Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Παράνομες οι κάμερες στους δημόσιους χώρους


Αντισυνταγματική σε όλα τα σημεία της είναι η τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή για τη λειτουργία καμερών στους δημόσιους χώρους αποφάσισε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Στη σχετική ανακοίνωση της, η Αρχή δηλώνει ρητά πως η χρήση καμερών καταστρατηγεί το ατομικό δικαίωμα της ελευθερίας, ενώ καλεί την κυβέρνηση να δώσει περαιτέρω επιχειρήματα για τις κάμερες, αφού η γενική φράση «για την ασφάλεια των πολιτών» δεν δικαιολογεί το νόμο.

Με ένα ογκωδέστατο κείμενο – ανακοίνωση, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η τροπολογία που έχει γίνει πλέον νόμος του κράτους αντιβαίνει στις Συνταγματικές διατάξεις αλλά και στις υπερνομοθετικής ισχύος διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καταγγέλλοντας την κρατική παρέμβαση και την απουσία του χειρισμού του θέματος από τις αρμόδιες Αρχές, η ανακοίνωση τονίζει πως η ρύθμιση στην ουσία είναι αναποτελεσματική ως προς την προστασία προσωπικών δεδομένων, αφού δεν αναφέρει τα όρια, τα κριτήρια και τις εξειδικευμένες δράσεις της, με αποτέλεσμα ο πολίτης να μένει απροστάτευτος.

Παράλληλα, καταδεικνύει ασάφειες ως προς τις συνέπειες που θα έχει η χρήση καμερών, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν λεπτομέρειες σχετικά με τις προϋποθέσεις της χρήσης αυτής αλλά και με τη διαδικασία επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων. «Πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις ότι δεν θα γίνονται αυθαιρεσίες και καταχρηστικές ενέργειες εις βάρος των πολιτών» τονίζει εν ολίγοις η ανακοίνωση.

Την ίδια στιγμή, ο νόμος αυτός οφείλει να αναφέρει την εξειδίκευση του σκοπού της επεξεργασίας των δεδομένων. Δεν είναι δυνατόν, λέει η Αρχή Προστασίας, να γίνεται μια γενικόλογη αναφορά περί διαφύλαξης της δημόσιας ασφάλειας. Πρέπει δηλαδή οι λόγοι για τους οποίους θα εφαρμόζεται ο νόμος να είναι συμβατοί με το σκοπό του.

Από τις παραλείψεις που παρατηρήθηκαν είναι ότι δεν προβλέπονται συγκεκριμένα κριτήρια επικινδυνότητας σε περιοχές ή κτήρια, προκειμένου να η χρήση των καμερών να έχει μια διαβαθμισμένη κλίμακα.

Επιπλέον, δεν προβλέπεται έκδοση προηγούμενης διοικητικής πράξης για την εγκατάσταση των εικονοληπτών σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο, ώστε να εξασφαλίζεται αποτελεσματικός δικαστικός έλεγχος της ορθής εφαρμογής του νόμου.

Τέλος, η τροπολογία προβλέπει μόνο το χρόνο τήρησης των συλλεγέντων δεδομένων (επτά ημέρες) και τη διαδικασία καταστροφής τους, ενώ δεν περιέχει ρυθμίσεις για τη συλλογή, αποθήκευση, χρήση και διαβίβαση των δεδομένων.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου