Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Ένα χάος χωρίζει Σαουδική Αραβία και Ιράν


Μετά τη δολοφονία του Νιμρ αλ Νιμρ, η Σαουδική Αραβία και το Ιράν βρίσκονται ενδεχομένως ακόμη και στα πρόθυρα πολέμου με απρόβλεπτες συνέπειες παγκοσμίως.

Αλλά η εκτέλεση του ιεροκήρυκα ήταν απλώς η αφορμή να έρθουν στην επιφάνεια οι κύριες αιτίες του «Ψυχρού Πολέμου» που κρατά δεκαετίες ολόκληρες μεταξύ των δύο χωρών.

Μία από τις κύριες αιτίες είναι η θρησκευτική διαφορά καθώς μιλάμε για Σιίτες και Σουνίτες, ήτοι τα δύο δόγματα του Ισλάμ. Στη Σαουδική Αραβία μάλιστα βρίσκονται τόσο η Μέκκα όσο και η Μεδίνα γεγονός που αντικατοπτρίζει την σημαντικότητα της χώρας για τους απανταχού ισλαμιστές. Δεν είναι όμως μόνον αυτό.

Οι οικονομίες των δύο κρατών έχουν μεγάλη εξάρτηση από τους υδρογονάνθρακες, καθώς η Σαουδική Αραβία είναι ο κύριος παραγωγός πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο. Από την πλευρά του το Ιράν παράγει 2,8 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα. Η χώρα μπορεί να αυξήσει την παραγωγή της κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα αν αρθούν οι διεθνείς κυρώσεις των δυτικών κατά ακόμη 500.000 βαρέλια.

Οι διαφορές συνεπώς του Ριάντ και της Τεχεράνης σε αυτό τον τομέα αφορούν την τιμή του πετρελαίου διεθνώς και το επίπεδο παραγωγής του.

Η Σαουδική Αραβία έχοντας πληθυσμό λιγότερο του Ιράν και πολύ πιο πλούσιο διατίθεται να κρατήσει τις τιμές χαμηλά μεσοπρόθεσμα την ώρα που το Ιράν χρειάζεται ακριβώς το αντίθετο για να δώσει ώθηση στην οικονομία του μετά και τις δυτικές κυρώσεις.

Οι δύο χώρες επίσης υποστηρίζουν διαφορετικά μπλοκ συμμαχιών στη Μέση Ανατολή. Στη Συρία η κυβέρνηση του Ιράν υποστηρίζει τον Άσαντ και φυσικά τη Ρωσία, ενώ η Σαουδική Αραβία θέλει την ανατροπή του όπως και οι ΗΠΑ.

Στην Υεμένη η Τεχεράνη είναι υπέρ των Χούτι (Σιίτες), που έχουν τον έλεγχο στα νοτιοδυτικά της χώρας. Η Σαουδική Αραβία από την πλευρά της υποστηρίζει την επίσημη κυβέρνηση της Υεμένης και του Προέδρου που εγκατέλειψε τη χώρα μετά την πτώση της πρωτεύουσας. Η Σαουδική Αραβία είναι επικεφαλής της συμμαχίας που χτυπά τους Χούτι με αεροπορικές επιδρομές εδώ και μήνες.

Ένας από τους βασικότερους λόγους της διαμάχης ωστόσο, είναι το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία είναι ο κυριότερος σύμμαχος των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή που το Ιράν πέταξε έξω από τη χώρα με την επανάσταση του 1979.

Οι ΗΠΑ έχουν τρεις στρατιωτικές βάσεις στη Σαουδική Αραβία και μέχρι το 2003 μία από αυτές υπήρξε το απόλυτο εργαλείο για τα αμερικανικά αεροσκάφη και τις επιδρομές τους στη Μέση Ανατολή.

Το Ιράν έχει διακόψει διπλωματικές σχέσεις με την εισβολή στην Πρεσβεία των ΗΠΑ όταν 400 ισλαμιστές φοιτητές κατέλαβαν την αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη κρατώντας ομήρους, γεγονός που οδήγησε στη διπλωματική κρίση των ομήρων διάρκειας 444 ημερών (4 Νοεμβρίου 1979 – 20 Ιανουαρίου 1981)…




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου