Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Κατετέθη αίτηση για ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ


Από τον πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, παραδόθηκε στον προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρωθυπουργό της Σουηδίας, Φρέντερικ Ράινφελτ, η αίτηση για ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ως ιστορική χαρακτήρισε την ημέρα ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, μετά την τελετή παράδοσης της αίτησης που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη. Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Φρέντερικ Ράινφελτ, έκανε λόγο για «ένα ιστορικό βήμα» της Σερβίας με την κατάθεση της αίτησης για χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

«Αποδεικνύεται η ισχυρή αποφασιστικότητα της σερβικής κυβέρνησης και η ευρεία υποστήριξη που παρέχει ο λαός της Σερβίας στο στόχο της ένταξης της χώρας στην Ε.Ε.», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Φρέντερικ Ράινφελτ.

Μάλιστα, κατά τη δεκαετή περίοδο από την εδραίωση της δημοκρατίας, όπως παρατήρησε ο Μπόρις Τάντιτς, αποτελούσε κύριο στόχο των δημοκρατικών δυνάμεων η ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρώτος είχε θέσει το στόχο ένταξης της Σερβίας ο δολοφονηθείς πρωθυπουργός, Ζόραν Τζίντζις, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, που εξέφρασε την πεποίθηση πως η χώρα του εντός των επόμενων ετών θα έχει εκπληρώσει όλους τους όρους για ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μοναδικό μελανό σημείο για την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί το γεγονός πως δεν έχουν συλληφθεί, προκειμένου να οδηγηθούν στο ποινικό δικαστήριο στη Χάγη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ο Ράτκο Μλάντιτς και ο Γκόραν Χάτζιτς. «Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες με στόχο τη σύλληψη όλων των κατηγορούμενων για εγκλήματα πολέμου», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς.

Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Όλι Ρεν, που ταξίδεψε από τις Βρυξέλλες στη Στοκχόλμη για να παραστεί στην τελετή, σημείωσε πως η παράδοση της αίτησης από τη Σερβία αποτελεί το κορυφαίο γεγονός της εξάμηνης σουηδικής προεδρίας που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου και πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαίρεται για τη μελλοντική συνεργασία με τη Σερβία.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου