Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

Η βιοποικιλότητα εξακολουθεί να μειώνεται παγκοσμίως


Η βιοποικιλότητα εξακολουθεί να μειώνεται παγκοσμίως, αποκαλύπτει έκθεση της Διεθνούς Ένωσης για τη Συντήρηση της Φύσης (IUCN).

H IUCN δήλωσε ότι η οι στόχοι που έχουν τεθεί για τη προστασία της βιοποικιλότητας μέχρι το 2010 δεν θα επιτευχθούν.

Στην έκθεση της προειδοποιεί, ότι το ένα τρίτο του συνόλου των αμφίβιων, το ένα τέταρτο των θηλαστικών και το ένα στα οχτώ είδη πουλιών, απειλούνται με εξαφάνιση.

Η ανάλυση βασίστηκε στα 44,838 είδη που βρίσκονται στη Κόκκινη Λίστα της IUCN.

O Graig Hilton Taylor στέλεχος της IUCN και ένας από τους συντάκτες της έκθεσης δήλωσε, ότι τα αποτελέσματα της έκθεσης είναι καταθλιπτικά και μας δείχνουν ότι η κρίση των εξαφανιζόμενων ειδών είναι χειρότερη από ότι περίμεναν.

Ο κύριος μηχανισμός για τη προστασία της βιοποικιλότητας είναι η Συνθήκη Βιολογικής Ποικιλότητας (CBD), που έγινε το 1993 με τρείς βασικούς στόχους, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την αειφόρο διαχείριση της και το δίκαιο διαμερισμό από τα οφέλη που προκύπτουν.

Μέχρι στιγμής  168 κράτη έχουν υπογράψει την εν λόγω συνθήκη, που θέτει ως στόχο μια σημαντική μείωση του τρέχοντος ποσοστού απώλειας της βιοποικιλότητας μέχρι το 2010, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Είναι καιρός να αναγνωριστεί ότι η Φύση είναι η μεγαλύτερη «επιχείρηση» που υπάρχει στη Γη προς όφελος 100% της ανθρωπότητας.

Ο Jean-Christophe Vie ανώτερο στέλεχος της IUCN δήλωσε, ότι η κρίση που υπάρχει στην άγρια φύση είναι χειρότερη από την οικονομική κρίση που βιώνει ο πλανήτης.

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να καταβάλλουν περισσότερες προσπάθειες για να μειωθεί το ποσοστό της απώλειας της βιοποικιλότητας όπως κάνουν για τους χρηματοοικονομικούς τομείς, υποστήριξε ο ίδιος.

Συνολικά η έκθεση ταξινομεί 16,928 είδη που απειλούνται με εξαφάνιση. Η αξιολόγηση που έγινε χαρακτήρισε ότι 869 είδη έχουν ήδη εξαφανιστεί.

Όλα τα φυτά και τα ζώα που αποτελούν τη γήινη καταπληκτική άγρια φύση, έχουν ένα συγκεκριμένο ρόλο και είναι απαραίτητα για τη τροφή, το νερό και το οξυγόνο μας, δήλωσε  ο Vie.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου