Χωρίς χρονοδιάγραμμα, αλλά με περισσότερη αισιοδοξία για το Σκοπιανό, εμφανίστηκε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στις δηλώσεις του μετά την συνάντηση που είχε στην Αθήνα με την Υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.
Ο κ. Νίμιτς αρνήθηκε να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάποια άλλη πτυχή του ζητήματος πέραν αυτής της ονομασίας, για την οποία έκανε «μικρές αλλαγές» σε σχέση με τον προηγούμενο γύρο των συνομιλιών τον Οκτώβριο, κρατώντας ως πιθανό όνομα την «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
«Είχα μια εξαιρετική συζήτηση με την Υπουργό Εξωτερικών, την ενημέρωσα για τις συνομιλίες με την πΓΔΜ , και με ενημέρωσε για τις απόψεις της ελληνικής πλευράς» ,δήλωσε ο Μάθιου Νίμιτς, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την πρόοδο αυτού του νέου γύρου των συνομιλιών: «Πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά στην εξεύρεση λύσης» υποστήριξε ο κ. Νίμιτς.
«Υπάρχει αμοιβαία επιθυμία για την βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών» τόνισε ο ειδικός μεσολαβητής, και συνέχισε: «Η Αθήνα και τα Σκόπια θα μελετήσουν τις ιδέες μου και εγώ θα είμαι σε επαφή με όλες τις πλευρές. Υπάρχει ενθάρρυνση, προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία, αυτό μπορεί να σημαίνει χωριστές συναντήσεις ή μια κοινή συνάντηση όλων».
Όσον αφορά την συνάντηση που είχε με την ηγεσία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας την Τρίτη, ο κ. Νίμιτς υποστήριξε πως τα Σκόπια θέλουν να λυθεί το ζήτημα της ονομασίας και να βελτιωθεί η σχέση τους με την Ελλάδα.
Η συνάντηση στην πΓΔΜ
Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ είχε την Τρίτη συνομιλίες με την ηγεσία των Σκοπίων, όπου παρουσίασε ακριβώς τις ίδιες τροποποιήσεις, ενώ και εκεί εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της συζήτησης. Εξέφρασε δε την βεβαιότητα, πως αν οι συνομιλίες κυλήσουν όπως πρέπει, είναι εφικτό να βρεθεί αμοιβαία λύση μέχρι το τέλος του χρόνου.
Τα μέσα ενημέρωσης στην πΓΔΜ, φιλοξενούν εκτενή ρεπορτάζ για την επίσκεψη Νίμιτς στη χώρα, προβάλλοντας το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της χώρας, η "Ντνέβνικ", επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, αναφέρει ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είναι έτοιμη να εξετάσει με τον κ. Νίμιτς εκδοχές της ονομασίας "Βόρεια Μακεδονία", υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι ο μεσολαβητής δεν θα εξέλθει από το πλαίσιο της εντολής που έχει λάβει.
Αυτό, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, σημαίνει πως η λύση δεν θα πρέπει να εμπεριέχει συστάσεις προς τρίτες χώρες να χρησιμοποιούν στις διμερείς σχέσεις το όνομα που θα συμφωνηθεί, καθώς και ότι δεν θα αφορά διόλου τη γλώσσα και την εθνικότητα (υπηκοότητα).
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου