Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Και επισήμως το θερμότερο έτος στην ιστορία


Μετά από διαδοχικούς μήνες κατά τους οποίους σημειώθηκαν ρεκόρ μέσων θερμοκρασιών, το 2014 ανακηρύχθηκε και επίσημα το θερμότερο έτος στην ιστορία, σύμφωνα με δύο ανεξάρτητες έρευνες της NASA και της Εθνικής Ωκεανικής και Ατμοσφαιρικής Υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το 2014 διαδέχθηκε το 2010 ως το έτος με τις υψηλότερες μέσες θερμοκρασίες, το οποίο με τη σειρά του είχε πάρει τον τίτλο από το 2005, υποδεικνύοντας τη σταθερή πορεία της παγκόσμιας υπερθέρμανσης. Τα δέκα ιστορικά θερμότερα έτη έχουν καταγραφεί όλα μετά το 1997, και τα 13 από τα 15 μετά το 2000, γεγονός που αντανακλά τις συνέπειες των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

«Μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως πρόκειται για το θερμότερο έτος τα τελευταία 1.700 με 2.000 χρόνια, ενώ θα έλεγα ότι είναι αρκετά πιθανό πως κανένα άλλο δεν ήταν θερμότερο τα τελευταία 5.000 έτη», δήλωσε ο Ντον Γουέμπλς, μέλος της ερευνητικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι.

Οι πιθανότητες η κλιματική αλλαγή να συμβαίνει χάρις σε φυσικούς και όχι ανθρωπογενείς λόγους είναι χαμηλότερη από μία στα 27 εκατομμύρια, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Μέσα στο περασμένο έτος σημειώθηκαν διάφορες ανωμαλίες σχετικές με θερμές καιρικές συνθήκες. Η Ευρώπη βίωσε το θερμότερο έτος στην ιστορία της, η Αυστραλία τη θερμότερη άνοιξη και κύματα καύσωνα, οι υψηλές θερμοκρασίες στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες οδήγησαν σε εκτεταμένη ξηρασία, οι βροχοπτώσεις στα Βαλκάνια διπλασιάστηκαν το Σεπτέμβριο, ο ρυθμός τήξης των πάγων των πόλων επιταχύνθηκε και η θερμοκρασία της επιφάνειας των ωκεανών σημείωσε άνοδο παντού εκτός από την Ανταρκτική.



2014: Το θερμότερο έτος στα χρονικά

Από τις μεγάλες κατοικημένες περιοχές, μόνο το ανατολικό κομμάτι της Βορείου Αμερικής σημείωσε θερμοκρασίες κάτω από το μέσο όρο μέσα στο 2014, αν και ορισμένοι επιστήμονες εικάζουν ότι και αυτό το γεγονός αποτελεί κάτι μη φυσιολογικό και συνδέεται με τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες της δυτικής ακτής.

Με την τρέχουσα πορεία των εκπομπών, η αύξηση της θερμοκρασίας θα φτάσει τους 4 ή 5 βαθμούς Κελσίου έως το 2100, κάτι που θα είναι καταστροφικό σε πολλαπλά επίπεδα, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2014 έσπασε το ρεκόρ μέσης θερμοκρασίας δίχως να παρουσιαστεί το φαινόμενο Ελ Νίνιο, κατά το οποίο ο ωκεανός απελευθερώνει ένα τεράστιο ποσό θερμότητας στην ατμόσφαιρα.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου