Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Για διαφθορά κατηγορεί τον Πούτιν η Ουάσιγκτον


Ο Άνταμ Στσούμπιν, υπεύθυνος για τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, είπε μιλώντας στο BBC Panorama ότι ο ρώσος πρόεδρος είναι διεφθαρμένος και ότι η αμερικανική κυβέρνηση το γνωρίζει αυτό εδώ και «πολλά, πολλά χρόνια».

Ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο BBC, στο πλαίσιο έρευνας, ότι θεωρεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν διεφθαρμένο. Η Ουάσιγκτον έχει ήδη επιβάλλει κυρώσεις κατά συμβούλων του Πούτιν, αλλά είναι η πρώτη φορά που κατηγορεί ανοιχτά τον ρώσο πρόεδρο για διαφθορά.

«Τον έχουμε δει να πλουτίζει τους φίλους του, τους στενούς συνεργάτες του και να αφήνει στο περιθώριο αυτούς που δεν θεωρεί φίλους, χρησιμοποιώντας περιουσιακά στοιχεία του κράτους. Είτε πρόκειται για τον ενεργειακό πλούτο της Ρωσίας, είτε για συμβόλαια με άλλα κράτη, κατευθύνει αυτούς που θεωρεί ότι θα τον υπηρετήσουν και αποκλείει αυτούς που δεν το κάνουν. Για μένα, αυτό είναι εικόνα διαφθοράς» σημείωσε ο αμερικανός αξιωματούχος.


Έκθεση της CIA

Ο αξιωματούχος αρνήθηκε να σχολιάσει μυστική έκθεση της CIA σύμφωνα με την οποία η περιουσία του Βλ. Πούτιν το 2007 έφτανε τα 40 δισ. δολ.

Το BBC μεταδίδει πληροφορίες πρώην συνεργατών του Πούτιν για τα περιουσιακά στοιχεία του ρώσου προέδρου, με τον πρώην επικεφαλής της κρατικής ναυτιλιακής εταιρείας Sovcomflot να δηλώνει ότι επέβλεψε τη μεταφορά γιοτ αξίας 35 εκατ. δολ. στον Βλ. Πούτιν. Ο Ντμίτρι Σκάργκα ισχυρίστηκε μάλιστα ότι το γιοτ υπήρξε δώρο του Ρόμαν Αμπράμοβιτς στον Πούτιν.


Το γιοτ Olympia

Το Olympia, ένα πολυτελές γιοτ 57 μέτρων, το οποίο λέγεται ότι απέκτησε ο Ρώσος πρόεδρος. Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Σκάργκα, πρώην επικεφαλής της κρατικής ναυτιλιακής εταιρείας της Ρωσίας Sovcomflot, το σκάφος ήταν ένα δώρο από τον Αμπράμοβιτς, το οποίο μεταβίβασε στον πρόεδρο με τη βοήθεια ενός μεσολαβητή.

Το Κρεμλίνο αρνείται τις κατηγορίες. Μάλιστα, το 2008 ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι οι πληροφορίες ότι είναι ο πλουσιότερος άνδρας στην Ευρώπη «είναι σκουπίδια».




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου