Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Γ. Παπανδρέου : "Η Ελλάδα δε θα χρεωκοπήσει"


"Δεν είναι δίκαιο να συνδέει κάποιος το Ντουμπάι με την Ελλάδα, καθώς η χώρα μας είναι μέλος της ευρωζώνης", τόνισε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε και μεταδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης (03/12) στο αμερικανικό πρακτορείο, CNN, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος χρεωκοπίας της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα και το χρέος και χαρακτήρισε ρεαλιστικό το στοίχημα του προϋπολογισμού του 2010 για μείωση του ελλείμματος στο 9,1% του ΑΕΠ, ενώ προανήγγειλε τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Στη συνέντευξη που έδωσε στο δημοσιογράφο του CNN, John Defterios, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν χρειάζεται να διασώσει την Ελλάδα η ΕΕ.


Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου ως προς το κατά πόσο θα μπορούσε να συνδεθεί η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας με τις πρόσφατες εξελίξεις στο Ντουμπάι, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε : «Κατ’ αρχήν, παρατηρείται νευρικότητα σε όλο τον κόσμο λόγω της οικονομικής κρίσης εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο, και προφανώς, όταν εμφανίζονται περιπτώσεις όπως το Ντουμπάι, αυτό έχει επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο.

Η Ελλάδα όμως είναι πολύ διαφορετική από το Ντουμπάι. Είμαστε κυρίαρχο κράτος. Είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε μέλος της Ευρωζώνης. Και είμαστε αποφασισμένοι, ως κυβέρνηση, να περιορίσουμε το έλλειμμα και το χρέος μας, και ήδη έχουμε κάνει τα πρώτα βήματα. Είμαστε υπεύθυνη χώρα».





«Ο κίνδυνος αδυναμίας αποπληρωμής είναι μηδενικός, πρώτον γιατί, όπως είπα, είμαστε μια χώρα που μας χαρακτηρίζει υπευθυνότητα, μια χώρα με μεγάλες δυνατότητες. Παίρνουμε όλα τα μέτρα και είμαστε αποφασισμένοι να επιλύσουμε όποια ενδεχόμενα προβλήματα προκύψουν σε σχέση με το έλλειμμα.

Αλλά έχουμε επίσης την υποστήριξη και την αναγνώριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των υψηλόβαθμων αξιωματούχων, πρόσφατα, για το πρόγραμμά μας, για τον προϋπολογισμό μας για τον επόμενο χρόνο και για το σχέδιό μας να ξαναχτίσουμε την ελληνική οικονομία», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, στην έκκληση του δημοσιογράφου να εκτιμήσει τον κίνδυνο αδυναμίας της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέους της.

Ερωτηθείς εάν χρειάζεται η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για το «συμμάζεμα» του προϋπολογισμού, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε : «Όχι. Έχουμε καλή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έκαναν πολύ σημαντικές δηλώσεις πρόσφατα, λέγοντας ότι δεν υπάρχει πιθανότητα κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας.

Και ενέκριναν το βασικό σχέδιό μας για το μέλλον και όχι μόνο για το 2009, αλλά πρέπει να κάνουμε σημαντικές αλλαγές σχετικά με την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Έχουμε εκτεταμένη φοροδιαφυγή, έχουμε και μεγάλη σπατάλη, καθώς και πελατειακές σχέσεις και διαφθορά».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν θεωρεί ρεαλιστικό στόχο τη μείωση του ελλείμματος σχεδόν σε 9%, ο κ. Παπανδρέου, απάντησε : «Αν μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα, θα θέλαμε να το μειώσουμε ακόμα πιο πολύ, αλλά αυτό το ποσοστό μπορούμε να το φτάσουμε».

Ακόμη, ερωτηθείς για τις φήμες που θέλουν την Ελλάδα να συγκεντρώνει 40 δισ. ευρώ σε ομόλογα από Κινέζους επενδυτές, ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως το μόνο που μπορεί να επιβεβαιώσει είναι το γεγονός ότι πιστεύει πως πολλές χώρες επιδιώκουν διαφοροποίηση στο χαρτοφυλάκιό τους. «Αλλά το με ποιους και πώς, αποτελούν απλώς εικασίες», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
H αντίδραση του ΣΥΝ

«Ο κ. Παπανδρέου με την συνέντευξή του στο CNN προσπαθεί να ανασκευάσει τα όσα υποστήριζε πριν λίγες περί χρεοκοπίας της οικονομίας. Σήμερα εμφανίζεται έτοιμος να εφαρμόσει μια σκληρή πολιτική λιτότητας που δεν διαφέρει από αυτή της ΝΔ.

Ταυτόχρονα, ούτε που διανοείται να αμφισβητήσει το νεοφιλελεύθερο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και το Σύμφωνο Σταθερότητας, ξεχνώντας τα όσα υποκριτικά - όπως αποδεικνύεται - έλεγε όταν ξεσπούσε η οικονομική κρίση.

Η ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία χρειάζεται μια μεγάλη προοδευτική στροφή για να βγει από τη σημερινή κρίση αλλά και για να μην πληρώσουν τις επιπτώσεις της οι οικονομικά ασθενέστεροι», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ με αφορμή τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο CNN.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου