Ο αριθμός των ηλικιωμένων ατόμων άνω των 65 ετών αυξάνεται ραγδαία σε όλο τον κόσμο ενώ οι ηλικιωμένοι θα υπερτερούν αριθμητικά των παιδιών κάτω των 5 ετών για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας μέσα στην επόμενη δεκαετία, αναφέρει μια νέα αμερικανική μελέτη, που εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη χρηματοδότηση της υγειονομικής περίθαλψης .
Από τη μελέτη 200 σελίδων με τίτλο "Ο Κόσμος Γερνάει: 2008" προκύπτουν μερικά εντυπωσιακά στατιστικά στοιχεία.
Ειδικότερα:
* Η Ιαπωνία είναι παγκοσμίως η γηραιότερη χώρα, με το 21% του πληθυσμού της να αποτελείται από άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Στις ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 13%, αλλά από τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται ότι μάλλον θα αυξηθεί. Η χώρα με τους περισσότερους ηλικιωμένους στον κόσμο είναι η Κίνα.
* Το 20% των γυναικών ηλικίας 40-44 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν βιολογικά παιδιά το 2006. Αυτό είναι ανησυχητικό όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψη, καθώς γερνούν, γιατί τα παιδιά συνήθως παίζουν σημαντικό ρόλο στη φροντίδα των ηλικιωμένων γονέων.
* Η Ευρώπη είναι η πιο γερασμένη ήπειρος, με 23 από τις 25 γηραιότερες χώρες.
*Η ομάδα του πληθυσμού που οι δημογράφοι αποκαλούν "πολύ ηλικιωμένοι", δηλαδή τα άτομα ηλικίας 80 ετών και πάνω αποτελούν την πιο ραγδαία αυξανόμενη πληθυσμιακή ομάδα σε πολλές χώρες.
* Οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν σχετικά υψηλό ποσοστό ηλικιωμένων ατόμων άνω των 65 ετών, αλλά ο αριθμός τους αυξάνεται με πιο γρήγορους ρυθμούς στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Αν και είναι καλό οι άνθρωποι να ζουν περισσότερο και αυτό οφείλεται και στην καλύτερη υγειονομική περίθαλψη, η έκθεση σημειώνει ότι κοστίζει περισσότερο η φροντίδα των ηλικιωμένων.
"Κατά μία έννοια, η παγκόσμια γήρανση αποτελεί θρίαμβο της ιατρικής, κοινωνικής και οικονομικής προόδου", αναφέρεται χαρακτηριστικά "αλλά από την άλλη πλευρά παράγει άπειρες προκλήσεις για την κοινωνική ασφάλιση και τα συνταξιοδοτικά συστήματα, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και για τα υπάρχοντα μοντέλα της κοινωνικής υποστήριξης."
Η έρευνα διαπιστώνει ακόμη ότι:
* Ορισμένοι πληθυσμοί έχουν την τάση να μικραίνουν. Ο πληθυσμός της Ρωσίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 24 εκατομμύρια μεταξύ των ετών 2008 και 2040. Αυτό αποδίδεται μεταξύ άλλων και στη μείωση των ποσοστών γεννήσεων και στην αύξηση της ανδρικής θνησιμότητας.
* Το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση, στη Γαλλία είναι 80,9 έτη, σε σύγκριση με 78,1 έτη στις ΗΠΑ. Στη Ζιμπάμπουε, το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση είναι μόνο 39,7 έτη.
* Η Κίνα έχει 106,1 εκατομμύρια άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, ακολουθεί η Ινδία με 59,6 εκατομμύρια ηλικιωμένους. Οι ΗΠΑ έχουν 38,7 εκατομμύρια ανθρώπους αυτής της ηλικιακής ομάδας.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου