Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Παγιδευμένοι στις μικροκάμερες


Στο τέλος κάθε ημέρας μεταφέρουν τα βίντεο και τις φωτογραφίες στον υπολογιστή τους και, αν θέλουν, τα ανεβάζουν σε κοινωνικά δίκτυα όπως το facebook και το twitter.

«Οι άνθρωποι κρατούσαν πάντα ημερολόγια. Τώρα, όμως, υπάρχουν συσκευές που τους δίνουν τη δυνατότητα να διηγηθούν πιο περιεκτικά τις ζωές τους, να καταγράψουν όλα όσα έχουν στο υπνοδωμάτιο τους και όλα όσα κάνουν», λέει στη βρετανική εφημερίδα «Σάντεϊ Τάιμς» ο Σάιμον Ράνταλ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας OMG Life η οποία πωλεί την κάμερα Autographer.

Η εν λόγω συσκευή μοιάζει με μαύρο τηλεχειριστήριο που κρέμεται από τον λαιμό του χρήστη και καταγράφει διαρκώς ό,τι βρίσκεται στο οπτικό του πεδίο.

Η κάμερα Memoto, «η μικρότερη του είδους της» όπως αυτοδιαφημίζεται, καρφιτσώνεται πάνω στη μπλούζα του κατόχου της, ενώ η συσκευή Pivothead Durango ενσωματώνεται στον σκελετό ενός ζευγαριού γυαλιών ηλίου.



Ο τζίρος.

Η εταιρεία έρευνας αγοράς Juniper Research προβλέπει ότι το 2014 οι καταναλωτές θα δαπανήσουν περίπου 1,2 δισ. ευρώ για την αγορά συσκευών «αόρατης βιντεοσκόπησης». Τούτου δοθέντος, δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι’ αυτόν τον τομέα.

Οι κάτοχοι iPhone της Apple θα μπορούν σύντομα να κατεβάσουν την εφαρμογή 1 Second Everyday, η οποία θα τους υπενθυμίζει ότι κάθε 24 ώρες πρέπει να τραβούν σε βίντεο ένα στιγμιότυπο από την καθημερινότητά τους. Στο τέλος του έτους θα τους παρουσιάζει μια εξάλεπτη οπτικοακουστική περίληψη της ζωής τους.

Παράλληλα, η Google ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το πρώτο ζευγάρι ψηφιακών γυαλιών που θα φέρει τις λειτουργίες των smartphones κυριολεκτικά στα μάτια του χρήστη.



Ο πρωτοπόρος και... τα απρόοπτα.

Ο Στιβ Μαν, καθηγητής τεχνολογίας των υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, είναι ίσως ο πρώτος life-logger: εδώ και τριάντα χρόνια χρησιμοποιεί υπολογιστές που... φοριούνται στο σώμα, ενώ από το 1999 φορά διαρκώς ψηφιακά γυαλιά.

Ολα, όμως, έχουν ένα τίμημα: τον περασμένο Ιούλιο, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στο Παρίσι, δέχθηκε επίθεση από υπαλλήλους των McDonald’s που φοβήθηκαν ότι θα τους βιντεοσκοπούσε με τα γυαλιά του!







ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου