Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Οι δέκα Διαστάσεις – ας τις φανταστούμε


Το σύμπαν είναι αποδεδειγμένα 4ων διαστάσεων και καθετί σε αυτό είναι επίσης 4ων διαστάσεων ενώ η 5η διάσταση προτείνεται ως λύση σε πολλές περιπτώσεις μαθηματικών αδιεξόδων που δε γίνεται να ξεπεραστούν σε χαμηλότερο επίπεδο! Τέλος για τη θεωρία των κβάντα και για κάποιες παραλλαγές στη θεωρία των χορδών οι διαστάσεις είναι από 10 έως και 24.

Ο αρχικός δημιουργός του βίντεο προσπαθεί να διαγραμματοποιήσει τις διαστάσεις με βάση τη γραμμική λογική του καρτεσιανού συστήματος συντεταγμένων (x,y,z) από το σημείο μηδενικών διαστάσεων μέχρι και τη 10η διάσταση, «τραβώντας» διαστατικές γραμμές για κάθε επόμενη διάσταση.

Προσωπικά με ενδιαφέρει η 4η διάσταση, που είναι επιβεβαιωμένη μαθηματικά και, αν και ακατάληπτη για την ανθρώπινη λογική, μπορεί να περιγραφεί απόλυτα με τη χρήση των μαθηματικών. Η 3η διάσταση στην πραγματικότητα αποτελείται από ¨σκιές και προβολές 4διάστατων όντων και αντικειμένων που εμφανίζονται στο 3σδιάστατο επίπεδο» (Στράτος Θεοδοσίου, αστροφυσικός, στο βίντεο: «Υπάρχει Θεός? Μια επιστημονική προσέγγιση»)

Ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται τις 3 του διαστάσεις (ύψος, πλάτος, μήκος) και έχει μια «γραμμική» αίσθηση του χρόνου του, που ξεκινάει με τη γέννηση και ολοκληρώνεται με την αποχώρησή του από το αντιληπτό σύμπαν. Ο άνθρωπος όμως στην πραγματικότητα «γεμίζει» και χρονικά έναν χώρο/περιοχή/διάστημα 4ων διαστάσεων, Τελικά η 4η του διάσταση σύμφωνα με το βίντεο, περιέχει όχι μόνο το φυσικό του σώμα αλλά και τις πράξεις του (είμαστε ότι κάνουμε).

Για το Θεό, που υπερβαίνει το χρόνο, σύμφωνα με το βιβλίο του C. Lewis «Mere Christianity», είναι η ζωή μας σαν μια σειρά/μια καταγραφή (μια μολυβιά) στο βιβλίο της ζωής: Η γέννηση είναι η αρχή της μολυβιάς και ο θάνατος η λήξη της, μέσα σε μια σειρά, σε μια σελίδα της «Βίβλου της ανεωγμένης» (που λέει ο ψαλμωδός)…







ΠΗΓΗ

1 σχόλιο: