Ο χημικός συνδυασμός του ελαιόλαδου και της σαλάτας αιτιολογεί τις υγιεινές ιδιότητες της μεσογειακής διατροφής, σύμφωνα με μια νέα έρευνα Αμερικανών και Βρετανών επιστημόνων.
Όταν το ακόρεστο λίπος στο παρθένο ελαιόλαδο και τα νιτρώδη ή νιτρικά άλατα των λαχανικών «παντρεύονται» χημικά, τότε δημιουργούν μέσα στο σώμα μια κατηγορία ωφέλιμων νιτρικών λιπαρών οξέων, τα οποία ρίχνουν την αρτηριακή πίεση, καθώς μπλοκάρουν την δράση ενός ενζύμου, του εποξειδίου υδρολάσης.
Αυτό διαπιστώνουν οι μελέτες σε πειραματόζωα (ποντίκια), που έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και του King’s College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή καρδιαγγειακής βιοχημείας Φίλιπ Ίτον.
Οι ερευνητές θέλησαν να μελετήσουν για ποιον λόγο οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, των Ιταλών και των Ισπανών ωφελούν την υγεία, ιδίως την καρδιά, σύμφωνα με αρκετές προηγούμενες μελέτες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ελαιόλαδο, πουλερικά και ψάρια, και λιγότερα κόκκινα κρέατα και βούτυρα ή άλλα ζωικά λίπη.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου