Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

40 χρόνια από τα πρώτα βήματα στη Σελήνη


«Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα…» αυτά τα λόγια του Νηλ Άρμοστρονγκ, του ανθρώπου που πρώτος άφησε το αποτύπωμα του στην επιφάνεια της Σελήνης, στις 20 Ιουλίου του 1969, έχουν γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία του 20ου αιώνα.


25 Μαΐου 1961 Πρόεδρος Τζον Κέννεντυ    

«Πιστεύω ότι το έθνος πρέπει να δεσμευτεί στην επίτευξη του στόχου να στείλει έναν άνθρωπο στη Σελήνη και να τον φέρει πίσω ασφαλή στη Γη, πριν το τέλος της δεκαετίας»… έτσι και έγινε. Χρειάστηκε να περάσουν οκτώ χρόνια από αυτή τη δήλωση σε δημόσια ομιλία του τότε προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για να προσσεληνωθεί η πρώτη επανδρωμένη αποστολή.

Τέσσερις ημέρες μετά την αναχώρηση από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντυ, η σεληνάκατος Eagle αποσυνδέθηκε από τη Μονάδα Ελέγχου που παρέμεινε σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, φέρνοντας στο έδαφος του δορυφόρου τους Νηλ Άρμστρονγκ και Μπαζ Όλντριν. Με την προσσελήνωση της σεληνακάτου, ο Νηλ Άρμστρονγκ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που πατάει στην επιφάνεια της Σελήνης και πίσω στη Γη εκατομμύρια τηλεθεατών παρακολουθούν ζωντανά τα πρώτα του βήματα.

Οι δύο αστροναύτες πέρασαν μόνο λίγες ώρες στη σεληνιακή επιφάνεια και αναχώρησαν στις 21 Ιουλίου για να συναντήσουν τον πιλότο της Μονάδας Ελέγχου Μάικλ Κόλινς που τους περίμενε σε σεληνιακή τροχιά.

Με την επιστροφή τους, αφού παρέμειναν σε καραντίνα για τρεις εβδομάδες, ο κόσμος τους υποδέχτηκε ως σύγχρονους ήρωες και το επίτευγμα αυτό ανέδειξε την αμερικανική κυριαρχία.

Προτού φύγουν, άφησαν πίσω τους επιστημονικό εξοπλισμό, την αμερικανική σημαία και μια πλάκα που γράφει:

«Εδώ άνθρωποι από τον πλανήτη Γη πάτησαν για πρώτη φορά το πόδι τους στη Σελήνη, τον Ιούλιο του 1969 μ.Χ. Ερχόμαστε εν ειρήνη για όλη την ανθρωπότητα.»



Ελληνικό μήνυμα στη Σελήνη…  

Μεταξύ άλλων, άφησαν ένα δίσκο από πυρίτιο με δηλώσεις τριών αμερικανών προέδρων και ηγετών από 73 χώρες, καθώς και ένα χρυσό κλαδί ελιάς, σύμβολο ειρήνης.

Το κείμενο που συνέταξε για την Ελλάδα ο αντιστράτηγος και αντιβασιλέας Γεώργιος Ζωιτάκης, περιείχε αναφορές για τον Ίκαρο και την παγκόσμια περηφάνια να φέρει η αποστολή το όνομα ενός Θεού των αρχαίων Ελλήνων (Απόλλωνος).

Συνολικά 12 Αμερικανοί πάτησαν στο φεγγάρι μέχρι την τελευταία επανδρωμένη αποστολή, το Apollo 17, το 1972.



Η νέα ψηφιακή εκδοχή    

Η NASA, με τη συμπλήρωση της 40ης επετείου, παρουσίασε το βίντεο της αποστολής Apollo 11 σε βελτιωμένη έκδοση, ύστερα από ψηφιακή επεξεργασία και αποκατάσταση του αρχείου που εντόπισαν στα αρχεία του δικτύου CBS και του Διαστημικού Κέντρου Τζόνσον. Από την εταιρεία Lowry Digital έχει ψηφιοποιηθεί το 40% του υλικού, ενώ το υπόλοιπο τμήμα θα δημοσιευτεί το Σεπτέμβριο. Το νέο βίντεο έχει καλύτερη ποιότητα αλλά δεν μπορεί να ξεπεράσει την αξία που έχουν τα πρωτότυπα ντοκουμέντα.

Το 2006 είχε γνωστοποιηθεί πως η NASA δεν μπορούσε να βρει τις πρωτότυπες βιντεοταινίες από την ιστορική αποστολή του Apollo 11, καθώς 45 μπομπίνες υλικού είχαν σβηστεί προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν!!!


Θεωρίες συνωμοσίας…

Οι υποστηρικτές των θεωριών της συνωμοσίας ισχυρίζονται ότι όλο το πρόγραμμα ήταν προσεκτικά σκηνοθετημένο από τη NASA, στα πλαίσια μιας προσπάθειας να αποσπαστεί η προσοχή του κόσμου από τον πόλεμο του Βιετνάμ, καθώς και μία γρήγορη «νίκη προπαγάνδας» απέναντι στη Σοβιετική Ένωση.

Τα τελευταία χρόνια, οι φωτογραφίες από την αποστολή για την κατάκτηση της σελήνης έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ειδικών και τα πορίσματα είναι άκρως ενδιαφέροντα.

Πολλά ενδεχόμενα ανοιχτά αφήνει και μία δήλωση του αμερικανού πρώην αστροναύτη Dr Brian O’ Leary, ο οποίος τον Σεπτέμβριο του 1999 δήλωσε ότι «μπορεί μερικά από τα φιλμ των αποστολών να ήταν απαράδεκτα τεχνικά και φθαρμένα, έτσι η NASA αποφάσισε να τραβήξει κάποιες σκηνές σε στούντιο για να αποφύγει το αδιέξοδο στο οποίο βρέθηκε…»



Θεωρίες και απαντήσεις…

«Τα περίφημα αποτυπώματα»
Η βαρύτητα στη σελήνη είναι το 1/6 της γήινης. Συνεπώς, ένας άνθρωπος που με τον εξοπλισμό του στη Γη ζυγίζει περίπου 250 κιλά, στην επιφάνεια της σελήνης με μικρότερη βαρύτητα πως θα μπορούσε να αφήσει ένα τόσο βαθύ και καθαρό αποτύπωμα;

Η NASA παραδέχεται ότι ένας αστροναύτης στην επιφάνεια της σελήνης ζυγίζει λίγο περισσότερο από 30 κιλά αλλά το έδαφος είναι ιδιόμορφο. Η σκόνη στην επιφάνεια είναι σαν πούδρα. Ακόμη και ένα παιδί να βάλεις να περπατήσει πάνω σε μία επιφάνεια με ιδιόμορφο υλικό θα αφήσει αποτύπωμα.

Πως γίνεται να κυματίζει η σημαία στο διάστημα αφού δεν υπάρχει ατμόσφαιρα στη σελήνη και κατά συνέπεια δεν πνέουν άνεμοι;

Η NASA ανέφερε πως η σημαία κυματίζει διότι έτσι την ξεδίπλωσαν οι αστροναύτες και ότι εκτός από τον ιστό που τη συγκρατούσε, υπήρχε και μία οριζόντια ράβδος στην κορυφή της.

Εξίσου παράδοξο το γεγονός ότι σε καμία φωτογραφία μετά την προσσελήνωση της ατράκτου δεν υπάρχει κρατήρας από την προσσελήνωση.

Η NASA ισχυρίζεται πως οι μηχανές σχεδιάστηκαν κατά τέτοιο τρόπο που να διακοπεί η λειτουργία τους λίγα μόλις μέτρα πάνω από την επιφάνεια της σελήνης για να ακουμπήσει μαλακά στο έδαφος.

Οι αμερικανοί αστροναύτες είπαν πως το τελευταίο πράγμα που διέκριναν από ψηλά επιστρέφοντας στη Γη ήταν η σημαία τους. Κατά την αποσσελήνωση λογικά θα πρέπει να έγινε στάχτη από τη φλόγα της ακάτου.

Η NASA απαντά πως τα καύσιμα που χρησιμοποιήθηκαν από τις ακάτους ήταν ένα μείγμα από υδροζίνη και έναν οξειδωτικό παράγοντα και ότι η ανάμειξή τους έγινε με τέτοια αναλογία που το τελικό προϊόν της καύσης δεν έδωσε φλόγα.

Ο ουρανός της Σελήνης, στον οποίο δε φαίνονται άστρα, είναι μία απόδειξη για το ψευδές της αποστολής. Στη Σελήνη, που δεν υπάρχει ατμόσφαιρα, το λογικό θα ήταν να υπάρχουν ιδιαίτερα φωτεινές απεικονίσεις των άστρων.

Οι ειδήμονες απαντούν ότι οι συνθήκες που επικρατούσαν καθιστούσαν αδύνατο να αποτυπώσουν οι κάμερες αμυδρά αντικείμενα που βρίσκονταν στο φόντο.

Ως προς το ότι  οι σκιές των αντικειμένων ήταν λάθος σαν να φωτίζονταν από προβολείς των στούντιο οι ειδικοί λένε ότι προκύπτει από τη μορφολογία του εδάφους και τις συνθήκες φωτισμού της Σελήνης.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου