Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Αν νομίζετε ότι ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε … σκεφτείτε τι συμβαίνει στην Ουκρανία


Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες στους δρόμους του Κιέβου είναι ένας πόλεμος δι’αντιπροσώπων (proxywar) μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης. Από την μία πλευρά βρίσκονται οι Η.Π.Α και η Ε.Ε., που είναι απολύτως αποφασισμένες να οδηγήσουν την Ουκρανία στην σφαίρα επιρροής τους. Στην άλλη πλευρά βρίσκεται η Ρωσία, που προσπαθεί με «νύχια και με δόντια» να κρατήσει την Ουκρανία εκτός της Ε.Ε. και του NATO. Επίσης, η Ρωσία έχει άμεσα οικονομικά συμφέροντα δοθέντων των στρατηγικών αγωγών φυσικού αερίου που περνούν από την Ουκρανία και μεταφέρουν αέριο από τη Ρωσία στην υπόλοιπη Ευρώπη.


Δεν είναι προς το συμφέρον του λαού της Ουκρανίας να χειραγωγηθεί και να κυριαρχηθεί από καμία από τις δύο πλευρές. Δυστυχώς, όμως, αυτό θα συμβεί τελικά. Ο Ψυχρός Πόλεμος εκτυλίσσεται στους δρόμους του Κιέβου την στιγμή που μιλάμε, και η σύγκρουση αυτή αναμένεται να αναζωπυρώσει τις εντάσεις μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης. Καθώς οι συγκεκριμένες εντάσεις συνεχίζουν να οξύνονται, κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον ο Ψυχρός Πόλεμος που βιώνουμε μπορεί να καταλήξει σε μία άμεση πολεμική σύγκρουση μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων του κόσμου.

Τραγικά θύματα είναι οι πολίτες της Ουκρανίας από τον πόλεμο συμφερόντων Ανατολής και Δύσης.. Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ταραχών, τουλάχιστον 75 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους , περισσότεροι από 500 άνθρωποι τραυματίστηκαν, και οι δρόμοι μεγάλων Ουκρανικών πόλεων μετατράπηκαν ουσιαστικά σε πολεμικές ζώνες.

Αυτό που πρέπει να τονισθεί είναι ότι έχει διαπραχθεί βία και από τις δύο πλευρές. Για όσους θεωρούν ότι οι διαδηλώσεις είναι απλώς «ειρηνικές», θα πρέπει να σκεφθούν σοβαρά τα ακόλουθα στοιχεία …

Στην Ουκρανία, επαναστάτες υπό την υποστήριξη των Η.Π.Α κατέσχεσαν στρατιωτικά όπλα  και ξεκίνησαν να πυροβολούν κατά της αστυνομίας – σκοτώνοντας τουλάχιστον δέκα αστυνομικούς. Οι ομάδες των επαναστατών καταλαμβάνουν και καίνε κυβερνητικά κτήρια, αρχηγεία συνδικαλιστικών οργανώσεων, το Ταχυδρομείο, και τις έδρες των πολιτικών κομμάτων. Καταλαμβάνουν τις εγκαταστάσεις των τοπικών αυτοδιοικήσεων και επιτίθενται κατά των τοπικών αρχόντων σε πολλές πόλεις. Ο στόχος τους είναι να ανατρέψουν την εκλεγμένη κυβέρνηση.

Είναι προφανές, πλέον, ότι οι συγκρούσεις αποτελούν μία βίαιη πάλη για την ανάκτηση του ελέγχου της Ουκρανίας μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης. Είναι τόσο προφανές που ακόμη και οι New York Times το παραδέχονται ανοικτά πλέον …

Οι δύο πλευρές, μάλιστα, σκλήρυναν την Τετάρτη την στάση τους, με τους Ρώσους αξιωματούχους να αποκηρύσσουν «το πραξικόπημα που συντελείται από ακροδεξιούς εξτρεμιστές», με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη να απειλούν να επιβάλλουν κυρώσεις σε όσους είναι υπόλογοι για την βία που ξέσπασε στην πρωτεύουσα της χώρας, Κίεβο, που επεκτάθηκε και σε άλλες πόλεις.

Ένα ακόμη στοιχείο θα πρέπει να τονισθεί ιδιαίτερα: αποτελεί πλέον κοινή παραδοχή ότι οι «ομάδες των επαναστατών» στην Ουκρανία οργανώνονται και χρηματοδοτούνται από οργανώσεις υψηλής επιρροής εντός των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην πραγματικότητα, όπως καταδεικνύει το ακόλουθο βίντεο από τον Paul Joseph Watson, ορισμένες από τις επαναστατικές οργανώσεις που δρουν στην Ουκρανία συνδέονται απευθείας με τον George Soros.





Είναι λυπηρό ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που εμπλέκονται στις ουκρανικές συγκρούσεις δεν κατανοούν τα «παιχνίδια» συμφέροντων μεταξύ των υπερδυνάμεων. Οι περισσότεροι από αυτούς επιθυμούν απλώς την ελευθερία και την ανεξαρτησία και ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς και τα παιδιά τους.

Δυστυχώς, τα αιτήματα αυτά δεν θα ικανοποιηθούν – οποιαδήποτε πλευρά και εάν επικρατήσει. Τελικώς, ο λαός της Ουκρανίας είτε θα καταλήξει στην ηγεμονία της Ρωσίας είτε στην κυριαρχία των Η.Π.Α και της Ε.Ε.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου