Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Aποκαλύψεις για τις "μαύρες επιχειρήσεις" της Blackwater σε Ιράκ και Αφγανιστάν


Ένα κοινό μυστικό για την κοινότητα των ειδικών δυνάμεων, η συμμετοχή της Blackwater Worlwide σε επιχειρήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και την CIA, στο Ιράκ και το Αφγανιστάν έρχεται τώρα στην δημοσιότητα με δημοσίευμα των NY Times. Σύμφωνα με το δημοσίευμα μισθοφόροι της εταιρίας Blackwater Worldwide συμμετείχαν σε ορισμένες από τις πλέον ευαίσθητες επιχειρήσεις της CIA μεταξύ των οποίων και επιδρομές με στόχο εξτρεμιστικά στοιχεία στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, όπως γράφουν οι New York Times.

Ο ρόλος της Blackwater άρχισε το 2002, όταν η CIA ανέθεσε στην ιδιωτική εταιρία τη φύλαξη της περιμέτρου γύρω από τον σταθμό που είχε στο ξενοδοχείο "Ariana", στην Καμπούλ. Η Blackwater, που σήμερα έχει μετονομαστεί σε "Xe Services", ανέλαβε επίσης την ασφάλεια του σταθμού της CIA στη Βαγδάτη, ένα χρόνο μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ.

Ωστόσο οι Τimes γράφουν ότι ο ρόλος της Blackwater στους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν άλλαξε δραματικά όταν οι άνδρες της άρχισαν να παρέχουν υπηρεσίες ασφάλειας στα στελέχη της CIA που δρούσαν στην περιοχή, ακόμα και στη διάρκεια επιχειρήσων που γίνονταν σε συνεργασία με άνδρες των ειδικών δυνάμεων Delta Force και Navy Seals.

Οι επιδρομές σε κρυσφύγετα εξτρεμιστών στο Ιράκ, γνωστές και ως επιχειρήσεις "αρπαγής", γίνονταν σχεδόν κάθε βράδυ από το 2004 έως το 2006.

Οι Times επικαλούνται αρκετούς πρώην άνδρες ασφαλείας της Blackwater, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι επιχειρήσεις σύλληψης και δολοφονίας εξτρεμιστών στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν έγιναν επιχειρήσεις ρουτίνας, έτσι ώστε το προσωπικό της εταιρίας δεν παρείχε απλά προστασία στους άνδρες της CIA, αλλά συμμετείχε ενεργά.

Οι Times έγραψαν τον Αύγουστο ότι η CIA ανέθεσε επίσης στη Blackwater ένα μυστικό πρόγραμμα για την παρακολούθηση και την εκτέλεση υψηλόβαθμων στελεχών της Aλ Κάϊντα.Το πρόγραμμα αυτό κόστισε εκατομμύρια δολάρια, αλλά δεν απέφερε αποτελέσματα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Το όνομα της Blackwater ήλθε στην επικαιρότητα του πολέμου στο Ιράκ, όταν τον Σεπτέμβριο του 2007 άνδρες της εταιρίας δολοφόνησαν 14 άοπλους Ιρακινούς πολίτες στη διάρκεια επιχείρησης παροχής προστασίας σε μία αυτοκινητοπομπή Αμερικανών διπλωματών, στη Βαγδάτη.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου