Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Spiegel: Βεγγάζη όπως Τεχεράνη του 1979


Mια 15λεπτη ταινία για τον Μωάμεθ αρκούσε να πυροδοτήσει διαδηλώσεις σε όλο τον αραβικό κόσμο. Τα γεγονότα που ακολούθησαν είναι γνωστά: το προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη της Λιβύης πυρπολήθηκε, με αποτέλεσμα ο Αμερικανός πρέσβης Κρίστοφερ Στίβενς να χάσει τη ζωή του, ενώ στο Κάιρο, διαδηλωτές εισέβαλαν στην πρεσβεία. Οι εξελίξεις αυτές έρχονται σχεδόν δύο μήνες πριν τις κρίσιμες αμερικανικές προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και, σύμφωνα με ανάλυση του Spiegel, αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά τη θέση των ΗΠΑ για τον αραβικό κόσμο.

Την ημέρα της 11ης επετείου των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους και το Πεντάγωνο, η μαύρη σημαία της Αλ Κάιντα αναρτήθηκε πάνω από την αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο. Λίγο αργότερα, ένοπλοι εισέβαλαν στο προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη και πυρπόλησαν το κτίριο, με αποτέλεσμα τέσσερις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους από ασφυξία, μεταξύ αυτών και ο Αμερικανός πρέσβης. Την Τρίτη, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία στο Κάιρο και δεκάδες από αυτούς εισέβαλαν στο συγκρότημα και κατέβασαν την αμερικανική σημαία, την οποία στη συνέχεια έκαψαν.

Το νέο γύρο διαδηλώσεων στον αραβικό κόσμο πυροδότησε μια ταινία που θεωρήθηκε πως προσβάλει τον Μωάμεθ με τίτλο «Η αθωότητα των Μουσουλμάνων». Η επίμαχη ταινία παρουσιάζει των Μωάμεθ ως παιδόφιλο,  ηδονιστή, γυναικά και απατεώνα, ενώ οι πιστοί σε αυτόν ως βίαιοι και αδαείς, που ακολουθούν δουλικά τον Μωάμεθ. Παράλληλα, η ταινία αμφισβητεί την πεποίθηση των Μουσουλμάνων ότι το Κοράνι αποτελεί θεία αποκάλυψη.

Όπως αναφέρει το Spiegel, o δημιουργός της ταινίας, ο 56χρονος Ισραηλινός Εβραίος Σαμ Μπάσιλ, που ζει σήμερα στις ΗΠΑ, υποστηρίζει πως η ταινία κόστισε 4 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δώρισαν περισσότεροι από 100 Εβραίοι υποστηρικτές. Για τον σκηνοθέτη, «Το Ισλάμ είναι καρκίνος. Τελεία!».

Οι αντιδράσεις όμως, γράφει το Spiegel, ξεκίνησαν μετά την υποστήριξη της ταινίας από δύο πρόσωπα μισητά για πολλούς Μουσουλμάνους. Ο ένας είναι ο Morris Sadek, ένας Κόπτης Χριστιανός από την Αίγυπτο, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τα Αραβικά ως «τη γλώσσα των εισβολέων», υποστηρίζει πως η Αίγυπτος θα πρέπει να υιοθετήσει την αρχαία κοπτική γλώσσα και ζητά την εγκαθίδρυση μιας παράλληλης χριστιανικής κυβέρνησης στην Αίγυπτο. Η αιγυπτιακή υπηκοότητά του ανακλήθηκε πέρυσι λόγω των θέσεών του και πλέον ζει στις ΗΠΑ.

Μαζί με τον Sadek, τη στήριξή του στην ταινία εξέφρασε και ο Ευαγγελιστής πάστορας Terry Jones, γνωστός για το μίσος του για το Ισλάμ. Ο πάστορας έγινε γνωστός πέρυσι όταν έβαλε φωτιά σε ένα αντίτυπο του Κορανίου μέσα στην εκκλησία του. Μετά την πράξη αυτή, ακολούθησαν βίαια επεισόδια στον Αφγανιστάν με νεκρούς και τραυματίες.

Τις αντιδράσεις στις μουσουλμανικές χώρες όμως πυροδότησαν και ορισμένες ισλαμιστικές ομάδες. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, ήταν εκείνες που κυκλοφόρησαν και διαφήμισαν το βίντεο στο YouTube και άλλες ιστοσελίδες τις τελευταίες ημέρες. Την ίδια ώρα, διέσπειραν φήμες ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξέφρασε την υποστήριξή της στους δημιουργούς της ταινίας και πως το βίντεο θα μεταδιδόταν στην τηλεόραση στην επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου.

Από την πλευρά τους, Αίγυπτος και Λιβύη καταδίκασαν τα γεγονότα. Στο Κάιρο φοβούνται ότι τα επεισόδια θα σημάνουν την απώλεια των σημαντικών επενδύσεων, που χρειάζεται η δοκιμαζόμενη οικονομία της Αιγύπτου. Στη Λιβύη, η Τρίπολη τίμησε τον Αμερικανό πρέσβη ως έναν άνθρωπο που στάθηκε στο πλευρό των ανταρτών που πολέμησαν κατά του Μουαμάρ Καντάφι.

Στις ΗΠΑ, στο μεταξύ, οι εικόνες της εισβολής στην πρεσβεία στο Κάιρο και η είδηση του θανάτου του πρέσβη στη Λιβύη ξύπνησαν κακές μνήμες από την ομηρεία στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη. Από το 1979 έως το 1981, λίγο μετά την Ιρανική Επανάσταση, Ιρανοί φοιτητές κράτησαν ομήρους 52 Αμερικανούς διπλωμάτες επί 444 μέρες. Το επεισόδιο αποτέλεσε την αρχή του τέλους της προεδρίας Κάρτερ.

Απομένει να φανεί το αποτέλεσμα των επιθέσεων σε Κάιρο και Βεγγάζη στις φετινές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Για το Spiegel, το σίγουρο είναι πάντως πως η θέση των ΗΠΑ απέναντι στις αναταραχές στον αραβικό κόσμο θα αλλάξει.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου