Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, σε πολλά μέρη της Ελλάδας γεύονται, το χριστόψωμο. Οι νοικοκυρές φτιάχνουν ένα δώρο προς τιμήν του θείου βρέφους, το οποίο, το παρασκευάζουν, δύο μέρες πριν τη γέννηση του. Αυτό το δώρο, δεν είναι άλλο από το ψωμί του Χριστού!
Η διαφορά του, από το απλό ψωμί, είναι ο πλούσιος στολισμός του με κεντίδια και πλουμίδια, όπως τα λένε ,σε πολλές περιοχές. Σχεδόν σ' όλα τα μέρη, χρησιμοποιούνται για τον στολισμό καρύδια και αμύγδαλα με το κέλυφος και υπάρχει ένας μεγάλος σταυρός φτιαγμένος από ζυμάρι ,που χωρίζει το Χριστόψωμο σε τέσσερα μέρη.
Πέρα αυτών όμως, με ζυμάρι, φτιάχνονται διάφορα σχέδια επάνω στο Χριστόψωμο, που ποικίλουν από τόπο σε τόπο. Ακόμα και σε μια περιοχή συναντάμε διάφορες παραλλαγές ανάλογα με το επάγγελμα, της οικογένειας. Αν για παράδειγμα η οικογένεια ,είναι αγροτική πάνω στο ψωμί απεικονίζονται γεωργικές ασχολίες.
Την ημέρα των Χριστουγέννων, ο νοικοκύρης παίρνει το χριστόψωμο, το σταυρώνει, το κόβει και το μοιράζει σ' όλη την οικογένειά και σε όσους παρευρίσκονται στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Το έθιμο αυτό, ισχύει εδώ και πολλά χρόνια και μ' αυτό τον τρόπο ήθελαν να παρομοιάσουν τη θεία κοινωνία. 'Οπως ο Χριστός μοίρασε το ψωμί, στον μυστικό δείπνο, στους μαθητές του, έτσι και ο νοικοκύρης το δίνει τώρα στα μέλη της οικογένειας του.
Κάποιες παραδόσεις παραμένουν ακόμα και σήμερα ζωντανές και επιμένουν να μας ενώνουν με το παρελθόν του τόπου μας, την ορθοδοξία, τα ήθη και τα έθιμα μας. Το αν θα τις ακολουθήσουμε είναι δική μας επιλογή! Καλά Χριστούγεννα σ' όλους με ή χωρίς χριστόψωμα!
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου