Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Ραδιενέργεια στα τσιγάρα παραδέχονται οι καπνοβιομηχανίες!


Οι καπνοβιομηχανίες γνώριζαν για δεκαετίες ότι ο καπνός του τσιγάρου ήταν ραδιενεργός και δυνητικά καρκινογόνος, αλλά απέκρυπταν τις εν λόγω πληροφορίες από την κοινή γνώμη, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Επιστήμονες του UCLA ανακάλυψαν πως η καπνοβιομηχανία ξεκίνησε μελέτες πάνω στις πιθανές συνέπειες στους καπνιστές από ραδιενεργά σωματίδια του στοιχείου πολώνιο-120 στις αρχές της δεκαετίας του ‘60 ακόμα.

Τα ευρήματα των επιστημόνων του UCLA βασίστηκαν στην εξέταση εσωτερικών εγγράφων των εταιρειών του κλάδου, τα οποία δεν είχαν γίνει αντικείμενο μελέτης στο παρελθόν.

Την τρέχουσα εβδομάδα, ο οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ θα ζητήσει από τις καπνοβιομηχανίες να του παράσχουν λεπτομερή πληροφόρηση σχετικά με νέα προϊόντα ή αλλαγές σε υπάρχοντα.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nicotine & Tobacco Research έδειξε πως αποτελεί προτεραιότητα η αφαίρεση των ραδιενεργών σωματιδίων από τα τσιγάρα.

«Πιστεύαμε πως μόνο οι χημικές ουσίες που περιέχονται στα τσιγάρα ευθύνονται για την εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Hrayr S. Karagueuzian.

Οι έρευνες των ίδιων των καπνοβιομηχανιών αποδεικνύουν πως το πολώνιο-120, που απορροφάται από τα φύλλα του καπνού και εισπνέεται από τους καπνιστές κατά την καύση είναι επικίνδυνο.

Οι ίδιες οι εταιρείες απέρριψαν τη χρήση τεχνικών απομάκρυνσης του στοιχείου από τα τσιγάρα εξαιτίας της ανησυχίας τους ότι θα περιοριστεί η “όρεξη” των πελατών τους για νικοτίνη.

Οι επιστήμονες του UCLA εκτιμούν πως η ραδιενέργεια ενδέχεται να προκαλεί ανάμεσα σε 120 και 138 θανάτους ανά 1000 τακτικούς καπνιστές σε μια περίοδο 25 ετών.

Η Philipp Morris USA, μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία στη χώρα, αρνήθηκε ότι προσθέτει πολώνιο-120 στα προϊόντα της, με τον εκπρόσωπο τύπου της εταιρείας να ισχυρίζεται πως πρόκειται για ένα στοιχείο που συναντάται στον αέρα και πως το ζήτημα έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των φορέων της δημόσιας υγείας για μακρά περίοδο.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου