Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

ΗΠΑ: Κάμερες θα φορούν αστυνομικοί


Το βίντεο περαστικού, που αποδείχθηκε κρίσιμο για την άσκηση δίωξης για ανθρωποκτονία εναντίον αστυνομικού στη Νότια Καρολίνα, πυροδότησε τη συζήτηση στις ΗΠΑ για την υποχρεωτική τοποθέτηση καμερών στις στολές αστυνομικών.

Ο Λευκός Οίκος αλλά και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, στήριξαν δημόσια την προοπτική αυτή. Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο Κιθ Σάμεϊ, δήμαρχος του Βόρειου Τσάρλστον, όπου δολοφονήθηκε ο Αφροαμερικανός το Σάββατο, τόνισε ότι κάθε αστυνομικός θα φοράει εφεξής τέτοια κάμερα. Η δημαρχία έχει ήδη παραγγείλει 200 τέτοιες συσκευές.

Παρά τη σπουδή των Αρχών, η χρήση τέτοιων μέσων απαιτεί εκπαίδευση των αστυνομικών στη χρήση τους, η οποία πρέπει να τύχει της έγκρισης νομικών και συνδικαλιστικών εκπροσώπων αστυνομικών. Ορισμένες πολιτείες ετοιμάζονται να ψηφίσουν νόμους, οι οποίοι θα εξαιρούν εικόνες των καμερών αυτών από τη δικαστική διαδικασία, σε μία προσπάθεια να προστατεύσουν τους αστυνομικούς -και τα ταμεία τους- από ενδεχομένως δαπανηρές αγωγές στα αστικά δικαστήρια.

Ο ποινικολόγος Πολ Μπάτλερ εξηγεί ότι η ύπαρξη τέτοιας κάμερας στον εξοπλισμό του αστυνομικού Μάικλ Τόμας Σλέιγκερ, στο Τσάρλστον, θα μπορούσε να είχε σώσει τη ζωή του θύματος, Ουόλτερ Λάμερ Σκοτ. «Αν ο αστυφύλακας γνώριζε ότι οι πράξεις του κινηματογραφούνται, ίσως να δίσταζε να πυροβολήσει έναν ύποπτο, ο οποίος είχε τραπεί σε φυγή», λέει ο Μπάτλερ.

Από τη μεριά του, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ντε Μπλάζιο, δήλωσε χθες ότι η εικόνα του αστυνομικού να πυροβολεί στην πλάτη το θύμα τον έπεισε για την ανάγκη καθολικής χρήσης καμερών στις στολές αστυφυλάκων.

Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, συμφώνησε με τη θέση αυτή, επισημαίνοντας ότι οι κάμερες μπορούν να οδηγήσουν σε βελτίωση της σχέσης αστυνομικού - πολίτη. «Ακόμη και οι εισαγγελείς παραδέχθηκαν ότι η εμφάνιση του βίντεο, που τράβηξε ο πολίτης, άλλαξε εντελώς τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονταν την υπόθεση του θανάτου του Σκοτ. Θεωρώ ότι η υπόθεση αποτελεί παράδειγμα θετικής επίδρασης των καμερών αυτών στην αστυνόμευση», τόνισε ο κ. Ερνεστ.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου