Οι αγρότες αναπτύσσουν τρόπους καταπολέμησης της πείνας. Στην ημερήσια διάταξη έχει τεθεί το άλυτο δίλημμα εάν είναι δυνατόν να τραφεί ο αυξανόμενος πληθυσμός της Γης μόνο με γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ) ή θα επαρκέσει παρ’ όλ’ αυτά στον κόσμο η καθαρή οργανική τροφή.
Σε τριάντα χρόνια ο πληθυσμός των κατοίκων του πλανήτη μας θα αυξηθεί κατά δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους. Και σε αυτό το χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο, σύμφωνα με τις προγνώσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων (FAO), να αυξηθούν οι ποσότητες των τροφίμων κατά 70 %.
Πολλοί επιστήμονες συνδέουν το πρόβλημα της πείνας όχι με την έλλειψη τροφίμων, αλλά με την λανθασμένη κατανομή της τροφής. Οι γενετιστές δεν συμφωνούν: τα τρόφιμα δεν επαρκούν και ο κόσμος πρέπει να αρχίσει δραστήρια να χρησιμοποιεί μεταλλαγμένα τρόφιμα. Και οι διαφωνίες ως προς το ζήτημα αυτό δεν θα παύσουν. Οι αντίπαλοι των ΓΤΟ είναι πεπεισμένοι πως οποιαδήποτε χώρα αρχίσει να καταναλώνει δραστήρια τα μη οργανικά προϊόντα, θα καταστεί πεδίο πειραματισμών, καθώς η επίδραση της γενετικά τροποποιημένης τροφής στον ανθρώπινο οργανισμό δεν έχει μελετηθεί, εξήγησε η διευθύντρια της Πανεθνικής Ένωσης Γενετικής Ασφάλειας Γελένα Σαρόικινα:
Δύο ή τρεις δεκαετίες για την ανθρωπότητα είναι απλώς μια στιγμή, γι’ αυτό δεν μπορούμε ακόμη να καταλήξουμε σε ολοκληρωμένα συμπεράσματα. Έχουμε πληροφορίες πως τα μεταλλαγμένα προϊόντα επιδρούν άκρως αρνητικά σε ποντικούς και ινδικά χοιρίδια και πρώτα απ’ όλα στην αναπαραγωγική τους λειτουργία.
Υπάρχει όμως και η γνώμη ότι οι νέες τεχνολογίες, αντιθέτως, μας προστατεύουν από τις ασθένειες. Μιλά ο διευθυντής του Τμήματος Τεχνικής Ρύθμισης της Ένωσης Σιτηρών της Ρωσίας Ολέγκ Ράντιν:
Στην παραγωγή των παραδοσιακών καλλιεργειών χρησιμοποιούνται 14 έως 20 φυτοφάρμακα και χημικές ουσίες, με τις οποίες γίνεται η επεξεργασία τους. Όλα αυτά περνούν στα τρόφιμα, που καταναλώνουμε. Για να αναπτυχθούν τα γενετικώς τροποποιημένα φυτά είναι απαραίτητα 1-3 φυτοφάρμακα. Συνεπώς είναι λιγότερα βλαβερά ως προς τη συσσώρευση δηλητηρίων.
Επιπροσθέτως στην περίπτωση αυτή έχουμε αύξηση της συγκομιδής έως και 30 %. Οι ΓΤΟ μπορούν να συγκριθούν με την ατομική ενέργεια, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για καλούς και για κακούς σκοπούς.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία για την Υιοθέτηση των Αγρο-Βιοτεχνολογικών Εφαρμογών (ISAAA), περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια στρέμματα γης είναι σήμερα φυτεμένα με γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες. Οι μεγαλύτερες εκτάσεις βρίσκονται στην Αμερική, την Αργεντινή, τη Βραζιλία και την Κίνα. Διεξάγεται εμπόριο όχι μόνο έτοιμων τροφίμων, αλλά και κατοχυρωμένων τεχνολογιών, έτοιμων σπόρων, συνοδευτικών ουσιών διαφόρων φυτοφαρμάκων, με τα οποία πρέπει να ραντίζονται τα χωράφια. Όμως πολλά χρήματα κερδίζουν και οι παραγωγοί της λεγόμενης «καθαρής γραμμής». Σε ολόκληρο τον κόσμο έχει γίνει της μόδας ο υγιεινός τρόπος ζωής, ο οποίος προϋποθέτει την κατανάλωση βιολογικών προϊόντων, εμπλουτισμένων με βιταμίνες, τα οποία δεν υπόκεινται σε χημική επεξεργασία. Οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να πληρώνουν πολλά χρήματα για τα φυσικά λαχανικά και φρούτα, τονίζει ο πρόεδρος της Πανεθνικής Ένωσης Γενετικής Ασφάλειας της Ρωσίας Αλεξάντρ Μπαράνοφ:
Παρά την ύπαρξη της διατροφικής κρίσης, οι πωλήσεις βιολογικών προϊόντων παραμένουν στο ίδιο επίπεδο και η ζήτησή τους είναι μεγάλη. Για παράδειγμα στη Γερμανία το ένα τρίτο του πληθυσμού καταναλώνει μόνο τέτοιου είδους προϊόντα. Στην Ρωσία η ζήτηση είναι επίσης τεράστια.
Δηλαδή στην ουσία οι γενετιστές και οι «βιολογικοί» αγρότες έχουν μοιράσει τις ζώνες επιρροής. Οι πρώτοι ταΐζουν της φτωχές χώρες, οι δεύτεροι εκείνες, όπου δεν υπάρχει στην ημερήσια διάταξη ο υποσιτισμός. Μόνο που οι πεινασμένοι είναι σε κάθε περίπτωση περισσότεροι. Επιπλέον στις χώρες με αναπτυσσόμενη οικονομία υπάρχει το εξής πρόβλημα: με τι να ταΐζονται τα ζώα στην κτηνοτροφία. Και μέχρι τώρα έμφαση δίνεται στους ΓΤΟ, όσο κι αν αντιστέκονται σε αυτήν την τάση οι λάτρεις του υγιεινού τρόπου ζωής.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου