Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

ΟΗΕ: Σύνοδος για το κλίμα στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο - Οι πόλεις στο επίκεντρο


«Χρειαζόμαστε διορατική ηγεσία για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής» τόνισε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι-μουν, καλωσορίζοντας σήμερα στην έδρα του διεθνούς οργανισμού τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος διορίστηκε πρόσφατα από το γγ του ΟΗΕ στη θέση του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών για τις πόλεις και την κλιματική αλλαγή.

«Υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής για πολλούς από τους στόχους και τα ιδανικά των Ηνωμένων Εθνών κατά τη διάρκεια της 12ετούς δημαρχίας του στη Νέα Υόρκη και ένας γενναιόδωρος οικοδεσπότης για τα Ηνωμένα Έθνη» δήλωσε ο Μπαν Κι-μουν, επισημαίνοντας ιδιαίτερα το γεγονός ότι επί δημαρχίας του υπήρξε «ισχυρή διαχείριση» των θεμάτων του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής και ότι έχει «μεγάλη συνεισφορά» στην παγκόσμια προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος.

Στη συνέχεια, ο γγ του ΟΗΕ αναφέρθηκε στην απόφασή του να διορίσει τον κ. Μπλούμπεργκ στη θέση του ειδικού απεσταλμένου για τις πόλεις και την κλιματική αλλαγή, υπογραμμίζοντας ότι μεγαλουπόλεις όπως η Νέα Υόρκη είναι «πολύ ευάλωτες» στις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών και έφερε ως παράδειγμα την καταιγίδα Σάντι.

Ο γγ του διεθνούς οργανισμού μίλησε επίσης για τη σύνοδο κορυφής με θέμα την κλιματική αλλαγή που θα διοργανωθεί με δική του πρωτοβουλία στις 23 Σεπτεμβρίου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, εκφράζοντας την πεποίθησή ότι ο κ. Μπλούμπεργκ θα συνεισφέρει σημαντικά στις συνομιλίες που θα έχει με τους δημάρχους μεγάλων πόλεων ώστε να βρεθούν ουσιαστικές λύσεις για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ο 72χρονος δισεκατομμυριούχος Μάικλ Μπλούμπεργκ είναι πρόεδρος του «C40 Cities Climate Leadership Group», ενός ομίλου στο οποίο συμμετέχουν οι δήμαρχοι μεγάλων πόλεων όλου του κόσμου και έχει ως στόχο να προωθήσει την οικολογική συνείδηση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε τοπικό επίπεδο, περιορίζοντας την εκπομπή των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ο γγ των Ηνωμένων Εθνών ανακοινώνοντας την πρωτοβουλία του για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής τόνισε ότι «το 2014, πρέπει να μετατρέψουμε τη μεγαλύτερη συλλογική πρόκληση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα σήμερα, την κλιματική αλλαγή, στη μεγαλύτερη ευκαιρία για κοινή πρόοδο προς ένα βιώσιμο μέλλον. Είναι η χρονιά για κλιματική δράση. Δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε περισσότερο. Οι ελπίδες μας για εξάλειψη της φτώχειας, την επίτευξη των Στόχων Ανάπτυξης της Χιλιετίας μέχρι το 2015 και η εφαρμογή της φιλόδοξης ατζέντας ανάπτυξης πέρα από το 2015, στηρίζεται στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης τώρα. Το κόστος της αδράνειας θα αυξηθεί».

Καταλήγοντας, ο Μπαν Γκι-μουν ανέφερε ότι «οι χώρες έχουν συμφωνήσει να οριστικοποιήσουν μια φιλόδοξη νομική συμφωνία για την κλιματική αλλαγή μέχρι το 2015. Αλλά, υπάρχει μεγάλη ανηφόρα μπροστά μας και το 2014 είναι μια καίρια χρονιά για την παραγωγή δράσης και δυναμικής που θα μας ωθήσει προς τα εμπρός. Θα συγκαλέσω σύνοδο κορυφής στη Νέα Υόρκη στις 23 Σεπτεμβρίου, μια ημέρα πριν την έναρξη της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Αυτή η σύνοδος έχει στόχο τις λύσεις και όχι τις διαπραγματεύσεις. Έχω προσκαλέσει όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, μαζί με επικεφαλής επιχειρήσεων και χρηματοδοτών, εκπροσώπους αυτοδιοίκησης και ομάδες πολιτών».



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου