«Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για ενδεχόμενη έξοδο από την Ε.Ε.», σε περίπτωση που δεν λυθεί το ζήτημα της μετανάστευσης από άλλες ευρωπαϊκές χώρες στη Βρετανία, προειδοποίησε σε συνέντευξή του ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Daily Telegraph, ο Βρετανός ΥΠΕΞ αναφέρθηκε αποκλειστικά στην εσωτερική μετανάστευση στην Ευρώπη.
Όπως γράφει η Deutsche Welle, δηλωμένος ευρωσκεπτικιστής ο κ. Χάμοντ ξεπερνά ακόμη και τον προϊστάμενό του Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ζήτησε την επιβολή ποσόστωσης στους οικονομικούς μετανάστες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και προειδοποιεί πως η Βρετανία θα πρέπει να αποχωρήσει από την όποια διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα της για έλεγχο των συνόρων.
Ο κ. Χάμοντ προσθέτει, ωστόσο, ότι παρά την δεδηλωμένη άρνηση της Άγκελα Μέρκελ για οποιαδήποτε αλλαγή στο παρόν σύστημα ελεύθερης διακίνησης εργαζομένων, από τις δικές τους επαφές με τους Ευρωπαίους ομολόγους του γνωρίζει ότι το πρόβλημα απασχολεί και άλλες χώρες, ακόμα και την ίδια τη Γερμανία.
«Πέρα από τις δημόσιες δηλώσεις, στα παρασκήνια διεξάγονται συνομιλίες για διορθώσεις στο παρόν μεταναστευτικό στάτους, δίχως να χρειαστεί ριζική αναθεώρηση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών», υποστηρίζει ο Βρετανός ΥΠΕΞ και εκφράζει την αισιοδοξία του πως θα βρεθεί τελικά λύση στο πρόβλημα επειδή δεν συμφέρει κανένα η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Χάμοντ τονίζει πάντως ότι τίποτα δεν είναι εγγυημένο γι’ αυτό θα πρέπει η χώρα του να έχει σχέδιο εξόδου.
Η επιτυχία του UKIP πιέζει την κυβέρνηση
Οι καθημερινές, πλέον, παρεμβάσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, από τον πρωθυπουργό μέχρι τον απλό συντηρητικό βουλευτή, κατά της ευρωπαϊκής μετανάστευσης, απορρέουν από το κλίμα πανικού που επικρατεί στο Συντηρητικό Κόμμα εξαιτίας της ασφυκτικής πίεσης που του ασκεί το UKIP και ενόψει των βουλευτικών εκλογών στη Μεγάλης Βρετανία την άνοιξη του 2015.
«Το μεγάλο λάθος του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι ότι υιοθέτησε τις θέσεις του Νάιτζελ Φάρατζ, αντί να τον αντιμετωπίσει με επιχειρήματα για τα πλεονεκτήματα της συμμετοχής της Βρετανίας στην Ευρώπη και να τον εγκαλέσει για εσκεμμένη παραπληροφόρηση των πολιτών. Ένα λάθος στρατηγικής που είναι σίγουρο ότι θα στοιχίσει εκλογικά στον Ντέιβιντ Κάμερον και το κόμμα του», γράφει η DW.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου