Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θα ψηφίσουν την έγκριση «μεταλλαγμένου» καλαμποκιού
Την πρόταση για έγκριση του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού 1507 της εταιρείας Pioneer - DuPont καλούνται να ψηφίσουν την ερχόμενη Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου οι υπουργοί εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το καλαμπόκι 1507 έχει τροποποιηθεί ώστε να παράγει την παρασιτοκτόνο τοξίνη Bt και να αντιστέκεται στο ζιζανιοκτόνο glufosinateammonium.
H Greenpeace και χιλιάδες καταναλωτές ζητούν με επιστολή τους προς τον υπουργό εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, όχι απλώς να καταψηφίσει, αλλά να ηγηθεί - με την ιδιότητά του ως προεδρεύων - της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την απόσυρση της πρότασης έγκρισης του συγκεκριμένου καλαμποκιού.
«Την ώρα που οι πολυεθνικοί κολοσσοί αγροτεχνολογίας Monsanto και BASF αποσύρονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει να "σερβίρει" τα "μεταλλαγμένα" από την πίσω πόρτα», αναφέρει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της. Οι δύο εταιρείες έχουν αποσύρει όλες τις αιτήσεις τους για έγκριση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών για καλλιέργεια και έτσι το μοναδικό «μεταλλαγμένο» φυτό που καλλιεργείται σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (κυρίως στην Ισπανία) είναι το καλαμπόκι ΜΟΝ810 της Monsanto.
Η Ελλάδα, εδώ και χρόνια, ψηφίζει σταθερά κατά των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και έχει απαγορεύσει την καλλιέργεια τους σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Στις 8/10/2013 ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος ανανέωσε τη σχετική απαγόρευση και υπέγραψε νέα απόφαση για την «απαγόρευση εμπορίας στην ελληνική επικράτεια σπόρων προς σπορά υβριδίων αραβοσίτου που φέρουν τη γενετική τροποποίηση MON810», με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας.
«Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών καλείται να ζητήσει απόσυρση της πρότασης για καλλιέργεια του καλαμποκιού 1507, βάσει επιστημονικών και νομικών δεδομένων. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, ήδη από το 2011, εντόπισε επιπτώσεις της τοξίνης του συγκεκριμένου "μεταλλαγμένου" καλαμποκιού σε ωφέλιμα έντομα. Επιπλέον δεν έχουν εκτιμηθεί επαρκώς οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εκτενούς καλλιέργειάς του», σημειώνει η Greenpeace.
Η τελευταία φορά που δόθηκε έγκριση καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένου φυτού στην ΕΕ ήταν το 2010 για τη πατάτα της εταιρείας BASF η οποία περιείχε γονίδιο ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά. Τότε η Greenpeace είχε συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο υπογραφές από πολίτες που ζητούσαν να παγώσουν όλες οι σχετικές εγκρίσεις.
«Η Ευρώπη κινδυνεύει να "κυλήσει" στα "μεταλλαγμένα". Η Ελλάδα όμως έχει τη δύναμη να φωνάξει "όχι στα μεταλλαγμένα". Μάλιστα έχει την ιδανική ευκαιρία να αποδείξει ότι μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προστασία του περιβάλλοντος, της τροφής μας και του μέλλοντος της γεωργίας», λέει η υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία κυρία Έλενα Δανάλη. Και καταλήγει: «Περιμένουμε από τον κ. Βενιζέλο να κρατήσει τα "μεταλλαγμένα" μακριά από την Ελλάδα, αλλά και από την υπόλοιπη Ευρώπη».
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου