Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Το FBI θα μπορεί σύντομα να έχει πρόσβαση σε οποιοδήποτε υπολογιστή


Ανώτατοι αξιωματούχοι του FBI προσπαθούν να πείσουν μία ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ να επιτρέψει στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών να μεταβάλλει τους κανόνες παρεμβατικότητας, σε μία ανοιχτή προσπάθεια να αποκτηθεί ακόμη μεγαλύτερη εξουσία πρόσβασης σε δεδομένα υπολογιστών και να υποβληθούν ακόμη περισσότερα άτομα σε ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όπως αναφέρει ο Guardian, ομάδες υποστήριξης των πολιτικών ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων κρούουν ήδη τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι οι προτεινόμενες αλλαγές στους ρυθμιστικούς κανόνες αντιστοιχούν ουσιαστικά στην υφαρπαγή «εξουσιών από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών που θα καταργήσουν την Τέταρτη Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ που αφορά την προστασία της ιδιωτικής ζωής».

Οι ακτιβιστές ομάδες προειδοποιούν, ουσιαστικά, ότι το FBΙ επιχειρεί να αυξήσει τις εξουσίες του εκτός της γνώσης της κοινής γνώμης, δίχως διαβούλευση και δίχως προγενέστερη συνηγορία από το Κογκρέσο.

Η ρυθμιστική Αρχή στην οποία απεύθυνε αίτημα το FBI ονομάζεται Συμβουλευτική Επιτροπή για Ποινικούς Κανόνες (σ.σ. pentapostagma.gr – Advisory Committee on Criminal Rules), το οποίο αποτελεί τμήμα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ στο οποίο ανήκει και το FBI.



“Αύξηση των δυνατοτήτων παρακολούθησης για το FBI“

Ειδικοί σε ζητήματα τεχνολογίας ανησυχούν έντονα για τα ζητήματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής που ανακύπτουν, αν τελικώς ισχύσουν οι αλλαγές στους ρυθμιστικούς κανόνες:

«Αποτελεί ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός για τις επιχειρησιακές δυνατότητες του FBI, δίχως καμία σκέψη για τις συνέπειες στις πολιτικές», προειδοποίησε ο Ahmed Ghappour, ειδικός σε θέματα δικαίου τεχνολογίας του Κολεγίου Νομικής Hastings του Πανεπιστημίου της California.

«Η επιδίωξη τέτοιων εξουσιών εν καιρώ αυξημένης διεθνούς ανησυχίας για τα προγράμματα παρακολουθήσεων των ΗΠΑ αποτελεί μία ιδιαίτερα επικίνδυνη κίνηση.»

Το FBI επιζητά αλλαγές στον Κανόνα 41. Ο Κανόνας 41 αποτελεί μέρος των Ομοσπονδιακών Κανόνων για Ποινικές Διαδικασίες. Ο κανόνας 41 αναφέρει τη διαδικασία με την οποία το FBI εξουσιοδοτείται να διεξάγει έρευνες έπειτα από την έκδοση δικαστικού εντάλματος.

Πλέον, τα συγκεκριμένα εντάλματα θα πρέπει να εστιάζονται σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με το τι θα διερευνηθεί, πού θα διεξαχθεί η έρευνα, ποιος θα ερευνηθεί, και ούτως καθεξής.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ επιζητά την αλλαγή αυτών των κανόνων, ειδικότερα σε ότι έχει να κάνει με την έρευνα σε υπολογιστές, που θα επιτρέψει στα δικαστήρια να εκδίδουν «γενικότερα εντάλματα».



“Μία εξαιρετικά επεμβατική τεχνική”

Όπως αναφέρει ο Guardian:

Υπό την προτεινόμενη τροποποίηση, ένας δικαστής μπορεί να εκδώσει ένταλμα που θα επιτρέπει στο FBI να εισβάλλει σε οποιοδήποτε υπολογιστή, οπουδήποτε και αν βρίσκεται αυτός. Η αλλαγή έχει σχεδιαστεί ειδικότερα για να βοηθήσει τους ομοσπονδιακούς ερευνητές να διενεργήσουν παρακολουθήσεις σε υπολογιστές που έχουν καταστεί «ανώνυμοι» – δηλαδή η τοποθεσία τους είναι κρυφή με τη χρησιμοποίηση εργαλείων όπως το Tor.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου