αλμούνια, προχώρησε σε δήλωση στήριξης προς την κυβέρνηση της χώρας μας, τονίζοντας πως η Επιτροπή θα βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση στην εφαρμογή ενός συνολικού προγράμματος σταθεροποίησης και μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Αλμούνια όμως δεν άφησε την ανάσα να ολοκληρωθεί, ζητώντας πρόσθετα σκληρά μέτρα από τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη άμεσης μείωσης του δημόσιου χρέους.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου