Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

ΟΗΕ: ζητά αύξηση των δαπανών για τη κλιματική αλλαγή


Ο ΟΗΕ ζητά οικονομική ενίσχυση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα πλούσια κράτη, ως ένα πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η οποία θα είναι το αντικείμενο των συζητήσεων της Συνόδου Κορυφής το Δεκέμβριο στη Κοπεγχάγη.

Ο Yvo de Boer, προϊστάμενος της γραμματείας για τη Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ, δήλωσε ότι οι πλούσιες χώρες πρέπει να δεσμευθούν για μεγάλες μειώσεις στις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2020 και οι φτωχότερες χώρες θα πρέπει να επιβραδύνουν την αύξηση των εκπομπών τους.

Αλλά απαιτούνται χρήματα για την αντιμετώπιση της κλιματική αλλαγής, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Αν στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν στη Κοπεγχάγη, τεθεί το ζήτημα της οικονομικής στήριξης των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ ή δολαρίων θα ήταν μια «καλή αρχή», όπου θα επέτρεπε στις αναπτυσσόμενες χώρες να αρχίσουν να σχεδιάζουν μέτρα για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου και για τη προσαρμογή τους στη κλιματική αλλαγή, υποστήριξε ο Yvo de Boer.

Οι δαπάνες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι και 200 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΗΕ.

Τα αναπτυσσόμενα κράτη υποστηρίζουν ότι τα πλούσια κράτη θα πρέπει να αυξήσουν τη χρηματοδοτική στήριξη, στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας που διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο λήγει το 2012.

Πολλά αναπτυσσόμενα κράτη είναι πιθανό να δοκιμαστούν σκληρότερα από τη κλιματική αλλαγή, όπως άνοδος της στάθμης των θαλασσών, περισσότερες ξηρασίες, πλημμύρες, ασθένειες και καύσωνες.

Η Greenpeace, ανακοίνωσε ότι  κατά τη Σύνοδο Κορυφής των G20 το Σεπτέμβριο στην Αμερική, θα πρέπει να ενταχθεί στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων το ζήτημα της αύξησης των δαπανών στα 140 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου